MOB: továbbra is Kulcsár Krisztián a szervezet elnöke

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.06.20. 12:55
null
Továbbra is Kulcsár Krisztián a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (Fotó: Tumbász Hédi)
Szombaton megtartotta a Budapest Kongresszusi Központban tisztújító közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság. A szervezet elnöke továbbra is az egyetlen pályázó, Kulcsár Krisztián marad.

 

Az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia miatt rendkívüli, tisztújító közgyűlést tartott az idén 125 éves Magyar Olimpiai Bizottság, amely kezdésként megemlékezett azokról a sportemberekről, akik a legutóbbi, 2019 novemberi közgyűlés óta hunytak el: többek között Wichmann Tamásról, Székely Éváról, Göröcs Jánosról, Tóth Bendegúzról, Kárpáti Györgyről és Benedek Tiborról is vetítettek videót.

„Az elmúlt időszakban legendáktól kellett búcsúznunk, akiknek emléke örökké velünk marad – mondta nyitóbeszédében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. – Kihívásokkal teli időszak áll mögöttünk, a pandémia minket is elért, de hazánk a megfelelő válaszokat adta, és példaértékűen kezelte ezt a rendkívüli helyzetet. A cicil és a sportélet lassan újraindul, amihez a tudás, az elkötelezettség és a szándék is megvan bennünk. Az eddiginél is nagyobb erőfeszítésekre van szükség, de a kormány továbbra is a sport mögött áll, a prioritások nem változtak.”

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke úgy fogalmazott, sporttörténelmi napokat élünk, hiszen ilyen halasztás még nem volt az olimpiák történetében. Ehhez képest mégsem volt bizonytalanság, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság gyorsan lépett, és bár a nyári játékok törlése is a lebegőben volt, végül úgy határozott, egy évvel elhalasztja a 2020-as eseményt, amely után mindent újra kellett tervezni, hiszen az olimpia keretében a japán fővárosban nemcsak 330 eseményt rendeznek 43 helyszínen, de négy és félmillió jegyet már eladtak rá... Kulcsár egy érdekes adattal is szolgált, amely arra mutat rá, az olimpia milyen súllyal bír a versenyzők szemében: a hivatalos statisztikák szerint a játékokon eddig részt vevő sportolók hetven százaléka csak egyetlen olimpián tudott indulni.

A NŐK ARÁNYA VÁLTOZATLAN
A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségnek eddig egyetlen női tagja volt, Pálinger Katalin, aki egyben a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke is. A MOB szombati közgyűlésen nem tudott személyesen részt venni, mert babát vár, de a pályázatát újra beadta, és utolsóként, 54 szavazattal ismét bekerült az elnökségbe, ahol egyébként továbbra is ő képviseli egyedül a hölgyeket, ugyanis a pályázók közül nem került be sem Sinkó Andrea, sem Csisztu Zsuzsa – előbbi egyetlen szavazattal végzett Pálinger mögött. A nők aránya a MOB elnökségében így továbbra is 7.7 százalék.

A szakmai és pénzügyi beszámoló, valamint a 2020-as költségvetés elfogadása után következett a közgyűlés legjobban várt napirendi pontja, a tisztújítás, melyet Schmitt Pál tiszteletbeli elnök vezetett le. Az elnökség szombati nappal lemondott tisztségéről, és a Budapest Kongresszusi Központban összegyűlt 106 MOB-tag 103 igen és 3 nem szavazattal újabb négy évre megválasztotta elnöknek a szervezetet 2017 májusa óta vezető egyetlen jelöltet, Kulcsár Krisztiánt.

Az elnökségben is csak néhány személyi változás történt.

A közgyűlésen egészségügyi problémái miatt nem tudott megjelenni az eddigi alelnök, Orendi Mihály, aki levélben jelezte, hogy ugyan MOB-tag marad, de visszalép a pályázatától, így a szervezet két alelnöke Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, illetve Deutsch Tamás, az MTK, valamint a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke lett.

A MOB új elnökségébe továbbá Vári Attilát (76 szavazat), Magyar Zoltánt (68), Wladár Sándort (66), Markovits Lászlót (65), Kovács Antalt (64), Imre Gézát (63) és Pálinger Katalint (54) választották be. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaiként a MOB-elnökségnek is tagja maradt Schmitt Pál és Gyurta Dániel, Kamuti Jenő pedig ugyanígy a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökeként. Az új elnökség tizenhárom tagja a közgyűlés után fél órával már össze is ült, és megerősítette pozíciójában Vékássy Bálint főtitkárt.

A Magyar Olimpiai Bizottság új elnökségének a 2024-es párizsi olimpia utánig, legkésőbb az év szeptember 15-ig szól a megbízatása.

 

„EZT A HELYZETET KEZELNÜNK KELLETT” – MINIINTERJÚ KULCSÁR KRISZTIÁNNAL

– Mi indokolta a rendkívüli közgyűlés összehívását?
– A tokiói játékok elhalasztása után kényszerhelyzetben találtuk magunkat, mert a MOB alapszabálya szerint az olimpiai ciklushoz igazodva kell végeznünk a tisztújítást, ugyanakkor úgy alakult, hogy a szokásoshoz képest az olimpia egy évvel később lesz megtartva. Ezt a helyzetet kezelnünk kellett, a NOB-hoz fordultunk, és végül arra jutottunk, a legjobb az lesz, ha ebben az évben, és az olimpiától minél távolabb tartjuk meg a tisztújító közgyűlést.

– Nem vetődött fel, hogy csak egy évvel hosszabbítsák meg az elnökség mandátumát?
– Ha a tisztújításra közvetlenül az elhalasztott tokiói olimpia után került volna sor, akkor meg túl közel kerültünk volna a 2022-es pekingi téli olimpiához… Így megvan az előnyünk, hogy hosszú, bő egyéves „ráfordulási időnk” van a nyári olimpiára. Nyugodt olimpiász elé nézünk, nagyon sok dolgot el tudunk végezni abból, amit elterveztük, azok pedig, akiket most nem választottak be az elnökségbe, más-más pozícióban, de továbbra is aktív és hasznos részesei lesznek az életünknek és a döntéshozatalainknak.

– A tervezetthez képest miben lesz más a MOB elkövetkező négy éve, mint az előző négy?
– Egyszerű a válaszom: semmiben. Két éve terjesztettük a tagság elé a tízéves stratégiánkat, és annak a megvalósításán dolgozunk tovább. Az a cél, hogy a NOB-hoz igazítsuk a működésünket, a szervezetünket, a bizottságainkat, a sportszakmai működésünket. Persze rengeteg tennivaló van, de nem több és nem más, mint ami eddig is tervben volt. A változás legfeljebb az lehet, hova helyezzük a prioritásokat, eddig ilyen volt a sportolói és az etikai bizottság felállítása, most máson lesz a hangsúly.

– Fel vannak készülve arra, hogy esetleg megint változik a versenynaptár a vírus miatt?
– Bevallom, semmilyen más forgatókönyv sincs a fejemben, úgy készülünk, hogy jövőre lesz olimpia Tokióban. Arra is készülök, hogy lesz vírus is, amivel együtt kell élnünk. Nincs kristálygömböm, nem látom a jövőt, ám egy dolgot tudok: nagyon sok munkánk és befektetett energiánk van abban, hogy a sportolók motivációját fenntartsuk – minden negatív hipotézis vagy üzenet ezt gyengíti.

„A MI DOLGUNK NEMCSAK LOGISZTIKAI, HANEM AZ OLIMPIAI ESZME ÉLETBEN TARTÁSA IS”
„A következő négy évben három olimpia és két ifjúsági olimpia lesz, ami pluszteher a NOB-ra és a nemzeti olimpiai bizottságokra nézve – mondta Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke. – Intenzív időszak elé nézünk, amihez a sportági szakszövetségeknek is alkalmazkodniuk kell, ez újabb időzítést, formába hozást és kvalifikációs versenyeket jelent. Mindent újra kell tervezni, ami komoly, tudományos igényű feladat. Nekünk kiterjedt nemzetközi diplomáciai feladataink is lesznek, mert tavaly sok versenyt rendezett Magyarország, és bár az idei év kimaradt, jövőre új lendületet kapunk, ami azt is jelenti, hogy sok szervezési feladat áll előttünk. De a mi dolgunk nemcsak logisztikai, hanem az olimpiai eszme életben tartása is.”
„Át kell hangolni az egész tervezést, a versenyzőknek pedig a hozzáállásukat, hiszen még nem tudjuk, kik fognak indulni a következő olimpián, miután a kvalifikáció félbeszakadt – fogalmazott Magyar Zoltán, a MOB elnökségi tagja, a Magyar Tornaszövetség elnöke – A MOB-nak, amiben csak tud, segítenie kell azokat a sportolókat, akik még kijuthatnak. A kutatók szerint idén télre már lesz vakcina, ami azért kiemelten fontos, mert úgy vélem, ha nem lesz ellenszer, nem lesz olimpia sem... Ha csak a szervező japánok szemszögéből nézem, ilyen veszélyhelyzetben bátor lenne egy tízmilliós városba ekkora tömeget engedni, amely a világ minden részéről jönne. Az előttünk álló időszakot tekintve mindenre fel vagyunk készülve.”
BENEDEK TIBOR ARÉNA – VÁRI ATTILA TÁMOGATJA AZ ÖTLETET
Csütörtökön, alig egy hónappal 48. születésnapja előtt súlyos betegségben elhunyt a sportolóként háromszoros olimpiai, egyszeres világ- és Európa-bajnok, szövetségi kapitányként világbajnok pólóslegenda, Benedek Tibor. A Nemzeti Sport felvetette, méltó lenne arra, hogy a fővárosi Duna Aréna az ő nevét viselje.
„Maximálisan támogatom az ötletet, és nem csak azért, mert Benedek Tibit testvéremként szerettem – mondta ezzel kapcsolatos kérdésünkre Vári Attila, Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, akit szombaton újra beválasztottak a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségébe. – Az elmúlt időszakban a sportágunk nagyjai távoztak közülünk, bármelyikük megérdemelné és méltó volna rá, hogy a Duna Aréna az ő nevét viselje.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik