Testépítés: nők Arnold Schwarzenegger nyomdokaiban

MOLNÁR DOROTTYA (MINDSET.CO.HU)MOLNÁR DOROTTYA (MINDSET.CO.HU)
Vágólapra másolva!
2017.04.14. 11:12
null
A versenyzők a női testépítés kategóriában rendelkeznek a hölgyek a legnagyobb izomtömeggel
Nőként vagy férfiként, képzeljük el a számunkra ideális nőalakot! Hogy néz ki? Nagy valószínűséggel legtöbbünk szemei előtt egy vékony, 90-60-90 körüli női test jelent meg. Az átalakult nőideál egyik következménye lehet, hogy a legtöbb nő elsősorban azért edz, hogy lefogyjon. Céljuk a vékonyság, formásság és feszesség – ebben a kontextusban az izmosság inkább a férfiassághoz köthető. A másik oldalon megjelentek azonban olyan aktivitások is, melyek nyíltan bátorítják a nőket arra, hogy építsenek erős és láthatóan izmos testet. De miért vág bele egy nő a testépítésbe? Milyen pozitív és negatív hozadékai vannak?

A testépítés hagyományosan férfi tevékenységnek számít, de egyre növekszik a testedzés és a versenyzés iránt érdeklődő, és abban résztvevő nők száma is. Míg más sportágakban bizonyos feladatok elvégzése a meghatározó, a testépítők az izmok fejlődésében mérik teljesítményüket, a test esztétikája válik mérvadóvá. Annak érdekében, hogy megfelelően felkészítsék testüket a versenyekre, sokszor

DRASZTIKUS VÁLTOZÁSOKAT ESZKÖZÖLNEK ÉLETÜKBEN:

nagymértékben megváltoztatják étrendjüket, az edzésmódjukat és minden ehhez köthető viselkedésformát – így sokan akár anabolikus szteroidok és/vagy különböző hormontermelés-gátlók használatát is beiktatják.

A férfiakhoz hasonlóan a női testépítőknél is megkülönböztetnek bizonyos kategóriákat:
• a Fitness Modell kategóriában feszes, formás izomzattal rendelkeznek a versenyzők, de kevésbé szálkásak, így kisebb mértékben mutatkoznak meg izmaik. Nagyobb hangsúly esik az esztétikus, nőies testalkatra és kisugárzásra.
• a Bodyfitness kategória szintén a nőiesebb formákat részesítik előnyben, itt azonban már az izmok kidolgozottságára is kiemelt figyelmet fordítanak.
• a versenyzők a női testépítés kategóriában rendelkeznek a hölgyek a legnagyobb izomtömeggel, így az előzőekkel ellentétben a hangsúly az izmok kidolgozottságára és zsírtalanságára tevődik át.

A testépítés jellemzőinek megismerése után nézzük meg, milyen pszichológiai és szociális hatásai lehetnek ennek a sportnak.

Pszichológiai hatások

A versenyzők leginkább a fizikai és mentális erősség kialakulásáról, a teljesítmény érzéséről és személyes növekedésről számolnak be. A testépítés lehetőséget nyújt számukra, hogy megértsék és kontrollt gyakoroljanak önmaguk felett, ezáltal pedig fejlesszék személyiségüket. Az érzés, hogy valami olyat értek el, amire korábban nem is gondoltak, szintén az egyéni növekedést segíti elő. A mentális erősödés hozzájárul ahhoz, hogy könnyedebben térjenek vissza a tanulmányaikhoz vagy munkájukhoz, és növeljék szakmai fejlődésük mértékét.

Ugyanakkor több testépítő nő is hangulatingadozást figyelt meg önmagán. Azok is, akik több pozitívumról számoltak be, napról napra, de akár egy napon belül is tapasztalták, hogy kedélyállapotuk változik. Ez még erőteljesebben jelentkezik a versenyidőszak teljesítése után, az úgynevezett „post-competition blues" formájában.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a résztvevők verseny utáni időszakban szomorúságot élnek át – gyakran mutatnak depressziós tüneteket, amelynek részben a testsúlynövekedéshez, az atletikus, izmos formák eltűnéséhez van köze. A hangulatingadozások emellett a hormonokra ható szerekhez is köthetők: gyakran használnak olyan szereket, amelyek bizonyos női hormonok termelődését gátolják – azt gondolták, ez biztosítja majd a nagyobb mennyiségű férfi hormontermelést, így elősegítve az izmok fejlődését.

Ők hatnak a környezetre, a környezet hat rájuk

A testépítőnők számára a szociális élet fenntartása nehézségekbe ütközik a felkészülési időszak alatt: van, aki szándékosan, de van, aki önkéntelenül is kivonja magát a társasági életből. A testépítéshez szükséges, hogy teljes mértékben elköteleződjenek: rengeteg időt szánnak az edzésre, valamint a megfelelő regenerációra, ami mellett ritkán érzik magukat képesnek a szocializációra. Vannak, akik a diéta pontos betartása érdekében kerülik a társas helyzeteket – számukra általában nehézséget okoz, hogy ellenálljanak az étel-ital kísértésnek, ezért nem csatlakoznak például a fagyizni vagy egy sört inni induló társasághoz.

Számos példát láthatunk azonban arra, hogy a versenyzők törekszenek egyfajta egyensúly kialakítására az edzés és azzal kapcsolatos tevékenységek, valamint a szociális élet között. Nem mindenkit riaszt el az éttermekben található széles választék, a diéta alapját képező csirkés ételek bárhol rendelkezésükre állnak. Ha viszont nem sikerül az egyensúlyt létrehozni, majd megtartani, könnyen lehet, hogy a barátok elvesztésével is meg kell küzdeniük a versenyzőknek. Sokan számolnak be arról, hogy a felkészülés alatt önzővé váltak, és rendszeresen kihagyták a családi vagy baráti összejöveteleket.

A női testépítők sokféle véleménnyel és reakcióval találkoznak, melyek nyomot hagynak bennük. A felkészülésre fordított rengeteg idő árnyékában sokszor úgy érzik, barátaik nem támogatják őket, sőt előfordul, hogy stigmatizáltnak érzik magukat – ez az észlelt ellentét ugyancsak

A BARÁTSÁGOK MEGSZAKADÁSÁHOZ VEZETHET.

A tágabb körből érkező vélemények sokszor valamilyen értékítéletet tartalmaznak, ami a legtöbb versenyzőt frusztrálttá teszi. Az átlagos közönség ezt a fajta életmódot általában egészségtelennek, az ilyen mértékű női izmosságot pedig ízléstelennek tartja.

Miért csinálják mégis?

A legtöbb női testépítő úgy érzi – függetlenül attól, mennyi szociális vagy pszichológiai problémával szembesült –, hogy a felkészülés és a verseny pozitív hozadékai sokkal nagyobb hatást gyakoroltak rá, mint a negatívak. A testépítők számára a teljesítmény érzése, a fizikai és mentális erő, valamint a személyes növekedés bír a legnagyobb jutalmazó értékkel.

Az olyan következmények, mint a társas élet hanyatlása vagy a stigmatizáltság szinte elhanyagolhatóak a pozitív eredmények mellett: az, hogy kiálltak a színpadra, teljesítettek egy maguk számára felállított kihívást, sokkal nagyobb erővel bírt, mint az észlelt negatív hatások. Végeredményben így pozitív kép és élmény alakul ki bennük a testépítés és a versenyzés kapcsán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik