nemzetisport.hu 2020.02.23 20:54 Frissítve: 2020.02.23 21:31

Lovasíjászat: Kassai Lajos rangos elismerésben részesült

A törökországi Antalyában rendezték meg a hagyományőrző sportágak világszövetségének, a World Ethnosport Confederationnek a 3. Nemzetközi Konferenciáját, a World Ethnosport Forumot. A kétnapos eseményen 55 ország mintegy 200 képviselője vett részt, 8 ország miniszteri szinten képviseltette magát.

Kassai Lajos a díjjal és a díjátadókkal

 

A tanácskozás legfontosabb üzeneteit egy záródokumentumban foglalták össze, ebben kiemelték, hogy a tradicionális sportágak megőrzése rendkívül fontos eszköze a nemzetek, népcsoportok kultúrája, szokásai, nyelve fennmaradásának. Necmeddin Bilal Erdogan, a WEC elnöke zárszavában külön kiemelte, hogy az etnosportok rendkívül fontos szerepet játszanak a nemzetek identitásának megőrzésében, ezek nem elválasztanak, hanem éppen ellenkezőleg, kiváló lehetőséget nyújtanak a népek közötti barátság megteremtésében, az egymás kölcsönös megértésében.

A fórum résztvevői ajánlásokat fogadtak el a kormányok, helyi önkormányzatok, oktatási intézmények felé, megjelölve, hogy ezek a testületek, intézmények hogyan lehetnék a hagyományőrző sportágak segítségére. A résztvevők fontosnak tartották, hogy a hagyományőrző sportok megtalálják a helyüket a modern világban, legyenek népszerűek a fiatalok között, s természetesen a “normál” sportokkal megegyező helyet szeretnének kivívni maguknak társadalomban. Mindezen célok elérésében kiemelt szerepe van az oktatási rendszereknek, a pénzügyi szabályozóknak, s nem utolsó sorban a médiának.

A tanácskozás plenáris ülés mellett három szekcióban is folyt, a kormányzati szerepvállalásról folytatott kerekasztal beszélgetést Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője elnökölte.

A konferencián a hagyományőrző sportágak, egészen pontosan a lovasíjászat terén nyújtott több évtizedes áldozatos munkája elismeréseként Necmeddin Bilal Erdogan elnök a világszövetség különdíját adta át Kassai Lajosnak, a jelenlévők hangos tetszésnyilvánítása közepette. A kaposmérői lovasíjász megteremtette a saját nevével fémjelzett sportágat, annak szabály- és oktatási rendszerét. A Kassai-szisztéma alapján a világ legkülönbözőbb pontjain rendeznek viadalokat, pályák vannak Magyarország mellett többek között például Kínában, Dél-Afrikában, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Erdélyben. A Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Kassai volt világbajnok, s nem mellesleg 5 különféle Guinness- rekordot is tart. 2011-ben a Testnevelési Egyetem elfogadta az általa kidolgozott gyakorlati oktatást és elindította a lovasíjász képzést – a világon elsőként Magyarországon lehet lovasíjász tanári diplomát szerezni.

 

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.