MTI 2018.05.26 13:51 Frissítve: 2018.05.26 14:27

MOB: a közgyűlés döntött a tokiói olimpia célkitűzéseiről

Megtartotta éves közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), a köztestület az elmúlt év értékelése mellett meghatározta a soron következő felnőtt és utánpótlás multisportesemények, így a 2020-as tokiói nyári olimpia felkészülési irányelveit és célkitűzéseit is.

A MOB döntött a tokiói célokról (Fotó: Tumbász Hédi)


    
A Hélia Hotelben szombaton megrendezett esemény az elmúlt közgyűlés óta elhunyt nagyságokra való megemlékezéssel kezdődött. Ezt követően Kulcsár Krisztián elnöki expozéjában az elmúlt fél év felnőtt- és utánpótlás-eredményeinek méltatása mellett kitért a hazai rendezésű világesemények sikeres lebonyolítására, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) napi ügyeire, elsősorban a 2026-os téliolimpia-rendezés, valamint az oroszországi doppinghelyzet körüli problémákra.
    
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében elmondta, az országgyűlési választásokat követően folytatni tudják a 2011-ben megkezdett munkát: az élsport kiemelt kormányzati támogatása mellett az egészséges életmódra nevelést, valamint a gyermekek sportolásának népszerűsítését.
    
„A kormányalakítással új hatáskörök is érkeztek az államtitkársághoz, ezentúl az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hatáskörébe kerül az állami támogatásból megvalósuló sportlétesítményekkel, sportingatlanokkal kapcsolatos fejlesztési, rekonstrukciós feladatok végrehajtása, valamint az állami vagyonba tartozó sportlétesítmények, sportingatlanok működtetési és üzemeltetési feladatkörei is” – fogalmazott.
    
Szabó Tünde kiemelte, ennek köszönhetően minden sporttal kapcsolatos feladatkör egy szervezet alá tartozva egységes, hatékony sportágazati irányítást tesz lehetővé.
    
A MOB bizottsági beszámolóinak egyhangú elfogadása után némileg módosult a köztestület alapszabálya: a pjongcsangi téli olimpián elért aranyérmet követően a Magyar Országos Korcsolyázószövetségnek három kvótája lett a MOB-ban, illetve a sportág tokiói olimpiai programjába való bekerülése miatt a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség is delegálhat mostantól tagot a szervezet közgyűlésére.
    
Fábián László sportigazgató a pjongcsangi téli olimpiáról szóló beszámolójában kiemelte, a minél nagyobb számú magyar részvétel mellett fontos volt az eredményesség is, ez pedig az ország történetének első téli olimpiai aranyával meg is valósult.
    
A közgyűlés határozott arról, hogy az idei, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, valamint a 2019-es téli és nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválra utazó csapat végleges összetételéről az elnökség dönt majd. Döntés született arról is, hogy a magyar sportolók részt vehetnek a 2019-es baki nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF), a 2019-es, minszki Európai Játékokon, valamint az első alkalommal sorra kerülő Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) által életre hívott World Beach Gamesen. Utóbbi a „tengerpart közelségét igénylő” sportágak multisporteseménye lesz 15 sportággal.
    
A 2020-as tokiói olimpiával kapcsolatos célkitűzésekről, felkészülési irányelvekről Fábián László azt mondta, a cél, hogy a riói csapatnál nagyobb létszámban képviseltesse magát Magyarország az ötkarikás játékokon.
    
„Kiértékeltük a riói olimpiát, látjuk a hiányosságokat, igyekszünk a szakszövetségekkel együttműködve javítani az eredményességen” – fogalmazott a sportigazgató.
    
Hozzátette, Tokióban öt új sportág mutatkozik majd be, az eddig is műsoron lévők pedig 15 versenyszámmal bővülnek, így várhatóan 11 300 sportoló vesz majd részt a játékokon. A magyar csapattal kapcsolatban azt mondta: az a cél, hogy 22-25 sportágban, köztük három csapatsportágban szerezzenek kvótát a versenyzők. Rióban 20 sportág 160 magyar sportolója szerepelt, de a csapatsportágak közül csak vízilabdában szerzett kvótát valamely válogatott.
    
Ez volt a MOB első közgyűlése a tavaly októberi létszámcsökkentés óta: a korábbi 200 fős létszám helyett a testület már maximum 128 tagból állhat, jelenleg 107 hely van betöltve.

 

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.

2020.05.18 22:47:49

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az aligha lehet kétséges, hogy Hegedűs Frigyes nem tett szemrehányást tanítványainak, hiszen: „»Európai« tudott lenni egy olyan korban, amelyben ez nem volt divat.”