Nemzet Sportolója: Te kit választanál? – ma ülnek össze

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2017.05.30. 09:01
A 2004-es kezdetektől ellentmondásos a Nemzet Sportolója-cím odaítélésének többször megváltoztatott módja. Visszás az alsó korhatár és az a kitétel, hogy csak azé lehet az elismerés, aki „aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben”.

A rossz nyelvek szerint annak idején azért került be a törvénybe politikai szempontok szerint mindez, hogy a hallatlanul sikeres, de fiatal Egerszegi Krisztina és a hazai sportéletből tudatosan kivonuló Balczó András ne lehessen a Nemzet Sportolója. Előbbi, ha a szabályok így maradnak, hatvanévesen sem lesz méltó a kitüntetésre, mert szigorúan tartózkodik a sportéletben való bármilyen részvételtől, más kérdés, hogy végül Balczó esetében nem merték megtenni, hogy az egyik legnépszerűbb, legnagyobb hatású sportoló kimaradjon. Vagyis saját szabályait azonnal megszegte az akkori kormány, amely – maguk az érintettek szerint megint csak politikai okokból – szándékosan akadályozta évekig az Aranycsapat élő tagjai, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, továbbá a háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György kitüntetését. Így történt, hogy 2011-ben módosítani kellett a törvényt, hogy Grosics és Buzánszky együttes bekerülésével átmenetileg 13-ra emelkedjen a Nemzet Sportolóinak száma.

Életjáradékkal jár a cím
Az országgyűlés 2004-ben a sporttörvény keretében alapította meg a Nemzet Sportolója kitüntető címet, amelyet kimagasló eredményeket elérő, a sportélet alakításában pályafutásuk befejezése után is fontos szerepet játszó, 60 év feletti magyar sportemberek kaphatnak meg – egy időben összesen tizenketten. A cím posztumusz nem adományozható, egy díjazott halála után a nemzet sportolói tesznek javaslatot az új személyre, és ezt a javaslatot a sportpolitikáért felelős államtitkár (esetünkben Szabó Tünde) terjeszti a kormány elé. A kitüntetés életjáradékkal jár, összege 2004-ben bruttó havi 500 ezer forint volt, 2015-től havi 630 ezer forint.
Azóta mindketten távoztak közülünk, s most ott tartunk, hogy az egykor Futbóliának titulált Magyarországon nincsen labdarúgó a Nemzet Sportolói között (ezt a tényt egyébként abból a szempontból érdemes továbbgondolni, hogy sok jelentős futballista kimarad az olimpiai érmesek életjáradékából is, és igen nehéz egzisztenciális helyzetbe sodródott, dacára annak, hogy egykori klubjaik – sőt az MLSZ is – az állami sportpolitikának köszönhetően ma már dúskálnak az anyagiakban, ám alig-alig éreznek felelősséget volt játékosaik és családjaik iránt – tisztelet a kivételnek).


Az állam amúgy ma már nem tud önkényeskedni, a szabályozás 2011 után 2015-ben is változott, s a színészekhez hasonlóan itt is maguk a Nemzet Sportolói javasolnak új tagot maguk közé (még ha a végső döntést a kormány hozza is meg, de aligha vállalva a változtatás politikai következményeit). Más kérdés viszont, hogy a szabályok és értelmezésük továbbra is sok vitára adnak okot.

Szurkolói szempontból egyértelmű, hogy a legnagyobb hatású sportsikerek letéteményeseit illeti a cím, a bajnokok utóélete másodlagos, ha nem is figyelmen kívül hagyható. Ezt húzza alá, hogy lapunk internetes szavazásán, amelyen több tízezren vettek részt, Jónyer István és Mészöly Kálmán végzett az első két helyen. Az illetékesek egy része mégis úgy gondolja, hogy inkább a teljes életművet kell vizsgálni, amelyben a sportvezetői karrier legalább akkora súllyal esik latba, mint az olimpiai és világbajnoki érmek, nagy győzelmek.

JÓNYER VÉGZETT AZ ÉLEN
Szavazásunkon olvasóink voksolhattak arra, kit látnának szívesen az április 23-án elhunyt súlyemelő-legenda, Földi Imre megüresedő helyén a nemzet tizenkét sportolója között. Az összesen 35 529 beérkező voks nagy részét két kiválóság kapta: 25 százalékát az asztaliteniszező Jónyer István, 17 százalékát pedig a „Szőke Szikla”, vagyis a futballista Mészöly Kálmán kapta. A lista élmezőnyébe került még az ökölvívó Gedó György, a birkózó Hegedüs Csaba (a századik magyar olimpiai aranyérem megszületése az ő nevéhez fűződik), valamint a labdarúgó Dunai Antal, aki pályafutását követően edzőként is jeles sikerek részese volt itthon, valamint Spanyolországban is.

Ezt igazolja, hogy az előzetes hírek szerint Kamuti Jenőnek van a legnagyobb esélye kivívni a bajnoktársak támogatását a Nemzet Sportolóinak mai, Szabó Tünde államtitkár által összehívott találkozóján, amelyen döntés születik arról, kit javasolnak a testület mai tagjai az április 23-án elhunyt Földi Imre utódjának. Új, érdekes szempontot dobott be az esélylatolgatás során az Index, amely ugyancsak szavazást hirdetett, felvéve a listára egy határon túli magyar bajnokot, Bölöni Lászlót is, s ő rögtön meg is nyerte a voksolást. Talán nem szükséges bizonygatni, milyen nagyra tartjuk Bölönit, s a határon túli magyarok hozzájárulását a magyar kultúrához, viszont nem igazán reális, hogy a mai Magyarország színeiben sikeres Nemzet Sportolói közé egyhamar nem magyar állampolgárként kimagasló karriert befutó sportoló kerüljön, miközben nagyon is fontos lenne, hogy a művészekhez, tudósokhoz hasonlóan kapjanak a mai határainkon kívül élő és sikeres magyar sportemberek is magas állami kitüntetéseket az anyaországtól.

Leszögezve, hogy a mérhetetlenül gazdag magyar sport alkalmas jelöltek egész sorát kínálja, ráadásul nagy bajnokként természetes, hogy mindegyikük győzni szeretne, és bárkit is válasszanak ma, az illető biztosan messzemenően megérdemli a kitüntetést, mi természetesen az olvasóinkkal vagyunk…

A NEMZET SPORTOLÓI
Tizenegyen vannak jelenleg a Nemzet Sportolói, Földi Imre halála óta egy hely betöltetlen. A legjobbak olimpiai bajnokok, Ivánkay Mária nyolcszor lett aranyérmes a siketlimpián. Keleti Ágnes büszkélkedhet a legtöbb olimpiai aranyéremmel, összesen öt alkalommal állhatott a dobogó tetején. A Nemzet Sportolói aktív pályafutásuk után sem szakadtak el a sporttól, számos klasszis edzőjeként további olimpiai, világ- és Európa-bajnoki diadalok fűződnek a nevükhöz.

A jeles társaság korelnöke a 96 éves Keleti Ágnes, a legfiatalabb a 63 esztendős Magyar Zoltán. A tizenegy nagyszerű sportoló közül heten vannak, akik rögtön az első jelölés alkalmával bekerültek a Nemzet Sportolói közé: az öttusázó Balczó András, a sportlövő Hammerl László, az úszó Székely Éva, a tornász Keleti Ágnes, a sakkozó Portisch Lajos, az asztaliteniszező Ivánkay Mária és a vívó Kulcsár Győző. A jogszabály alapján ők tizenegyen tehetnek javaslatot arra, hogy ki lépjen Földi Imre örökébe, a végső döntést a sportlegendák ajánlása alapján a kormány hozza meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik