Joó Abigél és Iliász Nikolász 2010 legjobb juniorsportolója

Vágólapra másolva!
2011.01.28. 20:14
null
Iliász Nikolász lett 2010 (egyik) legjobbja (Fotó: Czerkl Gábor)
Címkék
A cselgáncsozó Joó Abigélt és a kardvívó Iliász Nikolászt választották 2010 legjobb juniorsportolójának az Uránia Filmszínházban megtartott péntek esti Héraklész-gálán.

A Nemzeti Sportintézet (NSI) által szervezett hagyományos ünnepségen a Héraklész-program keretében támogatott 20 olimpiai sportágban tavaly kiemelkedő nemzetközi eredményeket elért, 14-23 éves versenyzőket és edzőiket díjazták.

A nőknél Joó Abigél azzal érdemelte ki az egyéni abszolút elsőséget, hogy a 78 kg-os súlycsoportban tavaly a felnőtt és a junior cselgáncs Európa-bajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhatott.

A férfiaknál győztes kardvívó, Iliász Nikolász a kadett- és a junior-világbajnokságon is aranyérmes volt, s emellett a felnőttválogatottnak is tagja. Szabó Bence tanítványát két éve is az esztendő legjobb héraklészes sportolójának választották. Érdekesség, hogy Iliász 2010-es teljesítményével maga mögé utasította a két szingapúri ifjúsági olimpiai bajnok úszót, Bernek Pétert (200 m hát) és Biczó Bencét (200 m pillangó).

A 2-4 fős, úgynevezett kiscsapatok kategóriájában a nőknél az ifi Európa-bajnokságon 500 és 1000 m-en is első kajakkettes (Hagymási Anita, Farkasdi Ramóna) lett a legjobb, míg a férfiaknál a junior vb-t nyerő párbajtőr-válogatott (Hanczvikkel Márk, Böjte Szabolcs, File Mátyás és Györgyi Levente) végzett az élen.

A nagycsapatoknál csak egy győztest hirdettek, itt a junior Eb-n bronzérmes női vízilabda-válogatott érdemelte ki az elsőséget.

A gálán a 20 olimpiai sportág legjobb fiú és leány versenyzője is kapott díjat, így összesen több mint félszáz fiatal sportoló részesült elismerésben. A Héraklész-program keretében jelenleg mintegy 1800 sportoló kap rendszeres állami támogatást, akik a 2010-es világ- és Európa-bajnokságokon összesen 145 érmet – 47 aranyat, 39 ezüstöt és 59 bronzot – nyertek. A tavalyi szingapúri ifjúsági olimpián az 51 fős magyar küldöttségből 44-en voltak héraklészesek. Közülük akkor 35-en végeztek az első nyolc között.

HÉRAKLÉSZ-GÁLA 
FÉRFI EGYÉNI ÖSSZETETT, A LEGJOBBAK
1. Iliász Nikolász (kardvívás)
2. Bernek Péter és Biczó Bence (mindkettő úszás)
3. Demeter Gergely (öttusa)
NŐI EGYÉNI ÖSSZETETT, A LEGJOBBAK
1. Joó Abigél (cselgáncs)
2. Kovács Sarolta (öttusa)
3. Kapás Boglárka (úszás)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik