K. E. 2020.03.30 09:26 Frissítve: 2020.03.30 11:07

Nemzet Sportolója: így döntenek kedden az új tagról

Kedden szavaznak a Nemzet Sportolói arról, kit választanak maguk közé Székely Éva halála után.

A Nemzet Sportolóinak döntését Szabó Tünde terjeszti a kormány elé (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Február 29-én, Székely Éva halálával tizenegyen maradtak a Nemzet Sportolói: a megüresedett hely keddig marad betöltetlen, hiszen akkor születik meg a döntés – a javaslattétel és választás menetét Szabó Tünde sportért felelős államtitkár foglalta össze lapunknak.

 
Nemzet Sportolója: Ki lesz az új tag? Ön kit választana?
Veszélyeztetett legendák – Deák Zsigmond publicisztikája 

„A választásra jogosult tizenegy kiválóság az előírásoknak megfelelően idejében megkapta az értesítést arról, hogy kedd délelőtt tíz órakor kezdődik az eljárás – mondta el Szabó Tünde. – A járványhelyzet miatt természetesen nem ülnek össze a Nemzet Sportolói, mindenki telefonon szavazhat. A procedúra azzal kezdődik, hogy a tagokat egyesével felhívom, ők ekkor mindannyian javaslatot tehetnek arra, kit tartanak érdemesnek és méltónak arra, hogy a Nemzet Sportolója legyen. Egy ember több javaslattal is élhet. Miután mindenki elmondja nekem ezt, készül egy összesítés, és jön a következő kör, ekkor már ezt a listát ismertetem a tagokkal, mindenkivel külön-külön, ők pedig már csak a megadott személyek közül választhatnak egyet.”

A szavazás és persze a telefonhívások addig folytatódnak, amíg egyvalaki meg nem szerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, vagyis addig, amíg valaki nem kap hat igent. A legkevesebb szavazatot kapó jelölt mindig lekerül a listáról.

Hegedüs Csabának jó esélyei vannak (Fotó: Földi Imre)

Schmitt Pál olimpiai bajnok vívó néhány napja elárulta lapunknak, hogy három jelöltje is van: Hegedüs Csaba, Török Ferenc és Monspart Sarolta. Vasárnap ugyanebben a tárgyában faggattuk a többi tagot, és Hegedüs Csaba neve szintén elhangzott a fentiek közül, vagyis a magyar sporttörténelem 100. olimpiai aranyérmét szerző korábbi birkózónak jó esélyei vannak. Még akkor is, ha legutóbb is egy birkózót választott meg a grémium: akkor Kulcsár Győző helyére Varga János került.

Gyakran szavaznak a tagok szimpátia alapján, és persze a korábban elért eredmények is sokat nyomnak a latban.

„A tagok előzetesen konzultálhatnak egymással, döntésükben természetesen senki sem befolyásolhatja őket – folytatta Szabó Tünde. – Ha megszületik a döntés, vagyis egy korábbi sportoló megszerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, hivatalosan megvizsgáljuk, hogy nem áll-e fenn érdemtelenség, és ezt követően terjesztem a kormány elé a Nemzet Sportolói által meghozott döntést. Néhány héten belül, amikor a kormány elfogadja a javaslatot, hivatalossá válik, ki lesz a Nemzet Sportolója.”

Székely Éva halálával tizenegyen maradtak a Nemzet Sportolóit egyesítő illusztris társaságban. Ön kit választana új tagnak?

Jónyer Istvánt   (7679)
Mészöly Kálmánt   (2381)
Faragó Tamást   (2174)
Gyenge Valériát   (1838)
Hegedüs Csabát   (1232)
Gedó Györgyöt   (1054)
Pézsa Tibort   (994)
Török Ferencet   (885)
Dunai Antalt   (803)
Regőczy Krisztinát   (648)
Mást   (433)
Németh Ferencet   (135)
Tatai Tibort   (132)
Összes szavazat: 20388
Szavazás kezdete: 2020. 03. 18
 

 

2020.05.27 18:04:19

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Faragó Tamás lénye, megjelenése, lázadást, nonkonformitást is sugalló intelligenciája ama hazugságra telepített kor félelem nélkül való tagadása volt. Meg a magyar vízilabda örök jelképe.

2020.05.24 16:20:37

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Sokan a világhírű magyar vívás előfutárának tartották, stílusa az aktív védelemre épült.

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.