NOB: idén eldőlhet a 2024-es és a 2028-as játékok helyszíne is

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2017.06.09. 18:48
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteken tudatta, a végrehajtó bizottság hivatalosan azt ajánlotta, hogy idén szeptemberben egyszerre derüljön fény a 2024-es és a 2028-as olimpia helyszínére is. A szervezet közleménye szerint a kérdésben egyhangú döntés született.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy Los Angeles és Párizs is kap egy nyári olimpiai rendezési lehetőséget szeptemberben, mivel a NOB még szeretné idén véglegesíteni a következő évtized versenyeit.

A NOB vezető testülete azt követően fogalmazta meg javaslatát, hogy meghallgatta annak a munkabizottságnak a jelentését, amely a 2024-es és a 2028-as nyári játékok egyszerre történő odaítélésének lehetőségét vizsgálta meg. A munkacsoportot – amelynek a NOB négy alelnöke, a spanyol Juan Antonio Samaranch Junior, az ausztrál John Coates, a török Ugur Erdener és a kínai Jü Cej-csing a tagja – márciusban hozták létre, s az együttes odaítélés mellett arról is állást kellett foglalnia, hogy milyen lépésekkel lehetne erősíteni a 2026-os téli játékok pályázati folyamatát.

A NOB végrehajtó bizottságának javaslata arra nem tér ki, melyik város kapja elsőként a jogot, melyik rendezhetné meg a 2024-es játékokat.

A NOB teljes tagsága július 11–12-én, Lausanne-ban rendkívüli ülés keretében hagyhatja jóvá a testület javaslatát. A végső szavazásra szeptember 13-án, a perui Limában kerül sor a NOB 130. kongresszusán.

Az AP hírügynökség azt írja, hogy Párizs és Los Angeles a következő hetekben egyezségre juthat egymással, hogy melyikük melyik játékokat rendezze meg.

A francia fővárost tartották a 2024-es rendezés favoritjának, és a párizsiak korábban azt hangoztatták, egyelőre csak ezzel az egy opcióval számolnak, míg Los Angeles nyitottabbnak tűnik a változtatásra, így jó esély lehet arra, hogy az amerikaiak a 2028-as rendezést kapják meg.

A 2024-es olimpiára két pályázó, Párizs és Los Angeles maradt versenyben, miután Budapest, Róma, Hamburg és Boston is visszalépett. A szándék hátterében éppen az áll, hogy az
érdeklődők, illetve jelentkezők közül sokan visszalépnek, illetve általában is megfigyelhető, hogy – elsősorban a komoly költségek miatt – megcsappant az érdeklődés a rendezés iránt.

Legutóbb 1921-ben döntöttek egyszerre két olimpia házigazdájáról, akkor az 1924-es játékokat éppen Párizsnak, míg az 1928-ast Amszterdamnak ítélték oda.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik