nemzetisport.hu 2018.01.31 11:40 Frissítve: 2018.01.31 11:56

Párizs 2024: a Duna Aréna az etalon az olimpia szervezőinek

A 2024-es párizsi olimpia szervezői a Duna Arénát követendő példának tartják az ötkarikás játékokra készülő versenyuszoda felépítésénél, ezért szerdán személyes tapasztalatgyűjtésre jöttek a magyar fővárosba.

Fürjes Balázs (balra) tart előadást a Duna Arénában, Anthony Piqueras és Gyurta Dániel figyeli (Fotó: Török Attila)

 

Fél éve még telt ház, több mint tízezer lelkes drukker előtt születő világbajnoki címektől, rekordoktól volt hangos a Duna Aréna, január utolsó, kicsit borongós napján azonban más arcát mutatta a létesítmény: miközben a medencék környékén munkások sürgölődtek, az emeleten a 2024-es párizsi olimpia szervezőinek különítménye nézelődött. Természetesen nem „csak úgy”, a franciák már a nyári világbajnokság idején jelezték, hogy – mivel nekik még nincs versenyuszodájuk – a Duna Aréna mintájára akarják felépíteni a párizsi olimpiai uszodát.

„Ez a létesítmény az egyik legjobb versenyuszoda a világon, ráadásul rekordgyorsasággal készült el, ezért is örülünk, hogy itt lehetünk, és személyes tapasztalatokat szerezhetünk arról, miként kell felépíteni egy ilyen uszodát – mondta a szerda délelőtti sajtótájékoztatón Anthony Piqueras, a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia technikai igazgatója. – A Duna Aréna minden jövőben épülő, így a párizsi olimpia vizes versenyeinek helyt adó uszodának is a mintája lehet, példa arra is, miként hasznosulhat egy sportlétesítmény a hazai nagyközönség és a sportolók számára egyaránt. A fenntarthatóság, amely a Duna Aréna tervezésekor és építésekor követelmény volt, alapvető szempont a párizsi játékok előkészítésekor is."

Mint kiderült, a franciákat több más mellett az is érdekli, hogyan lett a világ egyik leggyorsabb medencéje a budapesti, és hogyan oldották meg a magyarok, hogy a világbajnokság idején ideiglenes lelátókkal bővítve, 15 ezres, végleges formájában pedig 6 ezres legyen a lelátó.

„A Duna Aréna története az összefogásról, a magyarok tehetségéről és az adott szó megtartásáról szól – fogalmazott Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti városépítések kormánybiztosa. – Vállaltuk, megcsináltuk. A magyar tervezők, mérnökök és építők kreatívan és bravúrosan valósították meg feladataikat, és a teljes beruházás több mint ötezer magyar embernek adott, illetve ad munkát három éven át. A Duna Aréna a családoké, a gyerekeké és a versenyzőké, a nagyközönségé, vagyis minden magyaré. Ez a létesítmény egyben városformáló beruházás is, része egy nagyszabású város- és uszodafejlesztési programnak. A beruházás keretében számos, az angyalföldieket szolgáló további fejlesztés megvalósult: épült a többi között árvízvédelmi gát, gyalogossétányok, park és kerékpárutak."

Érdekesség, hogy a Duna Aréna, amellett, hogy a tervezéstől az átadásig rendkívüli gyorsasággal készült el, más csúcsokkal is büszkélkedhet: olimpiai utáni évben rendezett világbajnokságon a tavaly nyárit megelőzően még soha nem született 11 világrekord.

„Saját tapasztalatból is mondhatom, de a világbajnokság idején az amerikaiaktól kezdve az ausztrálokig mindenki dicsérte a Duna Arénát – tette hozzá Gyurta Dániel, olimpiai világ- és Európa-bajnok mellúszónk. – De nem csak a versenyzők jártak a csodájára, NOB-tagként számos sportdiplomatával találkoztam, beszélgettem, s szinte egyöntetű volt a vélemény, hogy mind a kivitelezésben, mind a világbajnokság megszervezésében a magyar főváros különlegeset alkotott.”

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.