Korhamisítás miatt „ugrott” Kína 2000-es olimpiai bronza

Vágólapra másolva!
2010.04.28. 18:00
null
Tung (a háttérben) egy 2008-as vizsgálat során bukott le (Fotó: Action Images)
Címkék
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfosztotta a 2000-es sydneyi olimpián szerzett női torna csapatversenybronztól Kínát, miután bizonyítottnak találta, hogy az egyik kínai versenyző korát meghamisították.

A NOB döntését a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) hosszas nyomozása után hozta meg, amely során kiderült, hogy a bronzérmes csapat egyik tagja, Tung Fang-hsziao mindössze 14 éves volt a sydneyi olimpia idején. A korhatár az olimpiai induláshoz 16 év.

Tung a 2000-es olimpia előtt (Fotó: Action Images)
Tung a 2000-es olimpia előtt (Fotó: Action Images)

Tungot megfosztották a talaj szerenkénti döntőben szerzett hatodik és az ugrásban szerzett hetedik helyétől is. Az ügy akkor pattant ki, amikor a FIG a pekingi olimpia előtt a kínai női tornászcsapat tagjainak életkorát vizsgálta.

A szövetség ekkor bekérette a kínai kerettagok és a csapatnál dolgozók útleveleit és születési anyakönyvi kivonatait. A már visszavonult, de a csapatnál dolgozó Tung akkreditációs kérelmén 1986. január 23-i dátum szerepelt, míg a FIG adatbázisában (és 2000-es akkreditációján) 1983. január 23. Tung ráadásul egyszer el is szólta magát, mondván, az Ökör évében született, az ugyanis 1985. február 20-tól 1986. február 8-ig tartott.

A bronzérmet a NOB döntése alapján az Amy Chow, Jamie Dantzscher, Dominique Dawes, Kristin Maloney, Elise Ray, Tasha Schwikert összeállítású amerikai csapat kapja meg. A 2000-es olimpia volt az egyetlen 1976 óta, amelyen az amerikai nők nem nyertek érmet – most visszamenőleg javítják a statisztikát.

A legnagyobb hasonló botrány 1993-ban tört ki, mikor az észak-koreai Kim Kvang-Szukról derült ki az életkor-hamisítás. Kim 1991-ben szenzációs gyakorlattal nyerte meg felemás korláton a vb-t, de már ekkor feltűnt, hogy a hiányos fogsorú kislány valószínűleg korhatár alatti. Az Észak-koreai Tornaszövetség akkreditációs kérelmein három évig (!) 15 évesnek tüntették fel a versenyzőt, és mikor a FIG megvizsgálta a papírjait, súlyos büntetést rótt ki a testületre. Az észak-koreai csapatot nem engedték elindulni az 1993-as vb-n, de Kim megtarthatta érmeit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik