Hosszú Katinka: Hihetetlen, valami elképesztő – az UFC 205-ről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.13. 09:01
null
McGregor támadásban (Fotó: Reuters)
A világ első számú MMA szervezete, a mérkőzéseit nyolcszög alakú ketrecben rendező amerikai UFC 1993 óta íródó története során először rendezett gálát New York Cityben, a Madison Square Gardenben. Az eseményt itthon élőben sugárzó Sport Tv egyik stúdióvendége a sportág nagy szurkolója, az úszásban háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka és amerikai férje, illetve edzője, Shane Tusup volt.

„Az, hogy ilyen könnyedén az történik, amit az egész világ várt, szinte hihetetlen, valami elképesztő. Hálásak lehetünk, hogy ennek szemtanúi voltunk” – lelkendezett Hosszú Katinka a gála főmeccsét megnyerő ír Conor McGregor sikere láttán. (Mire a Sport Tv-ben felvetették neki, hogy ilyen mondatokat az ő győzelmei után szoktunk mondani – Rio háromszoros olimpiai bajnoka nevetve csak annyit válaszolt: „Én azt nem szoktam hallani.”)

De ne szaladjunk ennyire előre, és beszéljünk egy kicsit bővebben is az UFC 205-ről, amely több szempontból is történeti jelentőségű volt.

Először is azért, mert New York államban eddig egyszer rendezett gálát a szervezet, az UFC 7-et, még 1995-ben, Buffalóban, ami után számos politikai támadást kapott a ketrecharc, és ki is tiltották New York államból. Hosszas huzavona és bírósági ügymenet után 2016. november 12-én (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) a Madison Square Gardenben rendezhetett gálát az UFC, amelyet az előzmények és a tervezett mérkőzések miatt is soha nem látott eseményként harangoztak be az Egyesült Államokban.

Szó mi szó, nem is indult rosszul a program, a főműsor első felvezető meccsén a hölgyek között, pehelysúlyban a korábbi világbajnok, a magazinok címlapjáról is ismert, modell alkatú amerikai Miesha Tate mint beszámoltunk róla – meglepetésre egyhangú pontozással vereséget szenvedett honfitársától, Raquel Penningtontól. A vesztes a meccs után úgy nyilatkozott, hogy az ő ideje már lejárt, úgy érzi, át kell adnia a helyét a fiataloknak.

Miesha Tate a ringen kívül – gyakran kapják lencsevégre (Fotó: photobucket.com/archív)
Miesha Tate a ringen kívül – gyakran kapják lencsevégre (Fotó: photobucket.com/archív)
Tate (balra) a ringben már más képet festett – Pennington ellen gyakran került szorult helyzetbe (Fotók: mmajunkie.com)
Tate (balra) a ringben már más képet festett – Pennington ellen gyakran került szorult helyzetbe (Fotók: mmajunkie.com)

További képeket a meccsről itt talál!

Az összecsapás után Hosszú Katinka úgy fogalmazott, hogy ő nem tudná elképzelni magát ketrecharcosként, mert már az sem volt ínyére, amikor kipróbálta a nyílt vízi úszást, hogy úszás közben több rúgást is kapott.

A folytatásban aztán a férfiaknál középsúlyban a 2005-ben még a budapesti birkózó-világbajnokságon, szabadfogásban, 84 kg-ban ezüstérmes Yoel Romero 3. menetes KO-val győzött az amerikai Chris Weidman ellen. Majd a hölgyek szalmasúlyú világbajnoka, a lengyel Joanna Jedrzejczyk védte meg a címét öt menetben, egyhangú pontozással, a hozzá hasonlóan korábban még veretlen honfitársa, Karolina Kowalkiewicz ellen.

A lengyel csata, balra a bajnok (Fotó: Reuters)
A lengyel csata, balra a bajnok (Fotó: Reuters)

Ezután egy újabb, fordulatokban rendkívül gazdag címmeccs következett, férfi váltósúlyban, két amerikai között. A világbajnok Tyron Woodley egyszer tisztán leütötte Stephen Thompsont, majd egy alkalommal nagyon közel került ahhoz, hogy leszorítással győzzön, ám a kihívó hihetetlen küzdeni tudásról tanúbizonyságot téve kiszabadult a szorult helyzetből, és mindezek ellenére több menetet is meg tudott nyerni. A három pontozóból kettő is döntetlenre adta a meccset, az egyik döntnök pedig Woodleyt látta jobbnak. Először tévesen a címvédő győzelmét hirdették ki, de a végeredmény döntetlen lett, amivel Woodley maradt a világbajnok.

Thompson még ebből a szorításból is fel tudott állni Woodley ellen (Fotó: Reuters)
Thompson még ebből a szorításból is fel tudott állni Woodley ellen (Fotó: Reuters)

Hosszú Katinka ezután mondta azt először a Sport Tv stúdiójában, hogy keresi a szavait, mert ez hihetetlen összecsapás volt.

És ezután következett a fent már beharangozott főmeccs, amelyre az Európában, de már az egész világon is nagyon népszerű ír Conor McGregor a pehelysúly aktuális világbajnokaként állt ki a nála magasabb súlycsoportban, könnyűsúlyban világbajnok Eddie Alvarez ellen. A tét utóbbi vb-öve volt, tegyük hozzá, McGregor a meccs előtti mérlegelésnél már csak 10 dekával volt könnyebb az amerikainál.

Az oktogonban viszont klasszisokkal jobbnak bizonyult. Már az első menetben leütötte ellenfelét, de Alvarez akkor még folytatta a küzdelmet. a második felvonásban viszont egy négyes kombináció után már a mérkőzésvezetőnek kellett közbelépnie, McGregor KO-val győzött.


Az első New York-i gála így történelmi sikerrel zárult, McGregor az első, aki két súlycsoport világbajnokának vallhatja magát.

Ezután jött Hosszú Katinka idézett nyilatkozata, míg férje, Shane Tusup arról beszélt, hogy akár a veretlenül visszavonuló, volt bokszvilágbajnok Floyd Mayweather ellen is el tudná képzelni McGregort, vagy esetleg Woodley következhet. A főszereplő a folytatással kapcsolatban nem adott egyértelmű választ, de az egyértelmű, az UFC valóban emlékezetes, talán eddigi legszínvonalasabb gálájával tette le a névjegyét a Madison Square Gardenben.

McGregor a két világbajnoki övvel (Fotó: Reuters)
McGregor a két világbajnoki övvel (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik