Itt a bizonyíték rá, hogy a sznúker az úriemberek sportága

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2019.07.31. 14:02
null
Paul Collier támaszkodhat a játékosok őszinteségére (Fotó: Getty Images)
A profi sznúkerjátékosok időnként második játékvezetőként is közreműködnek a meccseken, hiszen a közeg gyerekkoruktól sportszerűségre tanítja őket, s ez különlegessé és egyedivé teszi az egyre népszerűbb sportágat a mai eredménycentrikus világban.

Nemrégiben közölt részletes összeállítást a sznúker-világszövetség hivatalos honlapja arról, miért nevezik a sznúkert az igazi úriemberek sportjának. Nos, nehéz vitatkozni a cikk megállapításaival, amelyek rávilágítanak, hogy az eredménycentrikus világban is lehet tisztességesen játszani, még a legmagasabb szinten is, hiszen a profikról beszélünk, akik közül a top 16-os játékosok milliárdokat keresnek az elefántcsontgolyók lökdösésével.

Az élsportban, főleg a csapatsportban folyamatosan azt mantrázzák, hogy „sípszóig játsszunk” vagy „majd a játékvezető dönt, hagyjuk rá”. Eközben sznúkerben a becsületesség és a sportszerűség gyakorlatilag mindenekfelett áll, s arra ösztönzik a játékosokat, hogy viselkedjenek úgy, mintha maguk is játékvezetők lennének.

Erre volt gyönyörű, „globális” példa, ami a januári Mesterek Tornáján történt. A londoni 600 ezer font (209 millió forint) összdíjazású és nagy presztízsű viadal negyeddöntőjében Ting Csün-hüj és a belga Luca Brecel játszott, amikor 3–3-as állásnál a kínai bemondott egy hibát – saját maga ellen. A 32 éves 13-szoros tornagyőztes játékos jelezte, véletlenül hozzáért a fehér golyóhoz, miközben a lökéshez készülődött. Ezt sem Brecel, sem a játékvezető nem látta… Ezután Ting előbb a játszmát, majd a meccset bukta el. A kínai sportszerű cselekedete címlapsztori lett hazájában, a szóban forgó jelenetet több mint négymillióan látták a közösségi médiában. Taj Cseng-csö, Kína legnagyobb tekintélyű sznúkerszakírója szerint az ország egyik legismertebb sportolójának tette egyértelműen megragadta a közvélemény figyelmét.

„Hazánkban a sznúkert az úriemberek sportjának tartják, s mivel Ting igazi szupersztárnak számít nemcsak Kínában, milliókat inspirált, s több százezren kezdték el űzni a sportágat miatta – mondta Taj Cseng-csö. – Ugyanakkor az, hogy a saját hibánkra felhívjuk a figyelmet, nem általános és megszokott tett sehol a világban. Viszont most Ting ráébresztette az embereket, ez is olyan játék, amelyet a fair play szellemében lehet és kellene is játszani. Valljuk be, nem ismerünk sok olyan sportágat, amelyre ez a hozzáállás jellemző. Ez olyan történet, amelynek pozitív a kicsengése, ezért is nyert ekkora teret. Ebből is világosan látszik, óriási a szupersztárok felelőssége – bármit is tesznek, milliók követik, utánozzák őket.”

Ronnie O’Sullivan bocsánatkérésért esedezve 
fogott kezet Mark Selbyvel (Fotó: Eurosport)
Ronnie O’Sullivan bocsánatkérésért esedezve fogott kezet Mark Selbyvel (Fotó: Eurosport)

Valójában ebben a sportágban egyáltalán nem kivételes, ami Belfastban történt: a fiatal játékosoknak hamar megtanítják, sőt, edzőik, nevelőik belevésik az agyukba, hogy játsszanak sportszerűen. Amatőr szinten szerte a világon a legtöbb mérkőzést játékvezetők nélkül rendezik, így gyakorlatilag a két játékos a bíró. Aztán ahogy egyre jelentősebb tornákon indul valaki, annál fontosabbá válik, hogy becsületesen sznúkerezzen.

Még a legnagyobbak is.

Az ötszörös világbajnok Ronnie O'Sullivan gyakorlatilag bocsánatkérésért esedezve fogott kezet a háromszoros világbajnok Mark Selbyvel, amikor az előző szezonban az Északír nyílt bajnokság elődöntőjében Belfastban a döntő játszmában teljesen véletlenül nyolcadik kísérletre úgy sikerült kimenekülnie egy Selby által adott sznúkerből, hogy lelökte a célgolyót, és az abból az elképesztő szerencsésen kialakult állásból lepakolt, így nyerve meg a találkozót.

Hector Nunns 16 éve tudósít sznúkertornákról, teniszmeccsekről és labdarúgó-mérkőzésekről, s úgy érzi, ha a sportszerűséget vesszük alapul, a sznúker a fair play verseny élvonalában van.

„Sportújságíróként nemcsak arra van lehetőséged, hogy az eseményekről írj, hanem arra is, hogy kontextusba helyezz bizonyos történéseket – mondta Nunns. – Mivel több sportág eseményein dolgozom, össze tudom vetni az egymáshoz hasonló eseteket, melyik sportágban hogyan reagálnak váratlan ítéletekre, mennyire domborodik ki a fair play, milyen az etikett. Sznúkerben megszámlálhatatlan példát lehet idézni a sportszerűség megnyilvánulására.”

Az egyik ilyen minden idők egyik legjobb játékosa, a hétszeres világbajnok skót Stephen Hendry és az angol Jimmy White meccse 1994-ből. A vb negyeddöntőjében 16–15-ös vezetésnél a játékvezető tévesen szabad golyót ítélt Hendry javára, ám ő nem fogadta el. Ezen a döntésén a találkozó el is úszhatott volna, de nem így lett, végül 18–17-re nyert.

„A futball és a tenisz megy a legrosszabb irányba, ezen a játékvezetőkkel szemben mutatott tiszteletlenséget, a bírók megtévesztését vagy az időhúzást értem. Sznúkerben ilyesmi nem fordulhat elő” – tette hozzá Hector Nunns.

A walesi Paul Collier jelenleg a világ egyik legjobb bírója, két vb-döntőt vezetett és óriási a respektje a játékosok között.

„Nagyszerű, hogy a játékosok gondolkodás és habozás nélkül jelzik, ha hibáztak lökés közben, azaz a ruhájuk hozzáért egy golyóhoz, vagy véletlenül megérintették a fehér golyót lökés előtt – mondta Collier. – Nem ismerek olyan játékost, aki ha érzi, hibázott, ne szólna. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezt jelezni továbbra is a bírók dolga, ám a játékosok időnként olyan nyakatekert helyzetből löknek, hogy képtelenség észrevenni, ha mondjuk egy fél centire hozzáér valakinek az ingujja a golyóhoz. A legjobb az egészben, ha én jelzem a hibát, senki sem von kérdőre vagy vitatja a döntésem helyességét, mindenki elfogadja, amit állítok.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. július 27-i lapszámában jelent meg.)

A kínai Ting Csün-hüj mérkőzése különleges jelentőségűvé vált (Fotó: Getty Images)
A kínai Ting Csün-hüj mérkőzése különleges jelentőségűvé vált (Fotó: Getty Images)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik