SZŰCS MIKLÓS 2020.02.26 23:51 Frissítve: 2020.02.27 11:43

Asztalitenisz: megszűnik a 25-szörös BEK-győztes Statisztika!

A magyar sporttörténelem egy rendkívül fontos szelete nemsokára eltűnik a színről, a 25-szörös BEK-győztes, s számos Európa-bajnokot, valamint Eb-érmest adó Statisztika legkésőbb jövő tavasszal végleg lehúzza a rolót.

 

Ormai László (Fotó: Dömötör Csaba)

 

STATISZTIKA PSC – NÉVJEGY 
A klub vezetője: Ormai László
Alapítási éve: 1932 (tömegsport), 1954 (élsport)
Kiemelkedő eredményei: 25x BEK-győzelem (1970–2001), 40x magyar bajnok (1968–2008)
Legismertebb edzői, akik válogatott edzőként is dolgoztak: Chikán István, Fülöp István, Poprócsi Barna, Tarján András, Téglás Péter
Legnagyobb felnőttsikerüket elérő játékosok a Statisztika színeiben: Éllő Vivien (1x Eb-2., 1x Eb-3.), Fazekas Györgyi (1x Eb-1.), Fazekas Mária (2x Eb-2.), Káhn Szilvia (1x vb-3.), Kisházi Beatrix (4x vb-3.,3x Eb-1, 4x Eb-2, 1x Eb-3, 4x Európa Top 12-győztes), Lotaller Henriette (2x vb-3., 3x Eb-1., 1x Eb-2.), Lovas Petra (1x Eb-3.), Magos Judit (2x vb-3., 6x Eb-1., 3x Eb-2., 2x Eb-3., 1x Európa Top 12-második, 1x Európa Top 12-harmadik), Molnár Zita (1x Eb-1.), Nagy Krisztina (1x vb-3.), Oláh Zsuzsa (3x Eb-1., 1x Eb-2., 1x Eb-3.), Papp Angéla (1x Eb-2, 1x Eb-3.), Póta Georgina (1x Eb-1., 2x Eb-2., 2x Eb-3.), Szabó Gabriella (2x Eb-1., 3x Eb-2., 6x Eb-3., 1x Európa Top 12-győztes, 1x Európa Top 12-harmadik), Tóth Krisztina (1x vb-3., 4x Eb-1., 3x Eb-2., 2x Eb-3.), Wirth Gabriella (2x vb-3., 2x Eb-1.,2x Eb-2., 1x Eb-3., 1x Európa Top 12-győztes, 1x Európa Top 12-második)
Legnagyobb felnőttsikerüket már nem Statisztika-színekben elérő, Statisztika-nevelésű játékosok: Lovas Petra (1x Eb-1., 1x Eb-2., 1x Eb-3.), Póta Georgina (1x Eb-1., 2x Eb-2., 5x Eb-3.) Tóth Krisztina (3x Eb-1., 7x Eb-2., 7x Eb-3.)

– Tényleg vége? Teljesen eltűnik a Statisztika?
– Igen. Nincs értelme, hogy ezt így, ilyen körülmények között tovább csináljuk. Elég volt – felelte a Nemzeti Sport kérdésére Ormai László, a Statisztika PSC klubvezetője.

Mintha sértettséget éreznék a szavaiból. Mi vezetett idáig?
– Ez nem sértettség, inkább csalódottság a kampány miatt, amely évek óta velünk szemben zajlik. Nem tudjuk hová tenni, nem értjük, hogy a sportág és a magyar asztaliteniszt irányító szövetség miért ilyen ellenséges velünk, miközben ahogy az elmúlt évtizedekben, mi most is csak tesszük a dolgunkat. Nem a magunk javára, nem a személyes célokért, hanem a magyar női asztaliteniszért.

350 TRÓFEÁT ŐRIZNEK A MARCZIBÁNYI TÉREN

Ez így meglehetősen általános, beszéljünk konkrétumokról. Nem látja túl sötéten a helyzetet? Miből gondolja, hogy ennyire ellenségesek a Statisztikával?
– A tapasztalataim alapján. Nézze, maholnap nyolcvannyolc éves leszek, szerénytelenség nélkül állíthatom, nagyon sok mindent elértem ebben a sportágban, szóval elhiheti, nem a személyes ambíciók vezetnek, amikor szót emelek valamiért vagy valami ellen, és gyakran megteszem.

Lehet, hogy nem elég diplomatikus?
– Ezt nem tőlem kellene megkérdezni. Az biztos, hogy amikor a szövetség jelenlegi elnökét, Nátrán Rolandot megválasztották a sportág első emberének, az első beszélgetésünk nem sikerült igazán barátságosra. Talán ezért is van, hogy az elmúlt hét évben az elnök nem sokszor jött el a Marczibányi téri csarnokba, összesen pedig ha ötször beszéltünk. Pedig talán érdemes lenne időnként azt is meghallgatni, hogy mi itt a Statisztikánál hogyan látjuk a sportág jelenlegi helyzetét.

Mégis, hogyan látják? Női válogatottunk alig több mint egy hónapja, igaz, a 44 éves Fazekas Mária visszahozásával szenzációs sikert ért el, a sportág történetében először kvalifikálta magát az olimpiára. Azért ez jó hír, nem?
– Természetesen az, mi is nagyon örültünk ennek az eredménynek, de közben arról sem szabadna elfeledkezni, hogy az utánpótlás szintjén már korántsem ennyire fényes a helyzet. A női Extraligában és az NB I-ben játszók nagyobb része a Statisztikából indult, most pedig éppen tizennégy fiatalt nevelünk, kilenc valamelyik korosztályos válogatott tagja. Bármennyire is nem tetszik ez sokaknak, s bármennyire nem akarják elismerni, nélkülünk továbbra sincs magyar női asztalitenisz. Ez nem csak egy klub, ez a huszonötszörös BEK- és BL-győztes, negyvenszeres felnőtt magyar bajnok Statisztika. Ha valaki venné a fáradságot és megszámolná, hány kupát őrzünk a csarnokunkban, meg sem állna úgy háromszázötvenig. Ehhez képest most is ugyanaz a lemez, mint évtizedek óta, sokan úgy vélik, a klub nem érdemel akkora támogatást, mint amekkorát kap.

 
A JÖVŐ STATISZTIKÁJA – SZŰCS MIKLÓS JEGYZETE

Milyen összegről van szó?
– Az eredményeinkhez képest nevetségesen kevésről. A szövetség három és fél évvel ezelőtt 15 millió forintot osztott szét a klubok között, amiből mi az eredményeink alapján 6.5 milliót kaptunk, ez a pontverseny alapján járt, megdolgoztunk érte. Mostanra viszont úgy változott a helyzet, hogy már jóval többet, 25 milliót osztanak szét, ám nekünk csak a korábbinak kevesebb mint a fele, 2.9 millió jut, vagyis a szövetség ennyit tesz hozzá az éves mintegy 42 milliós költségvetésünkhöz, miközben az eredményeink nem lettek rosszabbak, sőt.

A MEGSPÓROLT PÉNZT ÉLIK FEL

Viszont itt van az önről elnevezett csarnok, amelyet használhatnak, nem?
– Ez a legtöbbször felvetett kérdés, és ez az, ami a leginkább irritál minket. Arról a csarnokról beszélünk, amely csakis azért van egyáltalán, mert mi itt a Statisztikánál összegründoltuk, és az évek során fokozatosan saját forrásokból fejlesztettük. Amúgy tényleg használhatjuk, persze csak úgy, hogy a válogatottak mellett mindössze néhány asztalon dolgozhatunk, ezért sem tudunk több gyerekkel foglalkozni. Amíg a csarnok a mienk volt, sokszor százas létszámmal dolgoztunk, edzőpartnerek, külföldi válogatottak jöttek hozzánk, akik fizettek ezért, sokan béreltek asztalokat, s akadtak reklámbevételek is. Ezekkel igyekeztünk gazdaságossá tenni a csarnokot, ám erre most nincs lehetőség. Még szerencse, hogy korábban, amikor még volt felnőttcsapatunk, gondoltam a nehezebb időkre, ezért sikerült mintegy száznyolcvanmillió forintot megtakarítani. Ehhez az utóbbi időben jött évente tíz-tizenkét millió és a szövetségi támogatás, ebből élünk. A kassza azonban nem feneketlen, már látszik, hogy az év végére elfogy a pénzünk, de mivel idény közben nem szeretnénk bedobni a törülközőt, ezért döntöttünk úgy, hogy jövő tavaszig még kihúzzuk valahogy, aztán végérvényesen lehúzzuk a rolót.

AZ AKADÉMIA VIHETI TOVÁBB A SZELLEMISÉGET

A Statisztika megszűnése az egész magyar asztalteniszt érinti, s amint azt Nátrán Roland elmondta, ebbe nem is szeretnének belenyugodni.

„Határozott célunk, hogy megőrizzük azt a szakmai munkát, amely a Marczibányi téren folyik, ezért is szerepel a terveink között az Ormai László által is említett akadémia létrehozása, amelyen a válogatott edzők mellett a Statisztikánál dolgozó szakemberek munkájára is számítunk. Reményeink szerint idővel a Marczibányi téri csarnok kizárólag a női szakág otthona lesz, azon dolgozunk, hogy ezt sikerüljön tető alá hoznunk. Az elmúlt hetekben a budapesti world tour versenyre fókuszáltunk, de most, hogy ennek vége, napokon belül folytatjuk az egyeztetést az akadémiáról, hogy mindenkinek elfogadható, a sportágnak pedig a legjobb megoldást megtaláljuk.”

Nincs visszaút?
– Nincs. Nátrán Roland elnök úrnak és a mindenkori főtitkárnak már évek óta jelzem, hogy előbb-utóbb bezárunk, de vagy nem vették komolyan a figyelmeztetést, vagy nem foglalkoztak vele. Úgy érzem, szakmailag sem adnak a véleményemre, öregnek, túlhaladottnak tartanak, de nemcsak engem, hanem a sportág legsikeresebb szakemberét, Fülöp Istvánt is.

Megviselte? Rosszulesett?
– Kinek ne esne az ilyen rosszul? Meg is lepődtem, de most már csak legyintek az egészre. Lehet ez a véleménye bárkinek, lehet azt is mondani, hogy a mi időnkben még szögletes volt a labda, de kérdezem én: hol vannak az új szakemberek, a fiatalok, akik átveszik a stafétát, és még eredményesek is, akik miatt már nem érdemes legalább meghallgatni bennünket? Hadd mondjak egy példát. A mostani elnök megválasztása előtti hét évben a női utánpótlás-válogatottaknál összesen két edző, Oláh Zsuzsa, Iván Csaba, mellettük pedig Fülöp István személyében egy szakágvezető dolgozott, az irányításukkal a különböző korosztályos versenyeken összesen 22 érmet szereztünk. A Nátrán Roland megválasztása óta eltelt hét évben ez úgy néz ki, hogy öt szakágvezető mellett kilenc edző irányította az utánpótlás-válogatottakat, a szövetségben négy főtitkár váltotta egymást az utóbbi években, s mindössze két érmet nyertünk úgy, hogy mindkettőnek van statisztikás kötődése.

Szó volt arról, hogy a szövetség utánpótlás-akadémiát indít a Marczibányi téren. Ez sem segíthet a Statisztikán?
– Igen, valóban szó volt róla, mi akartuk is, hogy megvalósuljon. Azt ajánlottuk, hogy az első két évben harmincmillió forinttal szállunk be, ha a szövetség mellé tesz tizenötmilliót, majd a következő két évben forduljanak meg az arányok, de nem történt semmi. Sajnálom, hogy így alakult, mert szerintem erre nagy szüksége lenne a sportágnak. Abban azért még reménykedem, hogy ha mi kiszállunk, a szövetség átveszi a szerepünket, mert ha nem, tényleg nagy gondok lesznek.

MINDENKINEK ÚJ KLUBOT KERESNEK

Mi lesz a sorsa annak a tizennégy gyereknek, köztük a kilenc válogatottnak, aki jelenleg még statisztikásnak mondhatja magát?
– Büszke vagyok arra, hogy nálunk korábban sohasem fordult elő, hogy ne fizettünk volna, miként az sem, hogy valakit magára hagyunk, s ez most sem lesz másként. Dari Helgáról már megállapodtunk a Budaörsi SC-vel, náluk folytatja a pályafutását, s a megszűnésig hátralévő valamivel több mint egy évben természetesen mindenkinek igyekszünk klubot találni. A legkisebbekkel azonban nemigen tudunk mit kezdeni, az ő esetükben szükség lenne arra, hogy felkarolja őket a MOATSZ, akár úgy is, hogy beindít egy szövetségi csapatot.

S mi lesz önnel? Meglesz pingpong nélkül?
– Nem aggódom, megleszek valahogy, ám azt nem ígérhetem, hogy az asztalitenisz teljesen eltűnik az életemből, hogy ezentúl nem figyelek arra, mi történik a sportágban. Gondoljon csak bele, hatvanhét éve élek a magyar asztaliteniszben, a magyar asztaliteniszért, ezt nem lehet csak úgy egyik pillanatról a másikra elfelejteni.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.