Golf: óriási finissel, Woods visszaesésével indult a playoff

Vágólapra másolva!
2012.08.27. 10:19
Az amerikai Nick Watney győzelmével kezdődött meg a profi golfozók tengerentúli körversenyének legizgalmasabb szakasza, a négy viadalból álló playoff. Európában a német Martin Kaymer játék nélkül harcolta ki a csapattagságot a Ryder-kupa-csapatban.

AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY. Olyan golfozók végeztek a nyolcmillió dollár összdíjazású Barclays első két helyén, akiknek a gondolatai két pontra fókuszálnak ezekben a napokban. Az egyik: kivívni a részvétel lehetőségét a négyversenyes playoffot lezáró, csupán 30 golfozó számára kiírt Tour Championshipen, amely tízmillió dolláros jackpottal kecsegtet.AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY. Olyan golfozók végeztek a nyolcmillió dollár összdíjazású Barclays első két helyén, akiknek a gondolatai két pontra fókuszálnak ezekben a napokban. Az egyik: kivívni a részvétel lehetőségét a négyversenyes playoffot lezáró, csupán 30 golfozó számára kiírt Tour Championshipen, amely tízmillió dolláros jackpottal kecsegtet.

A másik: kiharcolni a csapattagságot a szeptember végi Ryder-kupára készülő amerikai válogatottban. Davis Love III szövetségi kapitány négy helyet tölthet be saját döntés alapján, és sokan úgy vélik, a két sokat próbált veterán, Steve Stricker és Jim Furyk bízvást számíthat a meghívóra – azaz valójában két helyért megy a verseny még egy hétig.

Nick Watney mindkét fronton növelte esélyeit. Köszönhetően a progresszív pontozásnak, hét végi győzelme révén az idény eddigi részében csalódást keltően versenyző Watney – 48 helyet előrelépve – átvette a vezetést a tengerentúli PGA Tour összetett pontversenyében, a Fedex-kupában. Sokáig nem úgy nézett ki, hogy az amerikainak meglesz karrierje ötödik PGA-győzelme, hiszen az utolsó forduló ötödik szakaszánál még ötütésnyi hátránya volt a vezető Sergio Garcíával szemben.

Csakhogy amíg a spanyol – és a többi vetélytárs – baja meggyűlt a pályával a hátralévő 13 szakaszon, Watney hatékonyan rohamozta a gurítóterületet, élt a birdie-esélyekkel, és végül magabiztosnak mondható győzelmet aratott, jócskán táplálva ezzel a Ryder-kupát illető reményeit is.

A Fedex-kupa pontversenyét mostanáig vezető Tiger Woods az utolsó napi bizonytalan játékával járó 76 ütéssel csupán a 36. helyre futott be. Csalódása egyértelmű jele, hogy interjú nélkül távozott – pedig még így is harmadik az összetettben.

A következő tornán már csak a Fedex-kupa idei pontversenyének első száz helyezettje indulhat, ők folytathatják a harcot a Tour Championship-indulásért.

AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY
THE BARCLAYS, FARMINGDALE (Bethpage State Park, Black Course)
A pénzdíj: 8 millió dollár. A pálya hossza: 6829 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 71
AZ ÉLCSOPORT
1. Nick Watney (amerikai)
274 ütés (65, 69, 71, 69)
2. Brandt Snedeker (amerikai)
277 (70, 69, 68, 70)
3. Dustin Johnson (amerikai)
278 (67, 71, 72, 68)
Sergio García (spanyol)
278 (66, 68, 69, 75)

 

EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY. A Ryder-kupa természetesen az ellenfél, azaz Európa háza táján is fontos beszédtéma ezekben a napokban. A hét végi skóciai versenyen például eldőlt, hogy kié lesz az automatikus kvalifikáció 10. helye: mivel a két versenyben lévő játékos közül a belga Nicolas Colsaertsnek nem sikerült a Johnnie Walker Championship első két helyének valamelyikén végeznie, a kvóta a német Martin Kaymernek jutott – aki kockázatot vállalt, hiszen el sem indult a versenyen.

Már korábban eldőlt, hogy ott lesz az európai válogatottban a skót Paul Lawrie is – nos, ő nagyszerű győzelemmel igazolta jó formáját.

Az utolsó kilenc szakaszon ütött négy birdie-vel diadalát fölényessé tevő 43 éves skót játékos az idei második tornagyőzelmét aratta, és elmondható, élete formájában várja a tengerentúli presztízsmeccset.

Az említett Kaymeren és Lawrie-n kívül az északír Rory McIlroy és Graeme McDowell, az angol Justin Rose, Luke Donald és Lee Westwood, az olasz Francesco Molinari, a spanyol Sergio García és a svéd Peter Hanson helye már korábban biztossá vált a csapatban.

Európában csak két szabadkártyája van a szövetségi kapitánynak; José María Olazábal még hétfőn bejelentette, mely két golfozóval egészíti ki csapatát. Nos, Colsaerts végül vigasztalódhatott, az angol Ian Poulter társaságában ő lett a kedvezményezett.

EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY
JOHNNIE WALKER CHAMPIONSHIP AT GLENEAGLES (The Gleneagles Hotel, Perthshire)
A pénzdíj: 1.7 millió euró. A pálya hossza: 6456 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Paul Lawrie (skót)
272 ütés (68, 69, 67, 68)
2. Brett Rumford (ausztrál)
276 (67, 70, 71, 68)
3. Fredrik Andersson Hed (svéd)
277 (73, 69, 70, 65)
Maarten Lafeber (holland)
277 (68, 73, 67, 69)
Romain Wattel (francia)
277 (74, 68, 63, 72)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik