MTI 2020.03.23 11:55 Frissítve: 2020.03.25 02:37

Koronavírus: a Juventusnál is csökkentették a fizetéseket

A koronavírus-járvány terjedése hatással van többek között a sportlétesítmények és a doppinglaboratóriumok működésére, valamint a sportolók fizetésére.

A Juventusnál csökkentették a fizetéseket (Fotó: AFP)

 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált laboratóriumok közül már tíz felfüggesztette vagy korlátozta tevékenységét a világjárvány miatt – közölte a WADA sajtószolgálata hétfőn.

Az összegzés szerint jelenleg nem tud teljes értékű munkát végezni a Los Angeles-i, a montreali, a Rio de Janeiró-i, a dohai, a barcelonai, a bukaresti, a londoni, a párizsi, a madridi és a római labor. A WADA hivatalos listáján 30 laboratórium szerepel, amelyek közül négy – a helsinki, az athéni, az új-delhi és a bangkoki – korábban felfüggesztette tevékenységét vagy ideiglenesen megfosztották az akkreditációtól, de nem a koronavírus terjedésével összefüggő okok miatt.

Rio de Janeiróban egyfajta egészségügyi központtá alakítják a Maracana Stadiont, amely otthont adott többek  között az 1950-es és 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének. A Flamengo – amely a Fluminensével közösen használja az arénát – vasárnap bejelentette, hogy a szövetségi állam és a város rendelkezésére bocsátja a világ egyik leghíresebb stadionját, továbbá a klub edzőközpontját is.

A brazil egyesületek közül a Botafogo, a Corinthians és a Santos is felajánlotta létesítményeit a hatóságoknak a járvány elleni küzdelemben. A Sao Pauló-i Pacaembu Stadionban már felállítottak 200 ágyat azzal a céllal, hogy tehermentesítsék a metropolisz kórházait. A dél-amerikai országban több mint ezer fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 25.

A spanyol futballbajnoki címvédő FC Barcelona játékosai beleegyeztek, hogy a szezon felfüggesztését kikényszerítő koronavírus-járvány, s az ebből fakadó jelentős bevételkiesés miatt a klubvezetés csökkentse a fizetésüket – írta az AS spanyol újság.

A Mundo Deportivo című lap már konkrétumokkal is szolgál az olasz labdarúgó-bajnokság éllovasánál, a címvédő Juventusnál hozott hasonló megszorító intézkedésekről írva. Az újság úgy tudja, hogy a torinói gárdánál 20-30 százalékkal vették vissza a futballisták fizetését, és példaként az együttes portugál ászát, Cristiano Ronaldót hozza fel, aki idényenként 30 millió eurót keres, de a mostani, futballmentes időkben várhatóan be kell érnie mintegy 10 millió euróval kevesebbel.

Kavaszumi Nahomi, a japán női labdarúgó-válogatott tagja bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem vesz részt a tokiói olimpia fáklyaváltójában, mert fél attól, hogy megfertőződik a koronavírussal, vagy ő adja azt tovább másoknak, ha hazautazik az Egyesült Államokból.

Kavaszumi, aki nagyon népszerű a szigetországban, 2011-ben világbajnoki címhez segítette a nemzeti együttest, jelenleg a New Jersey-i Sky Blue FC játékosa.

„Azért hoztam meg ezt a döntést, hogy ne sodorjam bajba a csapatomat és a szurkolóimat” – írta hétfőn a Twitteren.    

2020.09.28 20:06:55

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

A korábbi szépségkirálynő legjobb sportolóinkkal süt-főz kameráink előtt.

2020.09.26 00:03:38

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A két brand sikertörténete akkor fonódott össze először.

2020.09.23 20:31:55

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szerettem volna hinni március-április fordulójának főbekólintó napjai táján – naiv módon persze –, hogy az élet hajszolására kondicionált ember megáll, s néhány pillanatig gondolkozik legalább.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.

2020.09.21 11:36:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A helyi lapok pedig nem válogattak a címekben:     „A sport megcsúfolása”, „Merénylet a versenyzők ellen”.