Paralimpia 2018: két kvótában reménykednek a magyarok

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.03.09. 13:17
Éppen egy év múlva, március 9-én kezdődik Pjongcsangban a téli paralimpia, és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) abban reménykedik, hogy Szocsival ellentétben ezúttal lesz magyar sportoló a mezőnyben.

A kijutásra alpesi síben és sífutásban, illetve sílövészetben mutatkozik a legnagyobb esély, előbbi sportágban Balogh Zsolt vaksíelő és a guide-ja, Bocsi Bence, az utóbbi kettőben pedig a tavaly Rióban evezésben induló Lőrincz Krisztina próbálja meg kiharcolni a kvótát.

„Előbb kezdtem a téli sportokat, mint az evezést, és már Szocsiba is ki akartam jutni, de akkor kevéssel lemaradtam az indulási jogról” – mondta az MTI-nek a 2005-ös autóbalesete óta kerekesszékben élő Lőrincz Krisztina, aki ma már egymás kiegészítéseként foglalkozik a téli és nyári sportággal, mint mondja, így változatos a felkészülése.

A magyar sportoló az ülősíelők 10.5-es kategóriájában versenyez. Sífutásban 1, 2.5, 5 és 12 kilométeren rendeznek futamokat a paralimpián, sílövészetben pedig 6, 10 és 12.5 kilométeren. Lőrincz Krisztina téli edzője az ép biatlonos, Lágler Kristóf, akivel január óta dolgozik együtt.

„Az oroszok kizárása után sífutásban mintegy 15-ös a mezőny a nemzetközi versenyeken, sílövészetben hatan vagyunk. A kvalifikációs időszak közvetlenül a játékok előtt zárul majd le, bízunk benne, hogy az eredményeim alapján, vagy szabadkártyával ott lehetek majd Pjongcsangban” – fogalmazott a munka mellett sportoló Lőrincz Krisztina.

Alpesi síben a vak vagy látássérült sportolók úgy versenyeznek, hogy előttük megy a vezetőjük – úgynevezett guide-juk –, aki a hátára erősített hangszóró segítségével irányítja őket. Az együttműködés nagy összeszokottságot, bizalmat igényel, és rengeteg gyakorlást – az eredmény pedig a meglepően nagy sebesség. Balogh Zsolt születése után fokozatosan vesztette el a látását, ma már kontúrokat sem érzékel, így a B1-es kategóriában versenyez.

„Zsolt 2011 óta síel versenyszerűen, elsősorban a szlalom és az óriás-műlesiklás az erőssége. Idényenként három-négy viadalon indulunk, s idén az Európa-kupa, illetve a világbajnokság is jól sikerült, így jó pontszámmal várhatjuk a kvótakiosztást, amelyre májusban kerül sor” – mondta az MTI-nek Fábián Attila szövetségi kapitány.

Az alpesi síelőkre, valamint a sífutókra, sílövőkre egyformán érvényes, hogy a versenyeken minden kategória képviselője együtt indul, s a végén az időeredményeket a sérültség alapján súlyozzák, így alakul ki a végső sorrend.

Szabó László, az MPB elnöke bízik a két kvótában.

„Hosszú távon szeretnénk, ha nemcsak a nyári, hanem a téli paralimpiai játékokon is tudnánk csapatsportban versenyezni, jelenleg azonban csak egyéni sportolói részvételben bízunk. A Magyar Paralimpiai Bizottság sportdiplomáciailag is erősödött az elmúlt években, minden lehetséges eszközzel, ha kell, szabadkártya igénylésével segítjük a sportolók kijutását” – fogalmazott.

A magyar csapat vezetője Horváth Patrícia, az MPB sportági referense lesz majd Pjongcsangban, aki a közelmúltbeli szemináriumon már helyszíni tapasztalatokat is gyűjtött.

„Minden területtel kapcsolatban részletes tájékoztatást kaptunk, és megnéztük a versenyhelyszíneket is, ezek nagyjából már készen vannak. A sportolói falu 50-60 százalékos készültségű, de látva a helyiek lelkesedését és szervezettségét, nem kérdés, hogy mindennel időben elkészülnek majd” – mondta a sportvezető.

Hozzátette: a téli játékokon kicsit más lesz a rendszer, mint a nyárin, ugyanis az eredményhirdetésekre nem az egyes helyszíneken, hanem esténként, a központi stadionban kerül majd sor. A pjongcsangi téli paralimpia kabalafigurája az ázsiai fekete medve, Bandabi lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik