Olimpia 2024: Budapest vezetői nem akarnak népszavazást

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.12.02. 13:24
Együttműködési megállapodást köt a kormánnyal és az olimpiai bizottsággal a Fővárosi Közgyűlés a 2024-es olimpia budapesti megrendezése érdekében – döntöttek szerdán a képviselők. A testület ugyanakkor elvetette a rendezésről szóló népszavazás ötletét.

Az olimpia budapesti megrendezése ügyében Horváth Csaba (MSZP) kezdeményezte, hogy a közgyűlés írjon ki népszavazást. Javaslatát a testület – 14 igen, 16 nem és 2 tartózkodó szavazat mellett – nem támogatta.

A NÉPSZAVAZÁSRÓL

A napirendi pont vitájában ellenzéki képviselők – Csárdi Antal (LMP), Karácsony Gergely (PM), Gy. Németh Erzsébet (DK) – közölték, támogatják Horváth Csaba (MSZP) kezdeményezését, hogy az olimpia budapesti megrendezése ügyében népszavazást írjon ki a közgyűlés.

Karácsony Gergely (PM) kijelentette: a népszavazási kezdeményezés a demokrácia mellett szól, nem a pályázat ellen. Az olimpiai rendezés ügye a főváros életét hosszú távon meghatározó ügy – indokolta a népszavazási kezdeményezés támogatását.

Csárdi Antal (LMP) azt mondta, hogy a népszavazásnak van értelme, össztársadalmi vita lehet az olimpiáról.

Tokody Marcell (Jobbik) arról beszélt, hogy fontosnak tartja pártja az olimpia ügyét, de a korrupció miatt vannak fenntartásaik, és „olyan olimpiát szeretnének, amely konkrét gazdasági előnyökkel jár Magyarország számára”.

Tarlós István főpolgármester a népszavazási kezdeményezésről szólva arról beszélt, politikai haszonszerzés szempontjából nagyon jól hangzik, hogy „kérdezzük meg a népet”. A korábbi vezetők a 4-es metró építésénél ezt nem tartották annyira fontosnak – jegyezte meg.
Tarlós István azt mondta, politikai demagógia, amit Horváth Csaba mond, a népképviseleti köztestületeket azért választották meg, hogy döntéseket hozzanak. Ha a döntéshozók rossz döntéseket hoznak, akkor legközelebb nem választják meg őket, ha pedig döntésképtelenek, akkor alkalmatlanok arra, amire megválasztották őket – tette hozzá.
A főpolgármester közölte, a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartja a népszavazás intézményét, a módosító javaslatról szavaz is a testület. Megjegyezte azt is, hogy szerinte az nyitott kérdés, hogy két évvel a pályázatok elbírálása előtt van-e az embereknek megfelelő információjuk az olimpia megrendezéséről.

A Fővárosi Közgyűlés a megállapodásról szóló előterjesztést 22 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében, 7 tartózkodás mellett elfogadta.

Az együttműködési megállapodás rendelkezik a benyújtandó pályázat intézményrendszeréről: a felállítandó sportolói bizottságról, az olimpiai védnökök testületéről, valamint az olimpiai egyeztető fórumról.

A 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai pályázat előkészítése érdekében a fővárosi önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) mint részvényesek a 2017. december 31-éig terjedő határozott időtartamra létrehozzák a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t.

A társaság feladata lesz – a többi között – az operatív feladatok ellátása, a pályázati anyagok elkészítése, illetve elkészíttetése, valamint a kommunikációs tevékenység szervezése.

A felek a megállapodásban rögzítik, hogy a pályázat folyamatának stratégiai irányítása és vezetése, a pályázati eljárásban részt vevők tevékenységének koordinálása az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos feladata, azzal, hogy az ő tevékenysége és eljárása nem csorbíthatja a MOB és a fővárosi önkormányzat jogait és hatáskörét.

A XXXIII. nyári olimpiai és a XVII. nyári paralimpiai játékok rendezési jogának elnyerése érdekében benyújtandó pályázat megfelelő előkészítése érdekében a megállapodás megkötését az állam kezdeményezte.

Az együttműködési megállapodás rendelkezik a pályázati folyamat finanszírozásáról, valamint arról, hogy a társaság működéséhez szükséges, az alaptőkén felüli forrásokat az állam bocsátja a cég rendelkezésére.

Az egyezmény alapján az olimpiai pályázathoz szükséges forrásokat, valamint a társaság működési kiadásainak forrásait a központi költségvetés terhére biztosítják.

Mint a napokban beszámoltunk róla, Hamburg a helyi lakosság döntése értelmében nem száll harcba a rendezésért (a népszavazáson részt vevők 51.7 százaléka mondott nemet), így Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma maradt versenyben.

A budapesti pályázatról elkészített júniusi megvalósíthatósági tanulmány 774 milliárd forintra becsülte a szükséges befektetés összegét.

A 2024-es olimpia rendezési jogát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017-es, limai kongresszusán ítélik oda a versenyben maradt négy pályázó egyikének.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik