Öttusa-vb: a magyar csapat ezüstérmes, Kasza ötödik lett

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.09.07. 19:01
A magyar férficsapat (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence) ezüstérmet szerzett, míg egyéniben az ötödik helyen végző Kasza Róbert volt a legjobb magyar a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság szombat délutáni férfidöntőjében. Az aranyérmet a francia Valentin Belaud szerezte meg a brit Joseph Choong és a dél-koreai Dzsun Vung Te előtt.
Kasza Róbert hibátlanul lovagolt és legjobb magyarként az 5. helyen végzett (Fotó: Koncz György)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Kasza Róbert hibátlanul lovagolt és legjobb magyarként az 5. helyen végzett (Fotó: Koncz György) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Marosi Ádám kitűnően kezdte a férfiak egyéni döntőjének szombati programját, a Bp. Honvéd olimpiai bronzérmese a Kincsem Park mobilmedencéjében, zuhogó esőben 2:00.18-as eredménnyel a negyedik legjobb időt úszta. Kasza Róbert 2:00.71-gyel csapott célba, ami a nyolcadik időt jelentette, míg Demeter Bence 2:05.95-tel 23.-ként, Regős Gergely 2:07.74-gyel a 27. helyen zárta a számot a 36 tagú mezőnyben.

A bónuszvívásban elsőként Regős lépett pástra, ám nem sikerült asszót nyernie, így nulla ponttal fejezte be a küzdelmet. Demeter egy győzelem után Kaszával mérkőzött – utóbbi győzött, s miután a folyatásban további két asszót nyert, három pluszpontot könyvelhetett el. Marosi számára villámgyorsan véget ért a versenynek ez a szakasza: miután kikapott, nem tudta pontjainak számát növelni, összesítésben a hatodik helyről várta a lovaglást.

Regős Gergely (Fotó: Koncz György)
Regős Gergely (Fotó: Koncz György)

A harmadik számot a 9. helyről kezdő Kasza Róbert hibátlanul lovagolt, s miután időtúllépés miatt sem kapott levonást, 300 ponttal zárt. Demeter Bence ugyancsak hiba nélkül és maximális pontszámmal teljesítette a lovaglást. Marosi két verőhiba után 286 ponttal gazdagodott, Regős 293 pontot gyűjtött.

A laser runt Kasza a negyedik helyről várta, nyolc másodperces hátrányban a dobogótól, ám végül egy pozíciót visszacsúszott. Marosi a 11., Demeter a 13. lett a zárószámban, ami azt jelentette, hogy bár a dél-koreaiakkal szembeni négy másodperces hátrányt nem sikerült ledolgozni, a mieink megőrizték a második helyet. A bronzérem a briteknek jutott. (A döntő negyedik magyar résztvevője, Regős a 31. helyen futott a célba.)

A magyarok a második érmüket nyerték a Kincsem Parkban; hétfőn a Barta Luca, Réti Kamilla páros szintén a második helyen végzett női váltóban.

Két-három napon belül kétszer meghalni már nem tudok – Marosi

Kasza Róbert és a világbajnok Valentin Belaud a célba érkezés után (Fotó: Koncz György)
Kasza Róbert és a világbajnok Valentin Belaud a célba érkezés után (Fotó: Koncz György)

„Úgy látszik, harmincöt évesen nem tudok már rövid idő alatt kétszer csúcsformába kerülni – fogalmazott Marosi Ádám, a vb. 11. helyezettje. – Ha ki akarok jutni a tokiói olimpiára, a folytatásban úgy kell vívnom a selejtezőben, hogy a futásban ne kelljen meghalnom – a selejtezőbeli futásra a döntőben lett volna szükségem. Be kell látni, nem bírom már úgy a terhelést, mint huszonévesen, de a lelkiismeretem tiszta, mindent megtettem, kihajtottam magam. Jó, hogy a csapattal fel tudtunk állni a dobogóra, ám ez mégiscsak egyéni sportág.”

Marosi Ádám az úszás után (Fotó: Koncz György)
Marosi Ádám az úszás után (Fotó: Koncz György)

„Kihoztam magamból a maximumot, sajnos fizikailag nem volt bennem több a korábbi sérülések és műtétek miatt – így a 13. helyen végző Demeter Bence. – Annak örülök, hogy a lövészetben ki tudtam javítani azokat a hibákat, amelyeket a selejtezőben elkövettem. Ahhoz képest, hogy az is benne volt a pakliban, hogy el sem tudok indulni a vébén, voltak pozitív pillanatai a versenynek, és összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel.”

Demeter Bence (Fotó: Koncz György)
Demeter Bence (Fotó: Koncz György)

„Szenzációs versenyt hozott a világbajnokság, le a kalappal Kasza Róbert előtt, aki sorozatos egészségi problémák után, még mindig nem százszázalékos állapotban lett ötödik – értékelt Martinek János szövetségi kapitány. – Marosi Ádám a válogatott legidősebb versenyzőjeként előre tudott lépni: egy hellyel előrébb végzett, mint a két évvel ezelőtti vébén. Ráadásul Robinak és Ádámnak is nagyon erős selejtezős teljesítmény kellett a döntőbe jutáshoz, ami sok erőt kivett belőlük. Demeter Bencét februárban műtötték másodszor, csak utána állhatott neki a munkának; azt követően, hogy az Eb-n kiújult a lábfájdalma, tisztes eredményt ért el. Regős Gergely két éve még juniorkorú volt, az öttusában nagyon sok tapasztalatot kell gyűjteni ahhoz, hogy fel tudjuk venni a versenyt a mezőnnyel, ő most kezd rutint gyűjteni. Igaz, hogy az öttusa egyéni sport, de ahhoz, hogy csapatban dobogóra tudjunk állni, jó egyéni teljesítmények kellettek.”

KASZA RÓBERT: VÉGRE KI TUDTAM HÚZNI MAGAM A MOCSÁRBÓL

– Kézről kézre adták a verseny után. Úgy ünnepelték, mintha érmet, sőt, aranyat nyert volna...
– Mert ez az én családom, közel állnak hozzám ezek az emberek, azt is mondhatom, hogy együtt sírunk-nevetünk. Persze az elmúlt időszakban több volt a sírás... Beporosodtam, de most sikerült kissé leporolnom magam. Hogy mit érzek? Nagyon örülök ennek az ötödik helynek, mert visszaadta a reményt: újra tudok hinni magamban. A csapatommal bizonyítottuk, hogy nem rossz az a munka, amelyet naponta elvégzünk. Persze van még min javítani, és ha sikerül, talán én is képes leszek olyan fényes érmet nyerni, mint most a francia srác, Valentin Belaud.

– A hibátlan lovaglása volt a verseny fordulópontja?
– Ennek a versenynek megannyi fordulópontja volt – onnan kezdve, hogy majdnem kiestem a selejtezőből. A lovaglás során olyan belső feszültséget éltem meg... Nem tudom, a többi versenyző hogy van ezzel, én éveket öregszem ebben az állapotban. Rettenetesen tud nyomasztani az egész öttusázás, ugyanakkor tudom lángolón szeretni. Ez az életem, a mindenem, és azt hiszem, ezt most nagyon sok embernek meg tudtam mutatni.

– A laser run előtt milyen gondolatok jártak a fejében?
– Minden ott zakatolt. Én sajnos vagy szerencsére nagyon emocionális típus vagyok, az érzéseim hol felemelnek, hol letaszítanak a mélybe. Most csak azt éreztem, hogy annyi mindenki segítette az utam önzetlenül, annyi emberbe kapaszkodhattam, hogy kimásszak a gödrömből, hogy muszáj valamit visszaadnom nekik. Tudom, nem nyertem kvótát, de ahogyan Szilágyi Áron is fogalmazott: áldás volt megélni ezt a pillanatot. Boldog vagyok, hogy végre-végre ki tudtam húzni magam a mocsárból.

ÖTTUSA-VB, BUDAPEST, KINCSEM PARK
Férfi hagyományos verseny
Egyéni, világbajnok: Valentin Belaud (Franciaország) 1468 pont

2. Joseph Choong (Nagy-Britannia) 1453
3. Dzsun Vung Te (Dél-Korea) 1452
…5. Kasza Róbert 1436 (vívás: 19 győzelem/16 vereség/3 bónuszpont/217 pont, úszás: 2:00.71 perc/309 pont, lovaglás: 300 pont, lövészet-futás: 11:30.00 perc/610 pont)
…11. Marosi Ádám 1419 (21/14/0/226, 2:00.18/310, lovaglás: 286, 11:43.00/597)
…13. Demeter Bence 1417 (19/16/1/215, 2:05.95/299, 300, 11:37.00/603)
…31. Regős Gergely 1367 (10/25/0/160, 2:07.74/295, 293, 11:21.00/619)

Csapat, világbajnok: Dél-Korea (Dzsung Vung Te, Ki Dzsi Hun, Dzsung Dzsin Hva) 4309
2. Magyarország (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence) 4272
3. Nagy-Britannia (Joseph Choong, James Cooke, Thomas Toolis) 4258

TELITALÁLAT – VAGY MÉGSEM?
A mai felgyorsult világban jó irány és kitűnő kezdeményezés a laser run – vallják egybecsengőn a szakemberek. A nemzetközi szövetség vezetői az új típusú kombinált szám „felfuttatásától” azt várják, hogy növelje a sportág tömeg- és utánpótlásbázisát, amire jó esély kínálkozik, tekintve, hogy a lézerfegyver használatával elhárult a korábbi, biztonsági kérdéseket (is) felvető akadály: a sporteszközt a toborzások, sportág-népszerűsítő akciók alkalmával gond nélkül be lehet vinni az iskolákba is.
Úgy tűnik, a kezdeményezés célt ér: az öttusa záró száma, a laser run önmagában is rendkívül népszerű, sőt talán túlságosan is az, sokan máris attól tartanak, hogy a lövészetből és futásból álló látványos és izgalmas kombinált szám kiszoríthatja az olimpiai programból a klasszikus sportágat.
Az öttusa-vb-vel párhuzamosan zajló laser run-világbajnokság a magyar versenyzők eredményeit illetően mindenesetre teljes siker.
Bereczki Richárd – aki péntek délután még szurkolói molinót gyártott Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence és Regős Gergely döntőjére – szombaton megnyerte a felnőtt férfiak versenyét. A KSI SE váltóban Európa-bajnoki bronzérmes öttusázója remek versenyzéssel győzött, és Fröhlich Tamás bronzérme, valamint Málits István negyedik helye azt jelentette, hogy a magyar válogatott csapatban is felállhatott a dobogó legfelső fokára.
A nőknél Réti Kamilla és Guzi Blanka is aranyérmet ünnepelhetett, a női váltóban ezüstérmes Réti a felnőttek, Guzi a juniorok versenyében győzött. A felnőtteknél Simon Sarolta a második helyen zárt, a triatlonista Bragmayer Zsanett-tel kiegészülve pedig csapatban is Magyarország lett a világbajnok, és a nagyok diadalai mellett csak úgy sorjáznak a különböző utánpótlás-kategóriában szerezett érmek is a Kincsem Parkban!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik