MOB: Bartha Csaba váltja Szabó Bencét a főtitkári poszton

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.11.22. 11:10
Bartha Csaba váltja a főtitkári poszton Szabó Bencét a Magyar Olimpiai Bizottságnál (MOB).

A MOB keddi közleménye szerint az elnökségi ülésen született meg a döntés arról, hogy a mai nappal felmentik Szabó Bencét a főtitkári pozícióból, és a munkaviszonya a MOB-bal – közös megegyezéssel – meg is szűnt.

Az elnökség egyben határozott arról, hogy a grémium mandátumának lejártáig Bartha Csabát, az eddigi sportigazgató-helyettest, egyben a Győri Audi ETO KC női kézilabdaklub elnökét nevezi ki főtitkárnak.

A kétszeres olimpiai bajnok kardozó, Szabó Bence 2012 októbere óta volt a MOB főtitkára.

Az elnökség egyben határozott arról, hogy a grémium mandátumának lejártáig Bartha Csabát, az eddigi sportigazgató-helyettest, egyben a Győri Audi ETO KC női kézilabdaklub elnökét nevezi ki főtitkárnak.

A kétszeres olimpiai bajnok kardozó, Szabó Bence 2012 októbere óta volt a MOB főtitkára.

Szabó Bence az MTI-nek elmondta: váratlanul érte a döntés, de az élet megy tovább, és tudomásul veszi, hogy nem kívánnak vele tovább együtt dolgozni.

„A Nemzetközi Vívó Szövetség egyik bizottságába kandidálók, így ott leszek a moszkvai kongresszuson a hétvégén” – tette hozzá.

Szabó Bencét három hónappal a riói olimpia után menesztették. Azóta más változás is történt a MOB életében. Az Országgyűlés november 8-án nagy többséggel megszavazta azt a sporttörvény-módosítást, amelynek egyik fő célja az egycsatornás finanszírozási modell gyakorlati megvalósulása, valamint ezzel összefüggésben az állami és a civil sportigazgatás hatásköreinek egyértelmű elkülönítése.

A jogszabályváltozás értelmében visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése is.

Amint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár akkor elmondta: a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai munkája – az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett – alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul, s emlékeztetett rá, hogy a MOB eddigi tagozati rendszerét is átalakítja a módosított sporttörvény.

Hozzátette: az eddig belső szervezeti egységekként működő tagozatok önállóvá válnak és az élősport egyes nagy területein közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Ennek alapján az új sportköztestületi struktúrában négy köztestület működik majd: a MOB, amely továbbra is az olimpiai sportágak, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVSZ), amely a nem olimpiai sportágak, a Magyar Paralimpiai Bizottság, amely a fogyatékkal élők sportjának, valamint a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ), amely pedig a diák-, hallgatói és szabadidősportok köztestülete.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik