MOB: Simicskó válthatja Borkait az elnöki poszton – sajtóhír

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.25. 09:59
Bár a hét elején Borkai Zsolt, a MOB első embere indította el a testület vezetőségének lecserélését – távozott a főtitkár, majd a marketing- és kommunikációs igazgató –, a Blikk információi szerint ő sem tudja megtartani a pozícióját. A napilap már azt is tudni véli, hogy ki váltja a MOB elnökét: Borkai helyére Simicskó István honvédelmi miniszter léphet.

Az olimpia után a Népszava megírta, Borkai állásába fog kerülni az olimpiai szereplés, illetve a sportirányítás néhány problémája, amivel nem volt maradéktalanul elégedett a politikai vezetés. Borkai azonban nem akar mandátuma lejárta, 2017. június 30. előtt távozni posztjáról. Ezért „fokozta le” néhány hete az állam a MOB-ot, s vonta meg tőle többek között az állami pénzek elosztását is, átadva ezt a sportállamtitkárságnak.Ezért „fokozta le” néhány hete az állam a MOB-ot, s vonta meg tőle többek között az állami pénzek elosztását is, átadva ezt a sportállamtitkárságnak.

Az intézkedés belharcokat szült az olimpiai bizottság vezetőségén belül, megkezdődött az egymásra mutogatás, ennek pedig korábbi bizalmasa, Szabó Bence főtitkár és Siklós Erik marketing- és kommunikációs igazgató lett az első áldozata. Szabóval sokáig baráti volt Borkai kapcsolata. Gyakran utazgattak együtt, s mivel Borkai győri polgármesteri teendői miatt társadalmi munkában látta el az elnökséget, távollétében az egykori vívó intézte helyette a napi ügyeket – mégis repült.

„Borkai Zsolt elkezdett megszabadulni azoktól az emberektől, akikről azt feltételezte, áskálódnak ellene. Bartha Csaba sportigazgató-helyettesi kinevezése is konfliktusokat szült, amit nem vett jó néven az elnök. Ezért kellett idő előtt távoznia néhány személynek a MOB-tól” – mondta a Blikknek a neve elhallgatását kérő informátor.

Hiába zajlik azonban a vezetőség teljes átalakítása, több forrás azt erősítette meg, hogy Borkai Zsolt nem maradhat sokáig elnök, csak az a kérdés, hogy mikor mond vagy váltják le. Ráadásul azt is többen megerősítették, hogy elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amely szerint Simicskó István átveszi az olimpiai bizottság irányítását. Neki van sportvezetői tapasztalata, 2012-ben az Emberi Erőforrások Miniszté­riumában sportért és ifjúságért felelős államtitkár lett, 2015-ben pedig a Honvédelmi Minisztérium irányításával bízták meg.

Fábián László sportigazgató pozíciója sem biztos – a nyári olimpián a magyar delegáció csapatvezetői posztját töltötte be –, de a Nemzeti Sport úgy tudja, hogy amennyiben Simicskó tényleg MOB-elnök lesz, a volt öttusázó marad az olimpiai bizottságban. Sőt Szabó Bence után ő lesz a következő főtitkár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik