MOB: együttműködés a sport „kizöldítéséért”

Vágólapra másolva!
2014.03.24. 12:32
null
A sajtótájékoztatóra – már annak szellemében – több résztvevő tömegközlekedéssel érkezett meg
A sportágak fenntarthatóságáért, valamint a sporttevékenységek „kizöldítéséért” Környezetügyi Együttműködési Keretmegállapodást írt alá Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Horváth Attila Imre klímapolitikáért felelős államtitkár, Borkai Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, és Biczó Imre László a Nemzeti Környezetügyi Intézet főigazgatója.



A keretmegállapodás értelmében a Nemzeti Környezetügyi Intézet 2014. december 17-ig tanulmány-sorozatot készít a MOB által kiemelt tizenhat sportágról, hogyan lehet ezen sportágak ökológiai lábnyomát csökkenteni. Hogyan valósulhat meg a sport területén a fenntartható energia- és környezetgazdálkodás? Hogyan csökkenthetik a sportegyesületek utazásaik során a szén-dioxid kibocsátást? Mennyire fontos a sportolók környezettudatos nevelése? A jövőben minden nagyobb sporttevékenységgel kapcsolatos beruházásnál szeretnék érvényre juttatni a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat.

Az aláírási ceremóniára, a fenntarthatóság jegyében Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Kovács Ágnes olimpiai bajnok a Magyar Olimpiai Bizottság Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés Bizottságának vezetője, Kozmann György olimpiai bronzérmes kenus a Magyar Olimpiai Bizottság Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés Bizottságának tagja villamossal érkeztek a MOB székházához. Ezzel az apró gesztussal is szerették volna felhívni a figyelmet a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére.

Borkai Zsolt a MOB elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a NOB már 1992-ben a fenntartható fejlődés szolgálatába állította a sportot, az olimpiai mozgalmat. Győr 2017-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál házigazdája lesz a rendezvényekkel kapcsolatos fejlesztéseknél érvényesíti a modern fenntarthatósági és energiagazdálkodási szempontokat.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkára kiemelkedő fontosságúnak nevezte a Keretmegállapodást. Magyarországon még soha nem készült hasonló, átfogó tanulmány a sportágak környezetterhelésének csökkentéséről. A fair play fontosságáról beszélt Simicskó István a sportért és ifjúságért felelős államtitkár. Ne csak a sportversenyeken beszélhessünk a tisztességes sportról. Nem szabad elfeledkeznünk a környezetünkről sem. Sportberuházások, fejlesztések kapcsán is szem előtt kell tartanunk a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet.

A mostani keretmegállapodás ötlete a MOB Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés Bizottságának vezetőjétől, Kovács Ágnes olimpiai bajnoktól és a bizottság tagjaitól származik. A tanulmány-sorozat december közepéig készül el, a munkabizottságot a MOB és NEKI koordinálja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik