Nemzet Sportolója: Kamuti Jenőt javasolják a tizenkettedik tagnak

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2017.05.30. 12:01
null
A tagok Kamuti Jenőt javasolják a Nemzet Sportolója címre (Fotó: Mob.hu)
Ahogyan azt a Nemzeti Sport már korábban megjósolta, a sportlegendák Kamuti Jenőt javasolják tizenkettedik tagnak az elhunyt súlyemelő-legenda, Földi Imre megüresedő helyére.

 

Korábbi információnk helyesnek bizonyult, kedden ültek össze a Nemzet Sportolói, hogy szavazzanak – a döntés pedig nagyjából 50 perc alatt megszületett. A sportlegendák – tehát Balczó András öttusázó, Hammerl László sportlövő, Ivánkay Mária asztaliteniszező, Kárpáti György vízilabdázó, Keleti Ágnes tornász, Kulcsár Győző vívó, Magyar Zoltán tornász, Portisch Lajos sakkozó, Rejtő Ildikó vívó, Schmitt Pál vívó, valamint Székely Éva úszó – úgy döntöttek, hogy 12. tagnak Kamuti Jenőt javasolják, ezt az ajánlást Szabó Tünde sportért felelős államtitkár terjeszti a kormány elé.

Kamuti tőrvívó, orvos, sportvezető, immár 17. éve a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok és hatszoros magyar bajnok, 2012 óta a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja.

nemzetsportoloi629
nemzetsportoloi629

Az információt a tárgyalóból elsőként kilépő Kulcsár Győzőtől tudtuk meg, aki elmondta, nehéz volt a választás, hiszen számos nagyszerű sportoló volt a jelöltek között. A Nemzet Sportolóinak legfiatalabbika, a 63 esztendős Magyar Zoltán először volt ilyen eseményen, és mint elárulta, némileg meglepetésként érték a történtek.

„Azt hittem, hogy majd lesz vitatkozás, győzködés, elhúzódik a végső döntés, de erről szó sem volt – mondta a kétszeres olimpiai bajnok tornász. – Amint leültünk, mindenki kapott egy papírt, az első körben a jelöltlistát állítottuk össze titkos szavazással, tizenhárman kerültek be a kalapba. Kamuti Jenő a harmadik fordulóban kapta meg a javaslathoz szükséges többséget, tehát az ötven százalék plusz egyet.”

Információnk szerint Kamuti nyolc, az asztaliteniszező Jónyer István kettő szavazatot kapott.

Magyar hozzátette, megtiszteltetés volt ebben a körben ülnie. A Nemzet Sportolói közül egyébként kilencen érkeztek meg a Sportállamtitkárság Hold utcai épületébe, de a két távol maradó tag, Székely Éva és Keleti Ágnes is leadta szavazatát telefonon, tehát mindenki elmondta véleményét a tizenkettedik tagról. A javaslattételen természetesen ott volt Szabó Tünde is, aki a jogi hátterét biztosította az eseménynek, hiszen a törvényi előírások között szerepel, kit és hogyan választhatnak meg a Nemzet Sportolójának.

Magyar629
Magyar629

„Nagyon fontos kiemelni, hogy Kamuti Jenőt a sportlegendák nem megválasztották, hanem javaslatot tettek, ezt terjeszti az államtitkárság a kormány elé – árulta el Szabó Tünde. – Ezt követően vannak kötelezettségeink, hiszen az Emberi Erőforrásuk Minisztériuma jogosult megvizsgálni, hogy fennáll-e érdemtelenségi ok a javasolt személlyel kapcsolatban.

Utóbbi mondatához annyit tett hozzá mosolyogva: „Ezzel aligha lesz probléma."

Olvasóink is szavaztak
Természetesen a Nemzeti Sport Online is megkérdezte olvasóit, kit látnának szívesen az április 23-án elhunyt súlyemelő-legenda, Földi Imre megüresedő helyén a nemzet tizenkét sportolója között. Az összesen 35 529 beérkező voks nagy részét két kiválóság kapta: 25 százalékát az asztaliteniszező Jónyer István, 17 százalékát pedig a futballista Mészöly Kálmán gyűjtötte be. A Nemzet Sportolója kitüntető címet az országgyűlés 2004-ben, a sporttörvény keretében alapította meg. Az elismerést kimagasló eredményeket elérő, a sportélet alakításában pályafutásuk befejezése után is fontos szerepet játszó, 60 év feletti magyar sportemberek kaphatják meg – egy időben összesen tizenketten (kivételt jelentett, amikor az Aranycsapat két legendája, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula együttes bekerülésével átmenetileg tizenháromra emelkedett a létszám). A cím életjáradékkal jár, melynek összege 2015-től havi 630 ezer forint. Korábban Albert Flórián, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula és Puskás Ferenc labdarúgók, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Polyák Imre birkózó, valamint Zsivótzky Gyula atléta helyére kellett új tagot választani.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik