Pincési László 2017.09.14 14:50 Frissítve: 2017.09.14 17:17

Párizs a centenáriumra, Los Angeles a nyereségre épít

Nem szeretne abba a hibába esni, mint a legutóbbi nyári olimpiák házigazdái, azaz a tervezett költségkereten belül akar maradni mind a párizsi, mind a Los Angeles-i szervezőbizottság a 2024-es és 2028-as játékokon. A francia főváros 6.8 milliárd euróval számol, minden idegenforgalmi és történelmi helyszínt bevonna, és olyan stadionban is rendezne meccset, amely nekünk, magyaroknak cseppet sem kedves. A kaliforniaiak 4.4 milliárd euróval számolnak úgy, hogy csak felújítanának és semmit sem építenének. A Los Angeles Memorial Coliseum viszont olimpiatörténelmet írhat.

 

parizs
A párizsi játékok egyik központi helyszíne az Eiffel-torony és környéke lesz (Fotó: AFP)

 

Nem okozott meglepetést a NOB limai kongresszusának szerdai bejelentése, mely szerint 2024-ben Párizs, míg 2028-ban Los Angeles ad otthont a nyári olimpiai játékoknak.

Párizs egész gyorsan nyilvánvalóvá tette, hogy számára egyetlen opció létezik: megkapja a 2024-es nyári játékok rendezési jogát vagy soha többet nem pályázik. „Hatodszor száll versenybe Párizs a játékokért. Ha nem nyerünk, nem lesz több pályázat. Azt hiszem, ez az utolsó alkalom” – mondta január elején a háromszoros olimpiai bajnok, ötszörös vb-győztes francia szlalomkenus, Tony Estanguet, a párizsi pályázati bizottság társelnöke.

Ekkor még nem tudhatta, hogy Budapest visszalépésével kétesélyessé válik a verseny, de miután ez bekövetkezett, a franciák akkor is ragaszkodtak a 2024-es dátumhoz. Ahogy a pályázati anyagban szerepelt, „tiszteletben tartva Pierre de Coubertin emlékét és a 1924-es ugyancsak párizsi játékok centenáriumát” ez lenne a megfelelő időpont, noha három éve Bernard Lapasset, az illetékes sportügyi bizottság vezetője még éppen azzal érvelt, a százéves évforduló nem lehet elég meggyőző érv a kandidálásban.

PÁRIZS HÉTMILLIÁRD ALATT MEGOLDANÁ

Két éve Anne Hidalgo polgármester úgy vélte, a 6.2 milliárd eurós költségvetés elég lehet a színvonalas rendezésre. Az összeg jelenleg 6.6-6.8 milliárdnál jár, amely még megfelelne az Agenda 2020 által megfogalmazott fenntarthatósági és a túlköltekezést elkerülendő játékok alapelveinek. De ez egyben hatalmas terhet is ró a szervezőkre, hiszen a legnagyobb kihívás az lesz, hogy sikerüljön a költségvetésen belül maradni. Márpedig ez az utóbbi időszakban nem nagyon sikerült: 2000-ben Sydneyben, 2004-ben Athénban és 2012-ben Londonban is legalább kétszer akkorára nőtt a büdzsé, mint amekkorára tervezték. A kivételt a 2008-as játékok jelentették, Pekingben az eredeti költségvetés tízszeresére jött ki a végösszeg, ott nagyjából 32 milliárd eurót emésztett fel az olimpia.

Vladimir Andreff, a Sorbonne Egyetem sportközgazdásza szerint a problémát rendszerint az okozza, hogy sok pályázó esetében mindenki alábecsüli a költségeket, hogy így tegye vonzóvá a pályázatát, emellett túlértékeli a potenciális gazdasági előnyöket. A NOB ugyanakkor nem tartotta elképzelhetetlennek a párizsi ajánlatot, a szervezet a júliusi riportjában azt közölte, bár a biztonsági intézkedések vagy az ideiglenes infrastruktúra kiépítése többe kerülhet, azokat ellensúlyozni lehet más területeken felvetődő kiadások esetleges csökkentésével.

 

Jean-Pascal Gayant, a Le Mans-i egyetem közgazdász professzora azonban szkeptikus maradt. „Nagyon nehéz elképzelni, hogy a 2024-es büdzsé kisebb lesz, mint Athén és London esetében” – mondta.

AZ OLIMPIAI FALU A LEGDRÁGÁBB ELEM

Bernard Lapasset, a rendezőbizottság társelnöke szerint a költségvetést azért lehet szinte pontosan belőni, mert a helyszínek 95 százaléka már létezik. Párizsban az 1998-as futballvébére épített Stade de France lesz a fő olimpiai stadion – Londonban és Athénban egyaránt újat kellett építeni, ami megdobta a költségeket. Párizsban csak három megépítendő helyszín van: az olimpiai falu (amely 1.3 milliárd euróval a költségvetés kiemelkedően legdrágább eleme), a médiaközpontja, illetve a vizes események (úszás, műugrás, vízilabda) központja, az olimpiai uszoda.

Aggályos lehet viszont, hogy a párizsiak pályázati anyaga még a riói olimpia előtt készült, azóta azonban olyan sportágak is bekerültek a programba, mint a gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball. Ezek szükségessé tehetik olyan helyszínek megépítését is, amelyek jelenleg nem szerepelnek a pályázatban. A legnagyobb fejfájást mindazonáltal a közlekedési infrastruktúra költségei okozhatják, noha Párizsban a fejlesztések az olimpiától függetlenül is elkészülnének.

Andreff éppen arra figyelmeztetett, hogy drága hiba lenne felgyorsítani azt a hosszú távú projektet, amely a párizsi közlekedési hálózat javítása érdekében már folyamatban van. „Ha felgyorsítják a beruházásokat, akkor száz százalék, hogy többet költenek rá” – mondta.

VERSAILLE-TÓL A CHAMPS-ÉLYSÉES-IG

Ami a helyszíneket illeti, a szervezők valóban úgy számolnak, hogy a létesítmények 70 százaléka már áll, 25 százalék pedig úgyis csak ideiglenes jelleggel üzemel majd (mint például a budapesti vizes világbajnokságon a városligeti szinkronúszó-medence és lelátó).

Ilyen lesz majd a Le Bourget-i lövőpálya (sportlövészet), illetve rendezvényközpont (médiaközpont, tollaslabda, röplabda), a versailles-i kastélypark (lovaglás, öttusa) vagy a Mars-mező (strandröplabda).

Az események két nagy területre korlátozódnak, a Stade de France-központtal működő Grand Paris Zone-ra, illetve a belvárosban, az Eiffel-torony környezetében lévő Paris Centre Zone-ra. Emellett még Versaille, illetve néhány Párizson kívüli futballstadion, illetve a vitorlásversenyeknek helyet adó marseille-i öböl kapcsolódik be.

2024parizs
A 2024-es párizsi olimpia helyszíntervei

 

A Grand Paris Zone-ban a Stade de France (75 ezer néző, nyitó- és záróünnepség, atlétika) és az új olimpiai uszoda (17 ezer néző) lesz a két fő helyszín, de a centenárium tiszteletére az 1924-es olimpiára épített Colombes-stadion (jelenlegi nevén Stade Olympique Yves-du-Manoir) is szerephez jut. Az egykori 45 ezres, majd az 1938-as futballvébére 60 ezresre bővített létesítményben – itt játszották az olasz–magyar vb-döntőt, amelyet Dietz Károly együttese 4–2-re elveszített – a tervek szerint 18 520 néző fér majd el a gyeplabdaesemények idején.

Párizs egyik elővárosa, Nanterre új arénával gazdagodott, az elhúzható tetővel rendelkező impozáns létesítményt most adták át, egyrészt a Racing 92 rögbicsapat otthona lesz, másrészt 40 ezer fős befogadóképességgel koncerteket is rendezhetnek benne. Nem is akármilyen együttes avatja fel: október 19. és 25. között a Rolling Stones három alkalommal is fellép. Az olimpián itt rendezik a tornaversenyeket. A súlyemelést az ötezres Le Zénith nevű létesítményben bonyolítják le.

A Paris Centre Zone turistacsalogató látványosságainak mindegyikét felhasználják: az Eiffel-torony közelében a Szajnán lesznek a nyílt vízi úszóversenyek és a triatlonviadalok, a Champs-Élysées-t elfoglalják a kerékpározók, a maratonfutók, illetve gyaloglók, az 1900-as világkiállításra épített Grand Palais ad otthont a vívó- és tékvandóversenyeknek.

Az íjászok az Invalidusok házában, a gördeszkások a Tuileriákban, míg az asztaliteniszezők a Halle Georges Carpentier-ben versenyeznek, a felújítás alatt lévő és 2019-re teljesen megújuló Roland Garroson pedig a tenisz mellett boksz-, sőt, állítólag kézilabdameccseket is rendeznek.

2028: LOS ANGELES NEM ÉPÍTENE

Várható volt, hogy a 2024-es és/vagy a 2028-as harcba beszáll valamelyik amerikai város is, a lelkesek – Los Angeles, San Francisco, Washington és Boston – közül végül az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága utóbbit jelölte ki. A helyi polgármester azonban érdekes módját választotta a fenntarthatóságnak: az amerikai kormánytól garanciákat kért arra, hogy amennyiben túllépik a költségeket, azt nem a helyi adófizetők sínylik meg.

Miután ezeket a garanciákat nem kapta meg, a város visszalépett, helyére pedig Los Angeles került. A nyugati pari metropolisz két éve még 4.1 milliárd dolláros (3.4 milliárd eurós) költségvetéssel számolt, a legfrissebb büdzsében már 5.3 milliárd dollár (4.4 milliárd euró) van úgy, hogy a pályázat csak a meglévő helyszínek felhasználásával számol, és csak felújítana, az olimpiára újonnan semmit sem építene.

2028la
A 2028-as Los Angeles-i olimpia helyszíntervei

 

Így aztán a Staples Center (kosárlabda), az LA Convention Center (kosárlabda, boksz, vívás, asztalitenisz, vívás), a Galen Center (tollaslabda, karate) és a Forum (torna) már készen is áll a játékokra.

Az NBC szerint ugyan a 2028-as költségvetés független elemzése hónapokat vesz igénybe, nem várható drasztikus változás. A Los Angeles-i városi tanács talán éppen ezért hagyta jóvá a 2024-re becsült költségeket 2028-ra vonatkozóan is, annak ellenére, hogy nem kapott, nem kaphatott teljes képet az eseteges változtatásokról.

Az amerikaiak állítják, hogy az 1932-es és az 1984-es játékok is megtérültek, így a szervezők szerint a kiegyensúlyozott költségvetés mellett a szponzorációból, a jegyértékesítésből, a televíziós jogdíjakból és a NOB-hozzájárulásból befolyna annyi pénz, hogy nyereséggel zárják az eseményt.

TÖRTÉNELMET ÍR A COLISEUM

A helyszínek négy nagyobb parkban lesznek (Downtown Los Angeles Sports Park, Valley Sports Park, South Bay Sports Park, Long Beach Sports Park), a nyitó- és záróünnepély azonban első alkalommal nem egy, hanem két helyszínt kapna.

A Los Angeles Memorial Coliseum lesz az olimpiatörténet első olyan stadionja, amelyet három különböző olimpián (1932, 1984, 2028) is használnak, a záróünnepség helyszíne pedig a Hollywood Park-i Los Angeles Stadium lenne. Utóbbi még nincs kész, de ez a játékoktól függetlenül is elkészülne 2020-ra, a létesítmény lesz a Los Angeles Rams és a Los Angeles Chargers NFL-csapatainak otthona.

Coliseum
A Coliseum lesz az első olyan létesítmény, amelyet három különböző olimpián is használnak

 

A szervezők korábban azt ígérték, az olimpiai faluból a sportolók a helyszínek 97 százalékát fél óra, több mint 50 százalékát pedig negyedóra alatt elérhetik. Nem lesz nehéz dolguk, a tervek szerint ugyanis a Kaliforniai Egyetem (UCLA) ad otthont a versenyzőknek, a sajtóközpont pedig a Dél-Kaliforniai Egyetemen (University of Southern California) lesz.

SZÍNRE LÉP A NOLYMPICS LA

„Ez nagyszerű nap az amerikai nép és Los Angeles városa számára. A mi generációnk életében először visszahozzuk az olimpiát az angyalok városába. Los Angeles szereti az olimpiát, mert a játékok korábban kétszer is felemelték városunkat. Számunkra a játékok mindig világosabb jövőt jelentettek, lehetőséget adnak arra, hogy a sport és az olimpiai mozgalom a következő generációra is inspirálóan hasson” – mondta Eric Garcetti polgármester.

 

Az össznépi örömöt némileg árnyalja, hogy a helyi NOlympics LA nevű, olimpiaellenes csoport közleményt adott ki, amelyben azt írta, bár Los Angeles elnyerte a 2028-as nyári játékok rendezési jogát, a küzdelem még nem ért véget. „Az olimpiák elpusztítják a közösségeket és megölik a városokat” – érvelnek az ellenzők, és jelezték, még sok lehetőség van arra, hogy teljesen megállítsák a szervezőket.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.