I. M. 2020.03.22 09:51 Frissítve: 2020.03.22 10:22

Koronavírus: már az amerikaiak is kérik az olimpia halasztását

Az Amerikai Atlétikai Szövetség (USATF) nyílt levélben kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel halassza el a tokiói olimpiát.

Az amerikai atléták is elhalasztanák az olimpiát (Fotó: AFP)

 

Korábban többek között a britek négyszeres olimpiai bajnok evezőse, a Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke és a brit sportolók is arra szólították fel a NOB-ot, hogy el kellene halasztania a nyári ötkarikás játékokat. Hozzájuk csatlakozott az Amerikai Atlétikai Szövetség, amely az Egyesült Államok olimpiai bizottságán (USOPC) keresztül fordult a NOB-hoz.

„Természetesen tisztában vagyunk a halasztás következményeivel, valamint az olimpiai játékok más sportolókra gyakorolt logisztikájával, a sportszövetségek és üzleti partnerek érdekeivel, de a játékok megrendezése jelen körülmények között nem a sportolóink érdekét szolgálná – olvasható az USATF nyílt levelében. – Tudjuk, hogy a helyzet rendkívül összetett, de a halasztás lehetőséget és elegendő időt adna sportolóinknak a megfelelő fizikai, mentális és érzelmi felkészüléshez egy biztonságos és sikeres olimpiára.”

Az amerikai atléták a 2016-os riói olimpián messze a legeredményesebbek voltak: 32 érmet (13 arany, 10 ezüst, 9 bronz) nyertek, megelőzve a második Kenyát (13 érem) és a harmadik Jamaicát (11 érem).

Az Egyesült Államok olimpiai bizottsága pénteken virtuális állapotfelmérést tartott 300 potenciális olimpikon részvételével. A sportolók elmondhatták véleményüket arról, a koronavírus-járvány mennyire érinti a felkészülésüket, és az olimpia megrendezéséről. A kétórás egyeztetés végén a sportolók negyede szavazott a tokiói játékok megrendezésére, 41 százalék a halasztás mellett voksolt, míg 34 százalékuknak több információra lenne szüksége – írja a Reuters.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a minap úgy fogalmazott: a halasztás nem lenne tisztességes. A tokiói olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik. 

2020.05.27 18:04:19

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Faragó Tamás lénye, megjelenése, lázadást, nonkonformitást is sugalló intelligenciája ama hazugságra telepített kor félelem nélkül való tagadása volt. Meg a magyar vízilabda örök jelképe.

2020.05.24 16:20:37

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Sokan a világhírű magyar vívás előfutárának tartották, stílusa az aktív védelemre épült.

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.