Golf: Luke Donald egy év alatt negyedszer ugrik a világ tetejére

Vágólapra másolva!
2012.05.29. 01:48
Címkék
Luke Donald megvédte bajnoki címét a profi golfozók európai körversenyének egyik legjelentősebb viadalán, a hét végén megrendezett európai PGA-bajnokságon, egyúttal visszavette a világranglista első helyét az északír Rory McIlroytól.

EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY. Van két verseny, amelynek kedvéért a legjobb európai golfozók minden évben hazatérnek az öreg kontinensre a jobban fizető tengerentúli Tourról: az egyik a British Open, a másik pedig az EPGA angliai főhadiszállásán, a surreyi Wentworth Clubban rendszerint május végén – az idén most – megrendezett BMW PGA Championship.EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY. Van két verseny, amelynek kedvéért a legjobb európai golfozók minden évben hazatérnek az öreg kontinensre a jobban fizető tengerentúli Tourról: az egyik a British Open, a másik pedig az EPGA angliai főhadiszállásán, a surreyi Wentworth Clubban rendszerint május végén – az idén most – megrendezett BMW PGA Championship.

Így tett a világranglista első két helyén álló Rory McIlroy és Luke Donald is, ám csak az egyiküknek érte meg az utazás: Donald nagyszerű, kiegyensúlyozott játékkal nemcsak megnyerte a versenyt, hanem egy füst alatt átvette a világelsőséget McIlroytól, aki rosszul játszott, két forduló után kilenc ütéssel állt a pályán elvárt ütésszám felett – nem is élte túl a mezőnyfelező cutot, a verseny felénél búcsúzni kényszerült.

A 34 éves Donald az elmúlt egy év alatt most negyedszer lépett a világranglista elejére, és a BMW Championship történetében – két kiváló előd, az angol Nick Faldo és a skót Colin Montgomerie után – ő lett a harmadik golfozó, aki egymást követő két évben nyerni tudott. Donaldnek amúgy ez volt első sikeres címvédése pályafutása során.

Az angol versenyző a 750 ezer eurós hét végi keresményével egymillió fölé tornázta idei európai keresetét – ezzel hatodik a kereseti listán (Race to Dubai); az élen a Wentworthben másodikként végző Justin Rose áll 1.69 millió euróval.

EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY
BMW PGA CHAMPIONSHIP, SURREY (Wentworth Club)
A pénzdíj:
4.5 millió euró. A pálya hossza: 6679 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Luke Donald (angol) 273 ütés (68, 68, 69, 68)
2. Paul Lawrie (skót) 277 (69, 71, 71, 66)
Justin Rose (angol) 277 (67, 71, 69, 70)

 

AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY. Bár az utolsó lyuknál kétütéses büntetést róttak ki rá, amiért nem jelölte meg labdáját, az amerikai Zach Johnson így is megnyerte a hét végi tengerentúli versenyt.

A második helyre Jason Dufner futott be, aki az utolsó napi néhány bizonytalankodása ellenére fantasztikus formában van: az elmúlt egy hónapban két versenyt megnyert, és mind a tengerentúli pontversenyt, mind a kereseti listát vezeti – utóbbit 3.8 millió dollárral.

AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY
CROWNE PLAZA INVITATIONAL AT COLONIAL, FORT WORTH (Colonial CC)
A pénzdíj:
6.4 millió dollár. A pálya hossza: 6587 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 70
AZ ÉLCSOPORT
1. Zach Johnson (amerikai) 268 ütés (64, 67, 65, 72)
2. Jason Dufner (amerikai) 269 (65, 64, 66, 74)
3. Tommy Gainey (amerikai) 273 (66, 67, 73, 67)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik