MTI 2020.05.29 08:55 Frissítve: 2020.05.29 09:45

NOB: folyamatos egyeztetések a járvány kezeléséről

A nyári teljes ülés előtt kétszer, közvetlenül utána pedig egyszer tanácskozik majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezető testülete.

 

TOVÁBB NŐTT A NŐK ARÁNYA A NOB TESTÜLETEIBEN

Közelíti az ötven százalékot a nők aránya a NOB testületeiben. Thomas Bach elnök és a végrehajtó bizottság véglegesítette a 2020-as névsorokat, amiből kiderül – amint arról az olimpiai sportokkal foglalkozó insidethegames.biz oldal beszámol –, hogy a 30 NOB-bizottságban a 2019-es 45.5-ről 47.7 százalékra emelkedett a női tagok aránya. A testületek közül a korábbi kilenchez képest már tizenegyet vezet nő, ami 36.7 százaléknak felel meg.

A nemek közötti egyenlőség megteremtése a versenypályán és azon kívül is az Agenda 2020 reformcsomag egyik legfontosabb célkitűzése volt. A folyamat már azelőtt megkezdődött, az utóbbi években látványos a nők szerepvállalásának növekedése, amit jól jelez, hogy 2013-ban még csak húsz százalék volt az arányuk a bizottságokban.

„Igazi csapatmunka eredménye, hogy a sport vezetői között egyre több nő jelenik meg – jelentette ki Thomas Bach, megköszönve egyúttal a támogatást mindazoknak, akik hozzájárultak ehhez. – Mindig lehet többet tenni, és csak úgy tudunk előrelépni, ha közös az erőfeszítésünk”.

A közgyűlésre – a koronavírus-járvány miatt virtuálisan – július 17-én kerül sor, míg a végrehajtó bizottság – ugyancsak online – június 10-én és július 16-án készíti elő a tanácskozást és július 22-én vitatja meg a nagyobb plénum döntéseit.

Thomas Bach elnök – az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz oldal értesülése szerint – három különböző alkalommal mintegy száz NOB-taggal egyeztetett a pandémia okozta nehézségekről. A megbeszélések témája a járvány következményeinek kezelése volt, ebben igyekezett támpontokat nyújtani a német sportvezető, de lehetőség nyílt a NOB-tagok gondolatainak, felvetéseinek megismerésére is.

Az egyeztetéseken részt vett Christophe Dubi ügyvezető igazgató, Kit McConnell sportigazgató, Christophe De Kepper főigazgató és Lana Haddad vezető menedzser is.

Richard Budgett, a NOB orvosi és tudományos igazgatója a fertőzés elleni védőoltás fejlesztéséről számolt be, illetve arról, hogyan indulhat újra a sportélet.

A tokiói olimpiát és paralimpiát egy évvel elhalasztották, de még mindig vannak olyan aggodalmak, hogy védőoltás nélkül jövőre sem lehet megrendezni a játékokat. Bach ugyanakkor korábban úgy fogalmazott, ha 2021-ben nem lesz tokiói olimpia, akkor később sem.

2020.07.14 19:35:04

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az A-, B- vagy C-terv nélküli bezárkózás egy gazdasági célokkal működő sportvállalkozás esetében nem lehet megoldás. Márpedig a világ e piacán a ligák és a klubok többsége ilyen, és kezdenek rádöbbenni White igazságára.

2020.07.11 13:39:36

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

A sport, a mozgás testi, lelki és szellemi egysége tette őt is érzelmileg gazdaggá.

2020.07.06 19:50:20

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A mai futball nincs híján az álszentségnek, ám a »bocs« nálam kiveri a biztosítékot, hiszen a mentegetőzés a hívek érzelmeire hat egy olyan világban, amelyben a »Profik vagyunk!« jelszó alapján nem játszhat az érzelgősség.

2020.07.02 10:53:21

Egyéb egyéni KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)

Megnéztük, hogy a legnépszerűbb sportágakban a kortárs ikonok mire jutottak 33 év alatt.

2020.07.05 11:26:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A 25 éves korábbi Supercar-versenyző egyes hírek szerint új munkájával heti 25 ezer dollárt tehet zsebre.