Golf, US Masters: óriási bajban a világelső, két európai az élen

Vágólapra másolva!
2011.04.08. 09:32
Az ifjú északír trónkövetelő, Rory McIlroy és az általában még a trónkövetelők közé sem sorolt spanyol Álvaro Quiros vezet az év első kiemelt (major) versenye, az egyesült államokbeli Augustában zajló US Masters első napja után. A világelső Martin Kaymer szinte reménytelen helyzetbe sodródott a magyar idő szerint péntek hajnalban véget érő első fordulóban.

A világranglista kilencedik helyén álló 21 éves McIlroy kiváló rajtja (hét birdie, nulla bogey) nem meglepetés, hiszen a tavalyi British Opent még jobban, 63 ütéssel indította. Ellenben a hatalmas kezdő ütéseiről híres Quiros még sohasem volt képes 75-nél kevesebb ütéssel végigmenni a mitikus augustai pályán – most nyolc birdie-t (és egy bogeyt) ütve tízzel ment korábbi legjobbjai alá.

Rory McIlroy akcióban (Fotó: Action Images)
Rory McIlroy akcióban (Fotó: Action Images)

A világranglista első tíz helyezettje között található hat európai közül nem csak McIlroy kezdett jól; az angol trió tagjai, Paul Casey, Lee Westwood és az idén vb-versenyt nyerő Luke Donald is az élmezőny közelében állomásozik.

Graeme McDowell lemaradása már kellemetlen, a világelső Martin Kaymeré pedig kínos.

A német golfozó negyedszer versenyez Augustában, még sohasem tudta megütni a második nap végi selejtezőszintet, és miután most az első napon hat bogey és egy dupla bogey révén nyolc nem kalkulált ütéssel terhelte a mérlegét, valószínűleg most sem fogja.

Pedig új stratégiával, két versenymentes héttel készült meghódítani a rajta eddig rendre kifogó augustai pályát – ehhez képest karrierje eddigi legrosszabb Masters-fordulóján van túl.

A nagy figyelemmel kísért két korábbi amerikai győztes, Tiger Woods és a címvédő Phil Mickelson az élboly közelében maradt, ugrásra készen, ezzel együtt nem lehetnek elégedettek eddigi játékukkal.

Woods a második kilenc szakaszt két bogeyval indította, amivel sokat rontott addigi ígéretes pozícióján, míg Mickelson 18 elütéséből mindössze négy után nem repült ki a labda az ütőfolyosóról – ebben a műfajban egyelőre ő a legrosszabb a 99 tagú mezőnyben.

A viadal négy fordulóból áll; a második nap után nagyjából a mezőny fele (a kevesebb ütéssel állók) maradnak versenyben, és ők további két alkalommal mennek végig a 18 lyukú pályán.

THE MASTERS TOURNAMENT
AUGUSTA (Augusta National Golf Club). A pálya: 6798 méter, 72 par. A pénzdíj: 7.5 millió dollár
AZ ÉLCSOPORT AZ 1. FORDULÓ UTÁN
1. Rory McIlroy (északír) 65 ütés
Álvaro Quiros (spanyol) 65
3. Jang Jong Un (dél-koreai) 67
Kjung Dzsu Csoj (dél-koreai) 67
5. Matt Kuchar (amerikai) 68
Ricky Barnes (amerikai) 68
TOVÁBBI ÉRDEKES EREDMÉNYEK
7. Sergio García (spanyol) 69
14. Phil Mickelson (amerikai) 70
Paul Casey (angol) 70
24. Tiger Woods (amerikai) 71
Fred Couples (amerikai) 71
31. Lee Westwood (angol) 72
Luke Donald (angol) 72
49. José María Olazábal (spanyol) 73
64. Graeme McDowell (északír) 74
75. Ernie Els (dél-afrikai) 75
93. Martin Kaymer (német) 78

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik