MTI 2015.07.04 19:30 Frissítve: 2015.07.06 11:26

Öttusa-vb: a magyar női csapat bronzérmet szerzett

A Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara összeállítású magyar csapat bronzérmet szerzett szombaton a nők hagyományos versenyében a berlini öttusa-világbajnokságon.

Kovács Saroltának nem ment a lovaglás (Fotó: MTI)

 

A magyarok csak két fővel szerepeltek a szombati döntőben, de ez az ellenfelek többségére is igaz volt, mivel a csütörtöki selejtezőből csupán a lengyelek jutottak tovább három versenyzővel, azaz teljes csapattal. Emiatt a második és harmadik helyért nyílt volt a küzdelem, s bár a mieink az utolsó szám előtt még a hatodik helyen álltak, Kovács és Földházi olyan jó teljesítményt nyújtott a lövészetekkel kombinált 4x800 méteres futásban, hogy meglett a bronzérem.

Az aranyat a lengyelek szerezték meg az egyéni győztest is felvonultató németek, illetve a mieink előtt. Kovács a hatodik, Földházi a 13. helyen végzett.

Kovács úszásban és vívásban harmadikként zárt, ezzel az élen állt két szám után, igaz, csak három pont volt az előnye a 2008-ban olimpiai bajnok Lena Schönebornnal szemben. A sorsolásnál aztán nem kedvezett neki a szerencse, nehezen kezelhető lovat kapott, s bár keményen megdolgozott vele, 25 pontot „otthagyott” a lovaspályán. Ezzel visszacsúszott a harmadik helyre, a hibátlanul lovagló Schöneborn és az egész nap egyenletes teljesítményt nyújtó, Londonban olimpiai bronzérmes brazil Yane Marques mögé. Ráadásul a mögötte következők is látótávolságon belül voltak, így nehéznek tűnt, hogy megtartsa dobogós pozícióját, mivel a futás nem az erőssége.

Az első három sorozatát egyformán három hibával teljesítette, így hárman eléje kerültek, majd negyedikre mindegyik lövése pontos volt, negyedikként hagyta el a lőállást, de azok, akik közvetlenül mögötte futottak, a végéig leelőzték.

„Látszik, hogy javulok” – utalt arra a befutó után, hogy csak három helyet csúszott vissza, holott korábban hasonló helyzetben jóval hátrébb végzett. – Sokat dolgozunk a futáson, már jobban megy, de persze nem változik meg minden egy csapásra. Amúgy elégedett vagyok a nappal, az úszással és különösen a vívással, de szerintem a lovaglásban megtettem, amit lehetett, bár az utolsó akadálynál az én hibámból vert a ló. Összességében azt mondhatom, hogy kihoztam magamból, ami bennem volt.”

Földházi tavaly térdsérülést szenvedett a varsói vb-n, és idén tavasszal világkupa-ezüsttel, majd -arannyal tért vissza, aztán a vk-döntőn negyedik lett. Ezúttal viszont egészen a végéig nem úgy alakultak a dolgok, ahogy az az eredményei alapján várható volt. Úszásban büntetést kapott, mert futama után a sípszó előtt mászott ki a medencéből, vívásban egyáltalán nem érzett rá, mitől lehetne eredményes, aztán nem kifejezetten jó lovat kapott, így csak 26.-ként kezdhette meg a kombinált számot, amiben viszont parádésan szerepelt. Gyakorlatilag végig együtt haladt a kicsivel utána, kettővel mögötte rajtoló, olimpiai bajnok litván Laura Asadauskaitével, aki csak a hajrában lépett el tőle. A lövészetes futásban a litváné volt a legjobb, Földházié pedig a második legjobb teljesítmény.

„Elvileg bírom a meleget, de azt nem, hogy az otthoni múlt heti húsz fok után, hirtelen ekkora változás jön. Az is zavart, hogy a selejtezőben „elaltattak”, „kiúsztam” magam a leggyorsabb döntős futamból – kezdte összegzését Földházi. – Most is azt mondom, amit korábban: elsősorban az Európa-bajnokságra készülök – utalt arra, hogy ott nyolc olimpiai kvótát osztanak szemben az itteni hárommal. – Kemény edzésnek szántam ezt a mai napot, és annak nagyon jó is volt. Örülök, hogy Asadauskaitével együtt tudtam menni, ez azt jelenti, hogy alig jár előttem. Tudtam, hogy a mezőny első harmadából indulva akár nyerhetek is, de ilyen hátulról még nem kezdtem a futást, most már azt is tudom, mekkorát vagyok képes előrelépni ilyen helyzetből.”

Schöneborn mögött a tavaly is ezüstérmes kínai Csen Csien lett a második, míg Marques a harmadik.

Vasárnap a vegyes váltók versenyét rendezik.

ÖTTUSA-VB, BERLIN
HAGYOMÁNYOS VERSENY, NŐK

EGYÉNI

1. Lena Schöneborn (Németország) 1390 pont
2. Csen Csien (Kína) 1367
3. Yane Marques (Brazília) 1350

6. Kovács Sarolta 1334

13. Földházi Zsófia 1293


CSAPAT
1. Lengyelország (Oktawia Nowacka, Anna Maliszewska, Aleksandra Skarzynska) 3753 pont
2. Németország (Lena Schöneborn, Annika Schleu, Janine Kohlmann) 3642
3. Magyarország (Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara) 3590

 

 

2019.09.15 21:51:58

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

ALAPVONAL. A nemzeti kultúrához, az anyanyelv használatához való jog részének tekinthető, hogy a magyar közösségek tagjai a közös sportolás, szurkolás, az együtt átélt sportsikerek révén is megélhessék magyarságukat.

2019.09.07 09:09:42

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

„Hogy Tokió után folytatom-e, van-e még a pályafutásomban újabb négy év, azt nem tudom.”

2019.09.07 00:24:06

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Nem biztos, hogy Tokió után lesz folytatás.

2019.09.07 00:26:37

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ha toljuk a biciklit, nehéz szakasz következik az életünkben, ha sebesen tekerünk, bízunk a képességeinkben és abban, hogy odaérünk, ahová indultunk.