S. TÓTH JÁNOS 2020.09.16 19:07 Frissítve: 2020.09.16 22:18

MSÚSZ: életműdíjat adományoztak tavaly elhunyt munkatársunknak

A Magyar Sportújságírók Szövetsége éves kongresszusán lapunk munkatársai is vehettek át díjakat.

 

A Nemzeti Sport díjazottjai balról jobbra: Zsoldos Barna, Szabó Miklós és Somlóvári Dávid (Fotók: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!


Kétszer is átírta a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) éves közgyűlésének forgatókönyvét a koronavírus-járvány. Előbb a tavaszi időpontot kellett őszire változtatni, majd a pécsi helyszín módosult budapestire. A szerdai tanácskozás, amelynek a Testnevelési Egyetem adott otthont, új fejezetet nyitott a szövetség életében, hiszen először zajlott „hibrid” kongresszus: a tagság egy része az interneten kapcsolódott be a munkába.

A DÍJAZOTTAK
Életműdíj: Kaplár F. József (Sport Tv), Simon József (Nemzeti Sport, posztumusz)
Feleki-díj: Ambrus Gábor (MTI), Bruckner Gábor (utanpotlassport.hu), Csinta Samu
Lázár Bence-díj (Sport Tv): Borsos Attila
Farkas József-díj: Szabó Miklós (Nemzeti Sport), Varga Zsolt
Év fiatal újságírója: Palotai Barnabás (origo)
Gyulai-díj: Bera Emese (MTVA), Bóbics László, Fehér Sándor, Horváth Mariann (Eurosport), Somlóvári Dávid (Nemzeti Sport Online), Kádár Zoltán (Marosvásárhelyi Rádió)

Online köszöntötte a résztvevőket Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, Szabó László, a paralimpiai és a sakkszövetség elnöke viszont már a helyszínen mondott beszédet. Ahogy a TE Athén termében értékelte az elmúlt másfél esztendő történéseit Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, lapunk főszerkesztője is. Két emlékezetes rendezvényt, az MSÚSZ tavalyi jubileumi közgyűlését, valamint a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) februári, budapesti kongresszusát egy-egy filmösszeállítás is felelevenítette.

Az éves beszámolók elfogadása mellett a hagyományoknak megfelelően a közgyűlésen került sor az MSÚSZ díjainak átadására is. Hét kategóriában huszonegyen vehettek át elismeréseket. Először osztották ki a Nemzeti Sport és a Képes Sport néhai fotóriporterének nevét viselő Farkas József-díjat, valamint a 2018-ban, 26 évesen elhunyt újpesti labdarúgó, majd szakkommentátor emléke előtt tisztelgő Lázár Bence-díjat.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, lapunk főszerkesztője életműdíjat adott át Simon József özvegyének
Szöllősi György és a Feleki-díjjal kitüntetett Csinta Samu
Szöllősi György, Bóbics László, Mravik Gusztáv és Novotny Zoltán

Lapunk munkatársai közül a tavaly júliusban autóbalesetben elhunyt kézilabda-szakíró, Simon József posztumusz lett életműdíjas, rajta kívül kitüntetésben részesült erdélyi publicistánk, Csinta Samu (Feleki László-díj), zalaegerszegi tudósítónk, Bóbics László és az nso.hu felelős szerkesztője, Somlóvári Dávid (mindkettő Gyulai István-díj), fotórovatvezetőnk, Szabó Miklós (Farkas József-díj), valamint Formula–1-es szakírónk, Zsoldos Barna (Nívódíj).

 AZ MSÚSZ DÖNTÉSE ALAPJÁN NÍVÓDÍJ ELISMERÉSBEN RÉSZESÜL

– Kaposi Dávid, az InfoRádióban elhangzott, Sterbinszky Amáliával készített interjújáért
– Sütő-Nagy Zsolt, A játék mindig győz című könyvéért
– Szabó Máté, a Sport Televízióban bemutatott, Labdázni tilos! című filmjéért, amely bekerült az AIPS 2019-es pályázatán az esztendő legjobb 30 dokumentumfilmje közé
– Szalai Attila vajdasági karikaturista, Grosics Gyulát, Varga Zoltánt és Franz Beckenbauert ábrázoló, a Nemzeti Sportban megjelent karikatúrájáért
– Szilágyi Anna sportfotós a budapesti műúszó világkupán készített képéért
– Zsoldos Barna, a Nemzeti Sport munkatársa, a sportnapilap Hosszabbítás-mellékletében megjelent, Niki Lauda élettörténetéről szóló sorozatáért

A díjazottak egy képen
2020.09.28 20:06:55

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

A korábbi szépségkirálynő legjobb sportolóinkkal süt-főz kameráink előtt.

2020.09.26 00:03:38

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A két brand sikertörténete akkor fonódott össze először.

2020.09.23 20:31:55

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szerettem volna hinni március-április fordulójának főbekólintó napjai táján – naiv módon persze –, hogy az élet hajszolására kondicionált ember megáll, s néhány pillanatig gondolkozik legalább.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.

2020.09.21 11:36:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A helyi lapok pedig nem válogattak a címekben:     „A sport megcsúfolása”, „Merénylet a versenyzők ellen”.