Gyász: halálos balesetet szenvedett a magyar műrepülő-világbajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.07. 20:40
null
Nádas Tamás (1969–2014) (Fotó: nadastamas.hu)
Halálos balesetet szenvedett pénteken Dohában Nádas Tamás műrepülő-világbajnok.

A dohanews.co katari oldal vezető hírében számol be róla, hogy Nádas végzetes balesetet szenvedett, amikor egy bemutató közepén a földnek csapódott gépével. A világhírű magyar műrepülő fejjel lefelé haladt, amikor a felvételek tanúsága szerint elveszítette az irányítást a gépe felett.

A szervezők megerősítették a hírt, a további eseményeket és a szombati programot törölték, és részvétüket fejezték ki Nádas halála miatt.

A 44 éves sportember 2012-ben lett világbajnok a motoros műrepülő-világbajnokság szabad programjában, 2011-ben és 2013-ban az Év műrepülő-pilótájának választották Magyarországon.

VIDEÓ NÁDAS TAMÁS UTOLSÓ BEMUTATÓJÁRÓL

ISTEN VELED, TAMÁS! JÓ REPÜLÉST!

Valaki egyszer azt mondta, ha néhányszor már sikerült a csúcsra jutnod, nem csúszhatsz vissza többé, hanem szárnyakat növesztesz – s repülni kezdesz. Neki voltak szárnyai, s repült velük. De még hogy!

Lenyűgöző volt, amit a levegőben művelt. A múlt idő azonban sajnos indokolt. Nádas Tamás péntek délután Katarban egy műrepülő-bemutatón vett részt, amikor lezuhant...

Nádas Tamás viszonylag későn, 29 évesen került kapcsolatba a sportággal. Sétarepülésen vett részt, és annyira nagy hatással volt rá az élmény, hogy még azon a napon megkezdte a kiképzését. Néhány hónnappal később már a zsebében volt a szakszolgálati engedélye, és nyitott a műrepülés felé. Pályafutása egyik nagy mérföldkövéhez 2007-ben érkezett el, amikor megérkezett Extra 300-as repülőgépe, amellyel már méltó ellenfele lehetett a nemzetközi mezőny összes tagjának. Lépésről lépésre haladt előre: magyar bajnoki cím, Európa-bajnoki cím, majd 2012-ben világbajnoki cím jelezte, jó úton jár. Kétszer választották meg az év versenyzőjének, s szép jövő állt előtte, hiszen a műrepülés nem a fiatalok sportja – ott a tapasztalat mindennél többet ér.

A sportban általában – a műrepülésben meg pláne – a versenyzők folyamatosan a határaikat feszegetik, egyre közelebb és közelebb merészkednek hozzájuk. Sőt, néha át is lépik annak érdekében, hogy még jobbak legyenek. Hogy mi történt pontosan az ominózus bemutatón, később derül ki – de az is elképzelhető, hogy sohasem. Utólag talán már nincs is jelentősége. A tényen ugyanis nem változtat: a magyar műrepülősport kiemelkedő alakját veszítette el péntek délután Katarban.

Egy nagyszerű pilótával kevesebb az égen, s eggyel több a mennyországban.

Isten veled, Tamás! Jó repülést!

TÓTH ANITA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik