Öttusa-vk: Kovács Sarolta bronzérmes Kecskeméten

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.05.06. 19:25
Kovács Sarolta bronzérmet nyert az öttusázók kecskeméti világkupaversenyén.


A döntő másik két magyar résztvevője, Alekszejev Tamara és Zs. Tóth Anna a kilencedik, illetve a 31. helyen végzett.
A döntő másik két magyar résztvevője, Alekszejev Tamara és Zs. Tóth Anna a kilencedik, illetve a 31. helyen végzett.

A tavaly egyéniben és csapatban is világbajnok Kovács második volt úszásban, majd a pástokon is hasonlóan eredményesen szerepelt, így két szám után az élen állt. Lovaglásban nem hibázott, csupán minimális időtúllépésért vontak le tőle két pontot az eredeti háromszázból, ezzel biztosan őrizte első helyét.

A lövészetekkel megszakított futásnak az akkor második Gulnaz Gubajdullina előtt 33 másodperccel vághatott neki, de nem lőtt jól, így az orosz utolérte őt, sőt mindkettejüket megelőzte az ötödikként – Kovács után 43 másodperccel – induló Laura Asadauskaite, a litvánok londoni olimpiai bajnoka.

„Ez az első világkupaérmem. Európa-bajnokságon és világbajnokságon már szereztem érmet, de világkupán még nem. Szerintem nincs még egy olyan ember, akinek annyi negyedik-ötödik helye lenne, mint nekem” – nyilatkozott az MTI-nek Kovács, hozzátéve, hogy Asadauskaitét nem lehetett feltartóztatni, ám egy jó lövészettel az ezüstérem meglehetett volna.

Két szám után Kovács mögött még második volt vb-győztes csapattársa, Alekszejev Tamara, ő azonban a lovaspályán az egyik akadály vétele után a lendülettől leesett a lováról, ami komoly pontveszteséget eredményezett. A kombinált számot tizenegyedikként kezdhette meg, majd két pozíciót sikerült javítania.

A 19 éves Zs. Tóth Anna végig a mezőny második felében állt.

Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya az idei harmadik vk után dicsérte Kovácsot és Alekszejevet, s azt mondta, hogy bár csak a negyedik verseny után hirdet Eb-, illetve vb-csapatot, az ő helyük már biztos. Mint fogalmazott, a jó formában lévő Kovács Sarolta idei versenyzését „élvezet nézni”, Alekszejev Tamarának pedig a hozzáállását, felfogását emelte ki, illetve azt, hogy stabilizálódott a vívóteljesítménye.

Földházi Zsófiáról azt mondta, lábsérülése olyannyira nem gyógyul, hogy nem tudja, egyáltalán mikor lehet versenyeztetni őt.

Vasárnap a férfiak döntőjét rendezik többek között öt magyarral a mezőnyben, míg hétfőn a vegyes váltók versenyére kerül sor.

A vk-széria februárban, Los Angelesben kezdődött, ahol Demeter Bence győzött és jól szerepelt az ötödikként végző Kasza Róbert is. Márciusban Kairóban találkozott a nemzetközi mezőny, az egyiptomi versenyen Kovács Sarolta lett ötödik, a Fröhlich Tamás, Alekszejev Tamara kettős pedig bronzérmet nyert vegyes párosban.

A kecskeméti fordulót követően a sorozat negyedik viadalát a lengyelországi Drzonkówban rendezik május utolsó hétvégéjén, míg a vk-döntőt június végén a litvániai Druskininkaiban. Az Európa-bajnokságra július közepén Minszkben kerül sor, az év fő versenyére, a világbajnokságra pedig augusztus végén Kairóban.

ÖTTUSA, VK-VERSENY, KECSKEMÉT
1. Laura Asadauskaite (litván) 1377 pont
2. Gulnaz Gubajdullina (orosz) 1369
3. Kovács Sarolta 1353 (úszás: 2:10.56 perc/289 pont, vívás: 24 győzelem/10 vereség/245 pont, lovaglás: 298, futás-lövészet: 12:59.91 perc/521 pont
…9. Alekszejev Tamara 1320 (2:19.50/271, 22/12/234, 273, 12:38.52/542)
…31. Zs. Tóth Anna 1221 (2:18.90/273, 12/22/172, 279, 13:23/497)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik