Gyász: post mortem kitüntetést kapott Török Zsolt hegymászó

Vágólapra másolva!
2019.08.20. 11:39
null
Török Zsolt (Fotó: Facebook)
Post mortem a nemzeti érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki Klaus Iohannis román államfő a múlt héten tragikus körülmények között elhunyt Török Zsolt aradi hegymászót.


A román elnöki hivatal közleménye szerint az államfő a kitüntetéssel Török Zsolt sportteljesítményét, a román sport fejlődéséhez tett hozzájárulását, valamint a szenvedélyét és elkötelezettségét ismeri el.

Török Zsoltot az aradi Ioan Slavici Színházban ravatalozták fel. Temetése kedden 14 órától lesz az aradi Felsőtemetőben.

Török Zsolt 2018 októberében a román Védelmi Minisztérium kitüntetését vehette át, miután egy román expedíció vezetőjeként felvitte az Erdély és Románia egyesülése centenáriumi jelképével is ellátott román zászlót a Mount Everest szomszédságában álló 7161 méter magas Pumori-csúcsra.

Az egyik legsikeresebb romániai hegymászóként ismert Török Zsolt a múlt hét közepén indult el a Fogarasi-havasokba. Miután több napig nem adott életjelet magáról, családja értesítette a hatóságokat. Holttestét szombaton találták meg a 2535 méter magas Negoj (Negoiu)-csúcs alatt egy szakadékban.

Török Zsolt vezette 2013-ban azt a romániai expedíciót is, amely feljutott a 8125 méter magas Nanga Parbat csúcsra. Máig ez a romániai alpinizmus egyik legnagyobb teljesítménye.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik