nemzetisport.hu 2019.02.26 16:15 Frissítve: 2019.02.26 19:17

Gyász: 66 évesen elhunyt Rátonyi Gábor mesteredző

Hatvanhetedik életévében elhunyt Rátonyi Gábor úszó, öttusázó, edző, sportvezető, Zugló egykori polgármestere.

Rátonyi Gábor (1952–2019) (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 

Rátonyi a Budapesti Vasutas SC-ben magyar bajnok lett úszásban, majd egy rövid vízilabdás kitérő után 1973-ban a Pécsi MSC-ben kezdett el öttusázni. Tagja volt a válogatottnak, Európa-kupa-győzelmet ünnepelhetett.

Pályafutását követően az úszás és az öttusa világában is aktív szereplő maradt, előbb a BVSC úszóinak vezetőedzője, később a Budapesti Honvéd öttusa- és úszószakosztályának igazgatója lett, emellett a magyar öttusa-válogatott úszóedzőjeként dolgozott. 1991-ben mesteredzői oklevelet szerzett. Elnökségi tagként tevékenykedett a Magyar Úszószövetségben és a Magyar Öttusaszövetségben.

Tanítványai, köztük Balogh Gábor 19 világbajnoki és 21 Európa-bajnoki érmet szereztek. Kiemelkedő edzői, sportvezetői és társadalmi szerepvállalásával kiérdemelte a Budapestért-díjat, emellett Zugló díszpolgárának is megválasztották.

GÉNJEIBEN HORDOZTA A CSÚCSRA VÁGYÁST – MALONYAI PÉTER NEKROLÓGJA
A különféle szócikkek ritkán adják vissza a valódi karaktert, ám nála bizonyítékok. Arra, hogy all-round sportember volt, lételeme a küzdés, csak a sikert fogadta el. Úszó, öttusázó, edző, politikus – több életre elég feladat. Ő belesűrítette nem egészen hét évtizedbe, hiszen úszásban (Esztergom, BVSC) bajnok, öttusázóként (Pécs, Csepel) BEK-győztes volt, edzőként (BVSC úszók, Bp. Honvéd öttusázók: az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor mestere) megelőzte korát, akkor volt menedzser, amikor még szitokszónak számított a megjelölés.

Politikusként (Zugló: önkormányzati képviselő, polgármester, Fővárosi Közgyűlés: a Fidesz-frakció tagja) sem adta alább, tudatosan igyekezett az elvei mentén formálni a környezetét. Érthetően lett 2017-ben a városrész díszpolgára.

Génjeiben hordozta a csúcsra vágyást, lévén édesapja Rátonyi Sándor, a két háború közötti atlétika klasszisa, aki Csaplár András, Iglói Mihály és Szabó Miklós társaságában tagja volt az 1939-ben világrekorder (13:55.4) 4x1500 méteres magyar váltónak.

Nem hagyott ki ziccert. Például élve azzal, hogy a BVSC vasutasklub, úgy vitte úszóit külföldi versenyekre, hogy különkocsit harcolt ki a MÁV-tól, s az összkomfortos (hálóhelyek, konyha) vagont rendre a menetrendszerű szerelvényekhez kapcsolták. Rendre megtalálta a legjobb megoldást, csak a halált hozó kór ellen nem volt ötlete.

Huszonegyedik századi világunkból egy klasszikus sportember távozott.

 

2020.02.21 22:45:50

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Nem azt írom, hogy egy pénzdíjas olimpia másnapján jönne az apokalipszis – de hogy jó eséllyel elindulnánk felé, az biztos.

2020.02.20 10:34:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magazinban számos verseny bemutatása mellett írunk a rajtcsomagokról, versenymániáról és a népszerű félmaratoniról is.

2020.02.20 16:58:24

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

A mindennapos testnevelésóra bevezetésével a néptánc is nagy lehetőséghez jutott.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.