MTI 2020.03.23 11:55 Frissítve: 2020.03.25 02:37

Koronavírus: a Juventusnál is csökkentették a fizetéseket

A koronavírus-járvány terjedése hatással van többek között a sportlétesítmények és a doppinglaboratóriumok működésére, valamint a sportolók fizetésére.

A Juventusnál csökkentették a fizetéseket (Fotó: AFP)

 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált laboratóriumok közül már tíz felfüggesztette vagy korlátozta tevékenységét a világjárvány miatt – közölte a WADA sajtószolgálata hétfőn.

Az összegzés szerint jelenleg nem tud teljes értékű munkát végezni a Los Angeles-i, a montreali, a Rio de Janeiró-i, a dohai, a barcelonai, a bukaresti, a londoni, a párizsi, a madridi és a római labor. A WADA hivatalos listáján 30 laboratórium szerepel, amelyek közül négy – a helsinki, az athéni, az új-delhi és a bangkoki – korábban felfüggesztette tevékenységét vagy ideiglenesen megfosztották az akkreditációtól, de nem a koronavírus terjedésével összefüggő okok miatt.

Rio de Janeiróban egyfajta egészségügyi központtá alakítják a Maracana Stadiont, amely otthont adott többek  között az 1950-es és 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének. A Flamengo – amely a Fluminensével közösen használja az arénát – vasárnap bejelentette, hogy a szövetségi állam és a város rendelkezésére bocsátja a világ egyik leghíresebb stadionját, továbbá a klub edzőközpontját is.

A brazil egyesületek közül a Botafogo, a Corinthians és a Santos is felajánlotta létesítményeit a hatóságoknak a járvány elleni küzdelemben. A Sao Pauló-i Pacaembu Stadionban már felállítottak 200 ágyat azzal a céllal, hogy tehermentesítsék a metropolisz kórházait. A dél-amerikai országban több mint ezer fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 25.

A spanyol futballbajnoki címvédő FC Barcelona játékosai beleegyeztek, hogy a szezon felfüggesztését kikényszerítő koronavírus-járvány, s az ebből fakadó jelentős bevételkiesés miatt a klubvezetés csökkentse a fizetésüket – írta az AS spanyol újság.

A Mundo Deportivo című lap már konkrétumokkal is szolgál az olasz labdarúgó-bajnokság éllovasánál, a címvédő Juventusnál hozott hasonló megszorító intézkedésekről írva. Az újság úgy tudja, hogy a torinói gárdánál 20-30 százalékkal vették vissza a futballisták fizetését, és példaként az együttes portugál ászát, Cristiano Ronaldót hozza fel, aki idényenként 30 millió eurót keres, de a mostani, futballmentes időkben várhatóan be kell érnie mintegy 10 millió euróval kevesebbel.

Kavaszumi Nahomi, a japán női labdarúgó-válogatott tagja bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem vesz részt a tokiói olimpia fáklyaváltójában, mert fél attól, hogy megfertőződik a koronavírussal, vagy ő adja azt tovább másoknak, ha hazautazik az Egyesült Államokból.

Kavaszumi, aki nagyon népszerű a szigetországban, 2011-ben világbajnoki címhez segítette a nemzeti együttest, jelenleg a New Jersey-i Sky Blue FC játékosa.

„Azért hoztam meg ezt a döntést, hogy ne sodorjam bajba a csapatomat és a szurkolóimat” – írta hétfőn a Twitteren.    

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.

2020.03.30 21:42:46

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Ami történt-történik, engem is meggyötör, de hogy lélekben erősödve élhetjük túl az egészet, hinni akarom mégis. S hogy így élheti túl a sport, az olimpia, azt is!

2020.03.29 22:36:51

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Sokáig sokat tettünk azért, hogy ne legyen rendben semmi, most viszont életünk meccsét vívjuk. Úgyhogy nincs más választásunk, mint megnyerni azt.

2020.03.27 21:31:52

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Viharos időszak volt, de a sportvilág csak nehezen fogta fel, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint futni, ugrani, úszni, labdázni. Magyarországon különösen igyekeztek elhessegetni a borús jóslatokat.