Olimpia: Lehetőség a rendezésre, ki kell használni - Borkai

Vágólapra másolva!
2014.12.12. 11:11
null
A 2024-es olimpiára az új Puskás-stadion is elkészül
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság monacói, 127. közgyűlésén elfogadott 40 pontos reformcsomag jelentős változásokat eredményezhet az olimpiai mozgalomban. Új időszámítás kezdődik például az olimpiarendezés pályáztatásában, ami Budapestet, Magyarországot is érintheti. Pénteken a MOB székházában Borkai Zsolt elnök tartott sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette: javaslatot tesz a rendkívüli közgyűlés február 6-i összehívására, amelyen egyetlen napirendi pontként a budapesti olimpiai pályázat lehetősége kerül terítékre.

„Régóta beszédtéma a magyarországi olimpia megrendezése, az Agenda 2000 program nagy lehetőség számunkra és más, világviszonylatban kisebb városoknak, országoknak, amelyek a korábbi rendszerben nehezen tudnák megoldani a pályázatot, vagy a rendezést – kezdte Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornászunk, a MOB elnöke. – A NOB új programjának köszönhetően a korábbi gigaolimpiákat felváltja a gazdaságos olimpia. Az athéni olimpia 2004-ben még veszteséges volt, azóta a többi már nyereséges.”

„A londoni olimpiát kétmilliárd dollárból rendezték meg, ebből 1.2 milliárd NOB-támogatás volt, a fennmaradó nyolcszáz millió dollárt fedezték a jegybevételek és a szponzoroktól befolyó összegek – mondta Borkai. – A nehézség az infrastruktúra biztosítása, a létesítmények utólagos felhasználása. Mindez hihetetlen összegeket emésztett fel a korábbi rendezőknek, de az új olimpiai rendezéssel ez a probléma megszűnik.”

Borkai elmondta, egy budapesti olimpia esetén többek között Debrecen, Szeged és Győr is rendelkezik olyan stadionnal vagy sportcsarnokkal, amely bevonható, sőt, egy-egy sportág küzdelmeit akár más országban is megrendezhetik. Mindez nagy esélyt teremt, lehetőséget nyújt a pályázatra.

„Elnökként felkértem az Olimpiai Védnöki Testületet arra, hogy a februári közgyűlésre olyan anyagot készítsen, amelyet meg tud tárgyalni a közgyűlés, és döntetni tud a pályázatról – mondta Borkai. – Ez történelmi esély a pályázásra, 2015 második feléig kell megtenni a szándéknyilatkozatot, van időnk az előkészületekre. Következő lépésként a NOB elnökét tájékoztatjuk a rendkívüli közgyűlés összehívásáról, higgyük el, képesek vagyunk megfelelő pályázat benyújtására, és ne csak nagyot álmodni merjünk, hanem tenni is.”

Borkai elismeri, hogy az olimpiai rendezés mindig hatalmas vitákat generált, ami a MOB-elnök szerint hasznos, mert „ezekből lehet tanulságokat levonni, építkezni. De az is fontos, hogy a lényegét ne árnyékolják be ezek a nézeteltérések.”

„ELJÖTT A MI IDŐNK!” – BORKAI ZSOLT

A pályázati feltételek körvonalainak megrajzolására és előkészítésére Borkai által felkért és irányított Olimpiai Védnöki Testület jelenlévő tagjai közül elsőként Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke szólalt fel.

„Ha valaki megérdemli sportszakmailag az olimpiai rendezést, az Magyarország. Ezt nemhogy a teremben, a világban sem kérdőjelezheti meg senki – mondta Gyárfás. – A 2021-es úszó vébé olyan esemény, amellyel meg tudjuk magunkat mutatni, jó pontokat tudunk szerezni, úgy a létesítményekben, mint magában a rendezésben. Ezzel a magyar sport csak jól járhat. A létesítmények megsokszorozódnak, az anyagi lehetőségek megmaradnak a mostani kiemelt szinten, vagy még több lesz.”

Gyárfás szerint sportdiplomáciában kell erősíteni. Rossz példaként megemlítette a horvát-magyar pályázatot a 2012-es labdarúgó Eb megrendezésére, amelyen a terv nulla szavazatot kapott az UEFA-tól. A nagy futballszervezetekben nincs jelentős magyar szereplő pedig ez elengedhetetlen ahhoz, hogy tényezővé váljon az ország, és ugyanez igaz a NOB-ra is.

A sajtótájékoztatón korábbi és aktív sportolók is felszólaltak.

„Sportolóként felkészülni és kijutni hatalmas dolog, ha ez hazai rendezéssel párosul, az még nagyszerűbb. Ha abban a tudatban készülünk, hogy hazai közönség előtt versenyzünk, megsokszorozza egy sportoló erejét. Olyan hagyományaink vannak, amit próbálunk tovább vinni, ezt ez hazai rendezés még tovább erősíti – mondta Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó. – Nagyon sok sportoló ismerősöm van, akinek jó tapasztalata van Magyarországról. De van egy olasz edzőtársam, akinek fenntartásai voltak, mégis amikor megérkezett, megtetszett neki, azóta is visszajár a barátnőjével.”

„A csecsemőkortól kezdve mindenkit megérint a sport, voltam a spanyolok elleni kézimeccsen, nagy élmény volt átélni még így is, hogy a sikerélmény elmaradt a végén. Sakkozóként nekünk ez új élmény, a mi olimpiánkon nekem mindig a győzelem volt a fontos, de tudom, hogy sokak számára az is óriási élmény, hogy ott lehetnek – mondta Polgár Judit, az Olimpiai Védnöki Testület tagja. – Aki már nem aktív, az is tehet azért, hogy a magyar sportbarátok személyesen találkozzanak egy olimpiával.”

„Az olimpia több mint egy sportesemény. Voltam már olimpián versenyző, sportvezető, újságíró, ez egy igazi sportélmény, a szervezők és rendezők is mindig arról áradoztak, hogy ez nekik milyen csodálatos volt – mondta Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó. – Az úszó-világbajnokság is hatalmas dolog, de az olimpia más. A nemzetközi sajtó hosszú idővel a rendezés előtt és után is figyel az országra. Évekkel ezelőtt nem sok racionalitás volt ebben, csak a vágyakozás, most viszont már van benne realitás.”

Kovács István elmondta, fiatal korában nagy hatással volt rá az a kép, amelyen Papp László és Puskás Ferenc téglákat pakolt a Népstadion építkezésén, és akkor elhatározta, egyszer ő is részese akar lenni hasonló történelmi tettnek.

Bienerth Gusztáv gazdasági szakember szerint a fenntarthatóság, a pénzügyi egyensúly olyan erények, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

„Nagy az esély nemcsak a főváros, hanem az ország számára, elsődleges az összefogás. A sikertelen foci Eb-pályázatból is lehet tanulni. Globális szereplőkkel versenyzünk, fel tudjuk kutatni, miért érdeke a NOB-nak, hogy olimpiai rendezők lehessünk. Nagy örömmel veszek részt ebben az előkészítő munkában” – mondta Bienerth Gusztáv.

A 2024-es olimpia helyszínéről 2017 szeptemberében Limában döntenek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik