MTI 2020.02.13 18:08 Frissítve: 2020.02.13 18:34

NVESZ: az elmúlt év legjobbjait díjazta a szövetség

Kimagasló 2019-es teljesítménye elismeréseképpen 39 sportág 59 versenyzőjét díjazta évértékelő gáláján a nem olimpiai sportágakat összefogó Nemzeti Versenysportszövetség (NVESZ).

Czeller Béla (középen) a Levrer Richárd-díjjal (Fotó: NVESZ)

 

A csütörtök délutáni budapesti ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy „a sport hazánkban nemzeti ügy".

„A sport minden ága hozzájárul a jelen gazdagításához és ahhoz a jövőképhez, amely egy sikeres, versenyképes országot mutat" – fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte, „semmi sem képes úgy hozzájárulni egy fiatal fizikai és mentális fejlődéséhez, mint a rendszeres testmozgás".

Hozzátette: a cél az, hogy minél több fiatal "jegyezze el magát a sporttal és a rendszeres testmozgással", és ebben nagy szerepe van a Nemzeti Versenysportszövetségnek is.

Szabó Tünde felhívta a figyelmet arra, hogy a díjazottak rendkívüli eredményeket értek el, ezért felnézhetnek rájuk az ifjú generáció tagjai, sikereik pedig megannyi fiatal számára jelentenek igazi motivációt.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt emelte ki, hogy a MOB-nál testvérként tekintenek a versenysportszövetségre, és emlékeztetett, hogy több olyan sportág létezik, amelynek van olimpiai és nem olimpiai ága is.

Mészáros János, az NVESZ elnöke évértékelőjében hangsúlyozta: a versenysportszövetségnél érzik, hogy az állam fontos ágazatként kezeli a sportot.

„A magyar sport életében nem volt még olyan időszak, amely csak megközelítette volna a mostanit. Ez egy kegyelmi állapot, bízom benne, hogy sokáig fog még tartani" – fogalmazott az elnök, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem olimpiai sportágak számára a 2019-es év a félidőt jelentette a Világjátékok közötti úton.

„Ez az év a háttérmunkáról szólt, hamarosan azonban ráfordulunk a Világjátékokra, amely 2021-ben lesz" – mondta, majd gratulált a sportágak legjobbjainak, akik közül kiemelte a túraautó-világkupát nyerő Michelisz Norbertet.

Teljesítménye az elnök szerint olyan történelmi tett, amely nem mérhető máshoz. Az autóversenyző nem tudott jelen lenni a díjátadón, távollétében Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség elnöke vette át az elismerést.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztálya javaslatai alapján négy ország – Japán, Kazahsztán, Fehéroroszország és Kolumbia – nagykövetsége kapta meg a nemzetközi sportkapcsolatok fejlesztéséért díjat.

Ezt követte az Év Sportolója-díjak átadása, melyekre a szövetségek a világ-, vagy Európa-bajnokságon dobogós helyezést elérő sportolóikat, illetve csapataikat javasolhatták, és a jelöléseket az NVESZ elnöksége hagyta jóvá.

A sportvezetők munkáját elismerő Leyrer Richárd-díjat idén Czeller Béla, a Magyar Jet-ski Szövetség elnöke vehette át.

Az ünnepségen új évkönyvét is bemutatta az NVESZ: a szakmai kiadvány a 2017-es Világjátékok óta eltelt időszak legfontosabb eseményeit és eredményeit foglalja össze, sok képpel illusztrálva.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.

2020.03.30 21:42:46

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Ami történt-történik, engem is meggyötör, de hogy lélekben erősödve élhetjük túl az egészet, hinni akarom mégis. S hogy így élheti túl a sport, az olimpia, azt is!