Köszöntés: professor emeritus lett a 70 éves Berkes István

Vágólapra másolva!
2020.07.11. 10:07
null
Berkes István (Fotó: MTI)
Professor emeritus címet adományozott a 70 éves Berkes István egyetemi tanárnak, korábbi dékánhelyettesének a Testnevelési Egyetem.

A Testnevelési Egyetem szenátusának döntését Mocsai Lajos rektor jelentette be a pénteki ünnepségen, amelyet Berkes István professzor 70. születésnapja alkalmából rendeztek. Az összejövetelen a nemzetközi hírű ortopéd sebészt, a Sportkórház korábbi igazgatóját, egészségügyi kormánybiztost félszázan köszöntötték, köztük Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, valamint a volt birkózó Hegedüs Csaba, a 100. magyar olimpiai arany szerzője. Deutsch Tamás, az MTK elnöke EU-képviselőként Brüsszelből levélben méltatta Berkes Istvánt, kiemelve szakmai felkészültsége mellett emberségét, segítőkészségét.

Mocsai Lajos köszöntőjében kitért rá: a professzor számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok, sok száz élsportoló sérülését gyógyította meg több évtizedet átölelő orvosi pályafutása alatt. A rektor leszögezte: az ünnepelt 12 különböző szervezet magas szintű vezetője volt, ma is közkedvelt előadója nemzetközi konferenciáknak is, elismeréseit sorolva pedig kiemelte, hogy Berkes István megkapta a NOB Pierre de Coubertin-díját.

Berkes István az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a tanulás és a sport határozza meg mind a mai napig az életét. A korábbi élvonalbeli labdarúgó, aki Szegeden és az MTK-ban futballozott (1968 és 1974 között 68 NB I-es meccsen lépett pályára, 5 gólt szerzett – a szerk.), elmondta: változatlanul sportol, de manapság a lábteniszt, a teniszt és a kerékpárt részesíti előnyben.   

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik