HIRDETÉS
MTI 2013.09.23 14:16 Frissítve: 2015.03.27 01:21

MOB: a Himnusz új változatával köszöntötték az ifi érmeseket

Az idei Ausztrál és Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szerepelt érmes ifjúsági portolókat és az őket felkészítő szakembereket köszöntötte hétfőn délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB).

Az ünnepségen Borkai Zsolt elnök beszédében kiemelte, hogy a kormány támogatásának jóvoltából a magyar ifjúsági korú sportolók olyan eseményekre – például az Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra – is eljuthattak, ahová korábban nem, majd megköszönte a sikeres szereplést a versenyzőknek és edzőiknek. 

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója emlékeztetett arra, hogy a magyar fiatalok az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) nyert 14 éremmel (8-3-3) az országok versenyében negyedikek lettek, ezzel az elmúlt 22 év második legsikeresebb szereplését mutatták fel. A januári Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon most először vett részt Magyarország, s ott szintén 14 dobogós helyezést (6-1-7) gyűjtöttek be az ifjú sportolók.

A MOB első számú vezetője beszámolt arról, hogy jól haladnak a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előkészületei. 

„Az új uszoda építése már elkezdődött, s összesen 25 milliárd forint értékű beruházásokra kerül sor, az összeg egyik felét a magyar állam, a másikat Győr városa állja" – jelentette ki Borkai, majd hozzátette, hogy az olimpiai fesztivál kapcsán több új csarnok és egy atlétikai pálya is épül majd a kisalföldi városban.

Az ünnepség keretében bemutatták a győri sportesemény kabalaállatát, egy kakast is, amelynek nevére a szervezők ötletpályázatot írtak ki. A javaslatokat a 2017-es EYOF közelmúltban elindult hivatalos honlapjára lehet beküldeni (gyor2017.hu). 

Az ünnepségen felcsendült a magyar himnusz legújabb, hivatalos, 90 másodperces, szimfonikus változata is, amely kifejezetten a világversenyek eredményhirdetési ceremóniájához készült el a nyáron. Nagy Zsigmond elmondta: az új verziót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is ösztönözte, mert a magyar himnusz eddigi verziója 2 perc 29 másodperc hosszú volt, szemben a többi ország nagyjából 90 másodpercesével. 

Somogyváry Ákos karnagy-művészeti vezető, az Erkel Ferenc Társaság elnöke beszámolt arról, hogy az új változatot a MOB felkérésére, Erkel Ferenc eredeti partitúráját alapul véve készítették el a MÁV Szimfonikus Zenekarral. 

„Ez a változat jól képviseli a mű verbunkos karakterét, frissességét és lendületét" – jelentette ki, majd hozzátette, hogy méltó kísérője lesz a magyar sportolóknak, továbbá lelkesítő, és az összetartozás egységét is kifejező éneke a sportszerető szurkolóknak itthon és szerte a világban.

Borkai Zsolt megemlékezett a legidősebb magyar olimpiai bajnokról, az 1936-os berlini játékokon szerepelt vízilabdázó Tarics Sándorról, aki ma ünnepli 100. születésnapját, s jelezte: az Egyesült Államokban élő sportembert a MOB nevében Szabó Bence főtitkár fogja köszönteni San Franciscóban. 

A rendezvény végén bejelentették, hogy a Bács-Kiskun megyei Poli-Farbe festék- és vakolatgyár lett a MOB új arany fokozatú támogatója. A négy évre szóló megállapodást Borkai Zsolt és Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója írta alá. A Magyar Termék Nagydíjas vállalat és a MOB ez alkalomból közös felújítási pályázatot is meghirdetett a sportszervezetek részére, a júniusi árvíz során megrongálódott sportlétesítmények felújítására.

2019.01.20 00:17:09

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Annak, hogy napjaink fiataljai az emberiség sokáig öröknek és egyetemesnek hitt, újabban azonban jórészt feledésre ítélt értékeit, értékrendjeit, erényeit, együttélési szabályait megismerjék, a bőrükön érezzék és agyukba, lelkükbe véssék, leghatékonyabb eszköze a szervezett formában űzött sport.

2019.01.09 18:33:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Judd Trump, Stuart Bingham, Luca Brecel és Jack Lisowski a Gerevich-sportcsarnokban mutatja meg tudását.

2019.01.17 00:20:46

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Mindegy, hogy az óceán melyik partján robbant ki a három legnagyobb doppingbalhé (THG, Armstrong, Rusada) – egyik rendszer sem pozitív minták miatt dőlt meg, hanem mert valaki borított belülről.

2019.01.15 23:48:00

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ritkán hallunk munka közben megsérült bankárról vagy pékről, s általában az operaénekesnek sem a színpadon, ária közben megy el örökre a hangja. A profi pályafutás kényszerű befejezése kétségkívül nagy trauma, ám ha a versenyzőnek van civil »menekülő útvonala«, legalább félig kész terve a hogyan továbbra, túlélhető.

2019.01.15 10:44:13

Egyéb egyéni nemzetisport.hu