nemzetisport.hu 2019.02.26 16:15 Frissítve: 2019.02.26 19:17

Gyász: 66 évesen elhunyt Rátonyi Gábor mesteredző

Hatvanhetedik életévében elhunyt Rátonyi Gábor úszó, öttusázó, edző, sportvezető, Zugló egykori polgármestere.

Rátonyi Gábor (1952–2019) (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 

Rátonyi a Budapesti Vasutas SC-ben magyar bajnok lett úszásban, majd egy rövid vízilabdás kitérő után 1973-ban a Pécsi MSC-ben kezdett el öttusázni. Tagja volt a válogatottnak, Európa-kupa-győzelmet ünnepelhetett.

Pályafutását követően az úszás és az öttusa világában is aktív szereplő maradt, előbb a BVSC úszóinak vezetőedzője, később a Budapesti Honvéd öttusa- és úszószakosztályának igazgatója lett, emellett a magyar öttusa-válogatott úszóedzőjeként dolgozott. 1991-ben mesteredzői oklevelet szerzett. Elnökségi tagként tevékenykedett a Magyar Úszószövetségben és a Magyar Öttusaszövetségben.

Tanítványai, köztük Balogh Gábor 19 világbajnoki és 21 Európa-bajnoki érmet szereztek. Kiemelkedő edzői, sportvezetői és társadalmi szerepvállalásával kiérdemelte a Budapestért-díjat, emellett Zugló díszpolgárának is megválasztották.

GÉNJEIBEN HORDOZTA A CSÚCSRA VÁGYÁST – MALONYAI PÉTER NEKROLÓGJA
A különféle szócikkek ritkán adják vissza a valódi karaktert, ám nála bizonyítékok. Arra, hogy all-round sportember volt, lételeme a küzdés, csak a sikert fogadta el. Úszó, öttusázó, edző, politikus – több életre elég feladat. Ő belesűrítette nem egészen hét évtizedbe, hiszen úszásban (Esztergom, BVSC) bajnok, öttusázóként (Pécs, Csepel) BEK-győztes volt, edzőként (BVSC úszók, Bp. Honvéd öttusázók: az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor mestere) megelőzte korát, akkor volt menedzser, amikor még szitokszónak számított a megjelölés.

Politikusként (Zugló: önkormányzati képviselő, polgármester, Fővárosi Közgyűlés: a Fidesz-frakció tagja) sem adta alább, tudatosan igyekezett az elvei mentén formálni a környezetét. Érthetően lett 2017-ben a városrész díszpolgára.

Génjeiben hordozta a csúcsra vágyást, lévén édesapja Rátonyi Sándor, a két háború közötti atlétika klasszisa, aki Csaplár András, Iglói Mihály és Szabó Miklós társaságában tagja volt az 1939-ben világrekorder (13:55.4) 4x1500 méteres magyar váltónak.

Nem hagyott ki ziccert. Például élve azzal, hogy a BVSC vasutasklub, úgy vitte úszóit külföldi versenyekre, hogy különkocsit harcolt ki a MÁV-tól, s az összkomfortos (hálóhelyek, konyha) vagont rendre a menetrendszerű szerelvényekhez kapcsolták. Rendre megtalálta a legjobb megoldást, csak a halált hozó kór ellen nem volt ötlete.

Huszonegyedik századi világunkból egy klasszikus sportember távozott.

 

2019.03.18 12:17:55

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Marschall László főszerkesztőt a Rajk-per árnyékában 1949. december 29-én akasztották fel.

2019.03.15 18:18:45

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Munkamániás és kérlelhetetlenül szigorú volt a játékosaihoz. De ez kellett ahhoz, hogy az öntörvényű zseniket egy irányba terelje.

2019.03.16 23:33:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mert hiába akarok én lassan, hosszú melegítő szakasszal kezdeni, ha a periférikus látásommal észlelem, hogy balról nagyon igyekszik egy »háziasszony«. Na, azért ezt már ne! – szólal meg a riasztócsengő, és máris hajrázni kezdek.

2019.03.15 21:03:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Európa sportfővárosa már négyszer rendezte meg a Budapest Urban Gamest, és szeptemberben még magasabb fordulatszámra kapcsol, az első World Urban Gamesnek ad otthont.

2019.03.08 18:52:10

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Tehetségéről mindent elmond: a KSI-nél már eredményesen pingpongozott, az MTK-nál Pölöskei János néven még futballozott egy ideig.