HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.07.13 19:52 Frissítve: 2018.07.13 21:04

Hegymászás: Klein Dávidék vasárnap kezdhetik a csúcstámadást

Az időjárás napokig nem kedvezett Klein Dávid és Suhajda Szilárd mászásának, mert a helyiek véleménye szerint húsz éve nem volt ennyire kitartó havazás a Karakorumban, mint idén júliusban. Ráadásul az ítéletidő halálos áldozatot is követelt a térségben, néhány nappal korábban a magyar expedícióhoz közel, a Gasherbrum IV-en történt tragédia, amikor egy leszakadó jégfal maga alá temette Maurizio Giordano olasz hegymászót.

HIRDETÉS

 

Az elhúzódó csapadékos időjárás miatt előbb egy svéd, majd egy német expedíció döntött a visszavonulás mellett, közben pedig a magyar páros napjait – Mario Vielmo és Giampaolo Corona olasz mászókkal együtt – a hó által okozott károk kijavítása, illetve a hólapátolás töltötte ki. A mindössze kétnapos kedvező időjárást kihasználva azonban sikerült kiépíteni az utat a nagyjából 6500 méter magasan elhelyezett kettes táborig, majd az éjszakát követően a kettes és hármas tábor között húzódó, fokozottan veszélyes és technikás szakaszt, az úgynevezett japán kuloárt is bekötelezték.

Suhajda Szilárd és Klein Dávid péntekre befejezettnek tekintette az akklimatizációt, illetve az előkészületeket, s ha az időjárás továbbra sem romlik el, leghamarabb július 15-én, vasárnap hajnalban kezdődhet a csúcstámadás. A tervek szerint július 18-án érhetik el a Gasherbrum I 8080 méter magas csúcsát.

Suhajda Szilárd – a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében – június 7-én indult Magyarországról, hogy első magyarként pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül meghódítsa a 8080 méter magas Gasherbrum I-et (Hidden Peak) és a 8035 méteres Gasherbrum II-t. Külön-külön mindkét hegyen járt már magyar hegymászó, de néhány nap eltéréssel a két csúcsot még nem sikerült meghódítani.

Klein Dávid a tavaszi sikertelen Sisapangma-expedíciót követően Nepálban maradt, majd néhány nappal Suhajda Szilárd megérkezését követően Iszlámábádban, Pakisztán fővárosában csatlakozott barátja expedíciójához, s a célja, hogy szintén oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mássza meg a Hidden Peaket. A Gasherbrum II-re már nem tart Suhajda Szilárddal, mert annak csúcsán 2003-ban már járt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.19 00:32:53

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL.A sportolók a nehéz feladatokkal járó kényelmetlenségek iránt is toleránsabbakká válnak, könnyebben lépnek ki komfortzónájukból. Ha egy-egy feladat igazán fontos számukra, hatalmas energiákat képesek mozgósítani.

2018.11.17 23:29:09

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia a fő kérdés, az, hogy a NOB mit szólna egy, a legfényesebb csillagait vesztett sportághoz, amely a Phelps-érának köszönhetően jelenleg minden korábbinál nagyobb súlyt képvisel a játékokon.

2018.11.16 17:13:19

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2018.11.15 13:47:44

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

INTERJÚ. „Sportértékről fölösleges is beszélni, a UFC üzleti vállalkozás” – S. Kovács Ádám a küzdősportokról, Mayweatherről.

2018.11.09 23:06:22

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Örüljünk, amíg egy lausanne-i irodában nem kezdenek olyan címmel kommünikét fogalmazni, hogy a „Következő olimpia érdeklődés hiányában elmarad.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS