MTI 2013.09.23 14:16 Frissítve: 2015.03.27 01:21

MOB: a Himnusz új változatával köszöntötték az ifi érmeseket

Az idei Ausztrál és Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szerepelt érmes ifjúsági portolókat és az őket felkészítő szakembereket köszöntötte hétfőn délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB).

Az ünnepségen Borkai Zsolt elnök beszédében kiemelte, hogy a kormány támogatásának jóvoltából a magyar ifjúsági korú sportolók olyan eseményekre – például az Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra – is eljuthattak, ahová korábban nem, majd megköszönte a sikeres szereplést a versenyzőknek és edzőiknek. 

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója emlékeztetett arra, hogy a magyar fiatalok az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) nyert 14 éremmel (8-3-3) az országok versenyében negyedikek lettek, ezzel az elmúlt 22 év második legsikeresebb szereplését mutatták fel. A januári Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon most először vett részt Magyarország, s ott szintén 14 dobogós helyezést (6-1-7) gyűjtöttek be az ifjú sportolók.

A MOB első számú vezetője beszámolt arról, hogy jól haladnak a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előkészületei. 

„Az új uszoda építése már elkezdődött, s összesen 25 milliárd forint értékű beruházásokra kerül sor, az összeg egyik felét a magyar állam, a másikat Győr városa állja" – jelentette ki Borkai, majd hozzátette, hogy az olimpiai fesztivál kapcsán több új csarnok és egy atlétikai pálya is épül majd a kisalföldi városban.

Az ünnepség keretében bemutatták a győri sportesemény kabalaállatát, egy kakast is, amelynek nevére a szervezők ötletpályázatot írtak ki. A javaslatokat a 2017-es EYOF közelmúltban elindult hivatalos honlapjára lehet beküldeni (gyor2017.hu). 

Az ünnepségen felcsendült a magyar himnusz legújabb, hivatalos, 90 másodperces, szimfonikus változata is, amely kifejezetten a világversenyek eredményhirdetési ceremóniájához készült el a nyáron. Nagy Zsigmond elmondta: az új verziót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is ösztönözte, mert a magyar himnusz eddigi verziója 2 perc 29 másodperc hosszú volt, szemben a többi ország nagyjából 90 másodpercesével. 

Somogyváry Ákos karnagy-művészeti vezető, az Erkel Ferenc Társaság elnöke beszámolt arról, hogy az új változatot a MOB felkérésére, Erkel Ferenc eredeti partitúráját alapul véve készítették el a MÁV Szimfonikus Zenekarral. 

„Ez a változat jól képviseli a mű verbunkos karakterét, frissességét és lendületét" – jelentette ki, majd hozzátette, hogy méltó kísérője lesz a magyar sportolóknak, továbbá lelkesítő, és az összetartozás egységét is kifejező éneke a sportszerető szurkolóknak itthon és szerte a világban.

Borkai Zsolt megemlékezett a legidősebb magyar olimpiai bajnokról, az 1936-os berlini játékokon szerepelt vízilabdázó Tarics Sándorról, aki ma ünnepli 100. születésnapját, s jelezte: az Egyesült Államokban élő sportembert a MOB nevében Szabó Bence főtitkár fogja köszönteni San Franciscóban. 

A rendezvény végén bejelentették, hogy a Bács-Kiskun megyei Poli-Farbe festék- és vakolatgyár lett a MOB új arany fokozatú támogatója. A négy évre szóló megállapodást Borkai Zsolt és Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója írta alá. A Magyar Termék Nagydíjas vállalat és a MOB ez alkalomból közös felújítási pályázatot is meghirdetett a sportszervezetek részére, a júniusi árvíz során megrongálódott sportlétesítmények felújítására.

2020.09.30 11:32:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Nem véletlenül mondja magáról a Focivilág: „Nem értünk minden sporthoz, de a focihoz nagyon!” (x)

2020.09.28 20:06:55

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

A korábbi szépségkirálynő legjobb sportolóinkkal süt-főz kameráink előtt.

2020.09.26 00:03:38

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A két brand sikertörténete akkor fonódott össze először.

2020.09.23 20:31:55

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szerettem volna hinni március-április fordulójának főbekólintó napjai táján – naiv módon persze –, hogy az élet hajszolására kondicionált ember megáll, s néhány pillanatig gondolkozik legalább.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.