MTI 2017.06.20 13:27 Frissítve: 2017.06.20 17:56

MOB: augusztus 10-től Vékássy Bálint lesz a főtitkár

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége egyhangúlag támogatta a kinevezését, így augusztus 10-től Vékássy Bálint lesz a szervezet főtitkára.

 

A posztra Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke javasolta a szakembert, akit kedden hallgattak meg a vezető testület tagjai.

Bartha Csaba május elején távozott a posztról, azóta megbízott főtitkárként Fábián László látta el a feladatokat, ő Vékássy Bálint munkába állása után továbbra is a MOB sportigazgatója lesz.

A MOB-tól kapott tájékoztatás szerint a 43 éves Vékássy Bálint 1982 és 1996 között kajakozott, korosztályos, majd felnőtt válogatott volt, kétszeres ifjúsági világbajnok. A Testnevelési Egyetemen kajak-kenu szakedzőként, majd a Szent István Egyetem/Ybl Miklós Műszaki Főiskolán építészként diplomázott.

Versenyszervezőként a 2005-ös szegedi ifjúsági kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottsági titkára, a 2006-os felnőtt vb versenyigazgatója, a 2011-es vb idején a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezési és vagyongazdálkodási igazgatója, a 2017-es szegedi síkvízi világkupa versenyigazgatója volt. A 2013-as budapesti vívó-vb szervezőbizottságának elnöke volt, de csapatsportágban is letette már a névjegyét a szintén hazai rendezésű, 2014-es női kézilabda Európa-bajnokság és a 2016-os strandkézilabda-vb alkalmával.

Több mint egy évtizede dolgozik a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségnek versenybíróként, tanácsadóként, fotósként; részt vett három olimpián, egy paralimpián, kilenc szakág mintegy 40 világbajnokságán és közel száz világkupáján.

A MOB honlapjának beszámolója kitért rá, az elnökség a tanácskozáson döntött a Budapest 2024 Zrt. végelszámolásáról is. A 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai pályázat előkészítése érdekében eredetileg idén december 31-ig létrehozott társaság igazgatósága az ötkarikás pályázat visszavonását követően elfogadta a társaság „szakmai tevékenységének lezárására vonatkozó javaslatot, a csoportos létszámcsökkentés részletes tervét, továbbá a folyamatban lévő szerződéses kapcsolatok lezárására vonatkozó ütemtervet, valamint kérte a tulajdonosokat, hogy hozzák meg a végelszámolás lefolytatása érdekében szükséges döntéseket”.

A jogutód nélküli megszüntetés elhatározása és a végelszámolás megindításához szükséges döntések meghozatala a társaság közgyűlésének kizárólagos jogkörébe tartozik. A végelszámolás kezdő időpontjaként az igazgatóság szeptember 1-jét jelölte meg.

Fábián László a július 23. és 29. közötti győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) magyar csapatának vezetőjeként az ülésen kiemelte, a sikeres szervezés jó referencia lehet egy későbbi olimpiarendezési pályázathoz. Az EYOF-on ugyanis tíz sportágban ötven ország csapatát látják vendégül, ez létszámát és a sportágakat, versenyszámokat tekintve nagyobb, mint egy felnőtt téli olimpia.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.20 00:25:21

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A sport segítségével még az is előfordulhat, hogy valaki (bár nem feltétlenül fogalmazza meg így) valóban önmaga ellentétévé, sőt, önmaga példaképévé válhat.

2017.10.17 18:00:08

Egyéb egyéni KULCSÁR JOHANNA (Mindset Pszichológia)

Sokszor megesik, hogy a szülők puszta jóindulatból vétenek kommunikációs hibákat.

2017.10.14 23:03:12

Egyéb egyéni ŐRI B. PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Az észszerűség olimpiai sportág lett.

2017.10.12 21:48:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Felejthetetlen élményt ígér a II. Magyar Snooker Gála Steve Davisszel és Mark Williamsszel.

2017.10.12 00:07:23

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

NS-VÉLEMÉNY. A sors furcsa fintora: a magyarok nélküli Los Angeles-i olimpia legeredményesebb versenyzője egy magyar tornászlány volt. A négy arany- és egy ezüstérem ellenére Szabó Kati nevére szóló dosszié is fellelhető a Securitate irattárát vizsgáló bizottság nyilvántartásában.