Koronavírus: csak június végén folytatódhat a spanyol La Liga?

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.03.31. 22:09
A koronavírus-járvány miatt továbbra is folyamatosak a halasztások a nemzetközi sportéletben.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) csaknem 2.5 milliárd eurós (kb. 900 milliárd forintos) tartalékjai felhasználásával sürgősségi segélyalapot hozna létre a sportág nehéz helyzetbe került szereplőinek megsegítésére. A szóvivő közölte, a FIFA gazdaságilag stabil helyzetben van, ezért segítenie kell azoknak a szereplőknek, akik kiszolgáltatottá válnak. Arról, hogy miként és kik részesülhetnek a segélyalapból, még nem született döntés, előbb a FIFA egyeztet a tagszövetségekkel, a konföderációkkal és egyéb érintettekkel.Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) csaknem 2.5 milliárd eurós (kb. 900 milliárd forintos) tartalékjai felhasználásával sürgősségi segélyalapot hozna létre a sportág nehéz helyzetbe került szereplőinek megsegítésére. A szóvivő közölte, a FIFA gazdaságilag stabil helyzetben van, ezért segítenie kell azoknak a szereplőknek, akik kiszolgáltatottá válnak. Arról, hogy miként és kik részesülhetnek a segélyalapból, még nem született döntés, előbb a FIFA egyeztet a tagszövetségekkel, a konföderációkkal és egyéb érintettekkel.

A Sport című spanyol sportnapilap információi szerint a Spanyol Profi Labdarúgóliga (LFP) első- és másodosztályú tagozatának testülete úgy készül, hogy a bajnokságok kényszerszünete júniusig biztosan eltart. Erre az esetre két forgatókönyvet dolgoztak ki: június 21-én vagy egy héttel később indulna újra az élet a ligákban, de nem zárták ki a júliusi újrakezdés lehetőségét sem. Hozzátették: mindez befolyásolja a 2020–2021-es idény kezdését is. A kollektív szerződés 21 napos szabadságot biztosít a játékosoknak az idény végeztével, ami azt feltételezi, hogy augusztus harmadik hetében kezdődhetne az alapozó munka, ami négy hetet vehet igénybe. Ebből kiindulva a következő szezon csak szeptember közepén kezdődik majd.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) bejelentette, hogy elhalasztja a hegyikerékpáros világbajnokságot, amelyet június 25. és 28. között a németországi Albstadt városában rendeztek volna.

Az amerikai nyílt teniszbajnokság, azaz a US Open szervezői az egészségügy részére biztosítják a torna helyszínéül szolgáló Billie Jean King National Tennis Centert. Közben Craig Tiley, az Ausztrál Teniszszövetség elnöke, az Australian Open igazgatója a helyi sajtónak adott nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki, hogy 2020-ban egyáltalán bárhol a világon tudnának még teniszversenyt rendezni. Ez azt jelentené, hogy két hónap után véget ért az idény, amelyből egyelőre az áprilisi és a májusi tornákat mondták le hivatalosan.

Az otthon ülő szurkolók részére azzal kedveskedik az észak-amerikai kosárlabda- (NBA), illetve amerikaifutball-liga (NFL), hogy ingyenessé tette videós alkalmazását (game pass), melyen keresztül az érdeklődők a korábbi mérkőzéseken kívül más tartalmakat is nézhetnek.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) jelezte, a tokiói olimpia egy évvel történő halasztása ellenére 2021 augusztusában rendezik meg a csengtui nyári Universiadét, és csupán két versenynapot kell csúsztatni. Így az egyetemisták és főiskolások világjátéka nem augusztus 16-án, hanem 18-án kezdődik, és nem 27-én, hanem 29-én ér véget. A FISU és a szervezők bíznak benne, hogy az olimpikonok közül így is sokan indulnak majd az Universiadén, amelyre több mint 150 országból tízezer sportolót várnak.

Az algériai szervezők úgy döntöttek, hogy egy évvel, 2022-re halasztják a Mediterrán Játékokat, mert a 2021 júniusi rendezés a tokiói olimpia csúszása miatt nem lenne kivitelezhető.

Nincs még új időpontja ugyanakkor a Világjátékoknak, amelyen 35 sportág nem olimpiai számai szerepelnek. Az eseményt jövőre július 15. és 25. között rendezték volna az egyesült államokbeli Birminghamben. A szervezők közlése szerint szeretnék a legoptimálisabb időpontot megtalálni, ezért még arról sem született határozat, hogy 2022-ben, vagy 2021-ben egy korábbi időpontban legyenek a versenyek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottsága bejelentette, hogy az olimpiai szolidaritási program jelenleg futó projektjei – például nemzetközi ösztöndíjak – nem idén zárulnak, hanem jövőre, a tokiói olimpia idejéig tartanak.

Az elhalasztott planicai sírepülő-világbajnokságot december közepén pótolhatják. Ezt a szlovén szervezők közölték kedden, de pontos dátumot nem adtak meg. A vb-t eredetileg március 19. és 22. között rendezték volna – a házigazdák szerint a megváltott jegyek az új időpontra is érvényesek lesznek.

A Nemzetközi Tájfutószövetség bejelentette, hogy elhalasztja a dániai világbajnokságot, amely július 7-én kezdődött volna. Az augusztusi, észtországi kontinensviadalt és az októberi, olaszországi világkupa-döntőt törölték a versenynaptárból.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik