Parasport: csoportos feljelentés Gömöri Zsolt ügyében

Vágólapra másolva!
2015.05.22. 10:16
Csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészségen több parasportoló nevében csoportos feljelentést tettek Gömöri Zsolt ügyében.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke a szervezettől – többek között a paralimpikonok támogatására nyújtott szponzori pénzekből – a devizahitele végtörlesztésére kapott hárommillió forintot, ám a közfelháborodás nyomán visszafizette, ugyanakkor posztjáról nem mond le. Több parasportoló is etikátlannak tartja Gömöri tevékenységét, ezért közös nyilatkozatban, nyolcpontos petíciót benyújtva lemondásra szólították fel az elnököt, az elnökséget és a felügyelőbizottságot is. A petíciót szerdáig ötszázan írták alá, köztük olyan kiváló parasportolók, mint Pálos Péter, Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy az ügyet a parasportolók részéről képviselő Koller Sándor.

Az elmúlt napokban több, neve elhallgatását kérő sportoló is jelezte, hogy kénytelen csendben maradni az MPB körül kialakult botránnyal kapcsolatban, mert megfélemlítették, kilátásba helyezték a 2016-os paralimpiára kijutása ellehetetlenítését. A Facebookon közzétett írásban azt is részletezik, hogy miként: a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szervezte versenyekre csak az MPB nevezhet sportolót, egyénileg nem lehet nevezni, így „…elég, ha véletlenül nem küldik el, vagy nem idejében küldik el a nevezést. Mivel a kvalifikációs időszak közepén járunk, egy-két ilyen eset bőven elég ahhoz, hogy valakinek elússzon a lehetőség, hogy kvalifikálja magát Rióra. Vannak sportágak, amelyekben egy-egy nemzetközi verseny kapcsán engedélyeket kell intézni, amelyeket csak az MPB kérhet meg. Elég, ha nem kérik meg, az illető sportoló nem utazhat versenyre – még saját költségén sem.”

A parasportolók az üggyel kapcsolatban jövő hétre tiltakozó felvonulást hirdetnek, amely a Keleti pályaudvartól indul a Sportok Házához.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik