MOB: Borkai szerint kb. felével nőhet jövőre a sport finanszírozási alapja

Vágólapra másolva!
2010.12.06. 12:14
A jövőben a Magyar Olimpiai Bizottság dönt egyedül a sportra fordított állami források felhasználásáról, de fontos, hogy a korábbiakkal ellentétben a pénzek időben megérkezzenek az egyesületekhez és a sportolókhoz, hiszen a munka nem áll meg – mondta Borkai Zsolt MOB elnök a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.

Ha hónapok esnek ki, az megzavarhatja a sikeres londoni felkészülést. Sokféle felgyülemlett problémára kell gyors válaszokat adni – folytatta a MOB új elnöke, aki a múlt héten többpárti támogatást kapott az illetékes parlamenti bizottság meghallgatásán.

A Berki Krisztiánnak megvásárolandó új ló, amelynek hiánya gátolta a világbajnok felkészülését, példája a gyors reagálásnak. A sportolók és edzők támogatása hatékonyabb lehet, ha a közeljövőben megszületnek a szükséges törvényi és költségvetési módosítások. A londoni érem- vagy pontszerzésre leginkább esélyesek az újjászervezendő Gerevich Alapítványból adómentesen kapják meg a támogatásokat.

A MOB partnerséget ajánl azoknak a köztestületeknek, amelyek szintén rendelkeznek pénzeszközökkel, például az olimpián kívüli sportágak vagy a fogyatékkal élők sportszervezetei, hogy a források és a lehetőségek hatékonyabban álljanak a rászorultak rendelkezésére.

A MOB előtt álló buktatók közül a legsürgetőbbnek az időtényezőt nevezte meg az elnök. A költségvetési pozíciók megerősítésén túl még az idén el kell fogadtatni a sporttörvény szükséges módosításait. Az érintett és esetleg ellenérdekű felekkel a források felosztásáról szóló egyeztetés megkezdődött. Ehhez azonban az egyes sportági vezetőségek konkrét tervei és meggyőző érvei is szükségesek, mert a pénzosztásnak gyakorlati célokhoz kell kötődni. Ez a folyamat nem lesz mentes a sértődésektől és a konfliktusoktól, de a MOB igyekszik a sikerek érdekében a megállapodásokat létrehozni. A londoni sikeresség érdekében az új rendszernek már januártól működnie kell – szögezte le a MOB elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik