ŐRI B. PÉTER 2017.04.21 23:40 Frissítve: 2017.04.22 08:30

Marad a vízfej – Őri B. Péter jegyzete

 

Ugye, nem életszerű, hogy egy bűnöző maga döntsön az ítéletéről. Persze nyilván sokan örülnének, ha maguk állapíthatnák meg, mennyi ideig kell rács mögött csücsülniük, de a jogrend – szerencsére – nem ismeri ezt a megoldást. A civil életben azonban gyakori, hogy valakik azért határoznak úgy, ahogy, mert az számukra kedvező. Akkor is, ha ezzel rosszat tesznek, fő az, hogy nekik jó legyen.

 
MOB: NEM VÁLTOZIK A TAGLÉTSZÁM, BÁRKI INDULHAT ELNÖKNEK

Hónapok óta lehet arról hallani, hogy kevesebb tagja lesz a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Annak a köztestületnek, amelynek a szerepe a télen jelentősen megváltozott: feladatainak többségét a sportállamtitkárság kapta meg. Munkatársainak mintegy harmada maradt meg januárban, az utca emberének szavaival élve, a MOB utazási iroda lett. A történtekből logikusan következne, hogy a 181(!) tagú, vízfej méretű szervezet is jóval kisebb legyen. De nem, noha magánbeszélgetésekben még a tűz közelében lévők is elismerték, hogy túl sokan vannak. Az illetékesek mégis arra a megállapításra jutottak, a hétfői rendkívüli közgyűlés ne döntsön a csökkentésről. A változatlanság gyönyörködtet maradi elve alapján: „Csak nem gondolják, megszavazom, hogy ezentúl ne lehessen ott a névjegyemen: MOB-tag?”

Vajon miért oly nagy buli ez? Pénz nem jár érte, az idén 122 éves, nagy hagyományú testület presztízse mára megkopott, ám úgy tetszik, bizonyos körökben mégis fontos, hogy akár egy gimnáziumi igazgató (diri is van a MOB-tagok között) is ott legyen a grémiumban. Nem bonyolódnék szervezetelméleti kérdésekbe, ám a téma tudorai nem azt hirdetik, hogy 181 emberrel a legkönnyebb dönteni.

Kies hazánkban nem a legnépszerűbbek a politikusok, de még ők is önmérsékletet tanúsítottak néhány évvel ezelőtt, amikor az országgyűlési képviselők létszámát 386-ról 199-re csökkentették. Pedig nekik volt veszítenivalójuk, száznyolcvanhetüknek nem csak a névjegyüket kellett átírniuk.

Persze lehet, hogy a hétfői rendkívüli közgyűlésen feláll majd valaki, s követ dobva a pocsolyába azt kéri, a MOB mégis csökkentse tagjai számát. Erre azonban kevés az esély: az ésszerűség nem olimpiai sportág.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.20 23:39:10

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. Harminc és negyven között ugyanis törvényszerűen megtörténik a trónfosztás. Bár az adott sportág, klub, csapat addigi királyának fejét nem veszik, onnantól kénytelen elvegyülni az alattvalók között. Gyakran ez a legfájdalmasabb.

2017.11.19 23:45:35

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Írhatnám, hogy féltünk, rettegtünk, de nem ezt tettük, hanem egy idő után, tizenvalahány-évesen szóltunk neki. Persze volt bennünk félsz, hogy mi lesz, mert a többség nem közölte a szüleivel, mi is történik az edzéseken. Mi voltunk a leginkább meglepve, hogy partizánakciónk eredményre vezetett.

2017.11.15 23:22:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A következő év fontos újítása a Nemzeti Sportinformációs Rendszer, amely márciustól már élesben működik.

2017.11.15 00:35:44

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az első számú felelős természetesen Carlo Tavecchio, az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke, aki három és fél éve tartó regnálása óta napról napra bizonyítja alkalmatlanságát. Azután választották meg a posztra, hogy a brazíliai vb csoportkörének utolsó meccse, az Uruguay elleni, kiesést jelentő 0–1 után Cesare Prandelli szövetségi kapitány és Giancarlo Abete szövetségi elnök kéz a kézben lemondott.

2017.11.14 00:08:45

Egyéb egyéni BÁLINT MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Nem azért, mert Laci bácsinak most rossz – hanem mert az ő személye és bukása talán visszatartja majd a következő Kiss Lászlót, és megmenti a következő potenciális áldozatot. És ez a fontos. Ez a legfontosabb.