Falmászás: ötkarikás kezdetek – gyermekbetegséggel

Vágólapra másolva!
2018.09.07. 20:26
A 2020-as tokiói olimpián öt új sportág mutatkozik be: sportmászás, gördeszkázás, hullámlovaglás, karate  és a visszatérő baseball/softball. Közülük elsőként az egyre népszerűbb falmászást mutatjuk be, amelynek – gyermekbetegségekkel küzdve is – jó esélye van rá, hogy a következő nyári játékokon is programban maradjon.

Amit az olimpiai falmászásról tudni érdemesAmit az olimpiai falmászásról tudni érdemes

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) törekvése egyértelmű: az ötkarikás mozgalom haladni akar a korral és nyitni az új generációk felé. A friss szemlélettel és nyitott hozzáállással a NOB a hagyományos sportágakat már nem követő, nem űző fiatalokat is az ötkarikás mozgalomhoz kötné, másrészt pedig – üzleti érdekeit szem előtt tartva – a sportágkínálat szélesítésével piaci lehetőségeit bővítené.

Az időjárás nem akadály
A falmászás eredeti formája a szabadban űzhető sziklamászás volt – utóbbiban azonban a mászás szerelmese ki volt téve az időjárás szeszélyének, és az évszakok váltakozása is behatárolta a lehetőségeit, hiszen tavasztól őszig szinte korlátlanul hódolhatott szenvedélyének, télen alig-alig. A mászók is felismerték, ahhoz, hogy magas szinten is tudják űzni a sportágat, és tovább tudják tolni saját határaikat, nem tehetik meg, hogy hónapokra leálljanak. Ezért az elmúlt évtizedekben termeket kezdtek kialakítani, eleinte otthon fabrikált mesterséges falformákkal, „fogásokkal" és „lépésekkel", ami aztán önálló sportággá nőtte ki magát. Egyre nagyobb falakat készítettek, és mivel a sportág népszerűsége robbanásszerűen nőtt, mára külön iparág épül rá.

A 2020-as tokiói játékok programjába javasolt új sportágakról a NOB 2013-ban döntött – óriási felháborodást kiváltva a végrehajtó bizottság azt javasolta, hogy „cserébe" a tradicionális sportágak közül a birkózás kerüljön ki a műsorból. A NOB 2013. szeptember 8-án rendezett 125. kongresszusa végül is elvetette ezt a javaslatot, és indulatos vitákkal kísért hosszú egyeztető folyamat végén 2016. augusztus 3-án Rio de Janeiróban ötre szűkítette a 2020-ban lehetőséget kapó sportágak körét (gördeszkázás, hullámlovaglás, sportmászás, karate, baseball/softball).

Hányan indulhatnak?

A Tokióban bemutatkozó mászótermi, azaz mesterséges falon történő mászás 2013. május 29-én jelent meg először a NOB listáján – s a döntést érdekes módon nem csupán kívülről, hanem belülről is kritizálták. Ahogy már említettük, kívülről azért, mert sokan nonszensznek tartották, hogy a nyitással párhuzamosan olyan tradicionális sportág került veszélybe, mint a birkózás. Berkeken belül viszont a mászók sem voltak teljesen elégedettek, bár annak kétségkívül örültek, hogy bekerültek az ötkarikás játékok ernyője alá, hiszen ez nemcsak szakmai elismerést jelent, hanem anyagi támogatást is.

A mászó falba szerelt nittekből lógó schlingekbe (rövid heveder, két végén karabiner) akasztja a kötelet, amely eséskor megfogja
A mászó falba szerelt nittekből lógó schlingekbe (rövid heveder, két végén karabiner) akasztja a kötelet, amely eséskor megfogja

A probléma alapja sokkal inkább maga a lebonyolítás volt, hiszen egy olyan sportágban, mint a falmászás, nem könnyű objektív mércét felállítani, és lássuk be, 2020-ra nem is sikerült. A versenymászásnak ugyanis három, mára széles körben elfogadott fajtája van, a nehézségi mászás, a gyorsasági mászás és a boulder (magyarázat keretes írásunkban). Falmászásban 2020-ra negyven kvótát lehet szerezni, a húsz női és húsz férfi indulási jog közül tizennyolcért kvalifikálni kell, egy-egy a rendező országé, azaz Japáné, és marad egy-egy szabadkártya is, amelynek sorsáról a háromoldalú bizottság dönt, és jellemzően olyan országok számíthatnak rá, amelyek másképpen nem tudnának indulási jogot szerezni az olimpián. A kvalifikációs időszak jövőre kezdődik.

Mi okoz feszültséget?

A sportág berkein belül feszültséget szült, hogy Tokióban az indulóknak mindhárom ágban össze kell mérniük tudásukat, és összesítés dönt a végső sorrendről, így a férfiakat és a nőket számolva mindössze hat érmet osztanak ki. Márpedig az ritkaság, hogy valaki mindegyik ágban kiemelkedő tudású legyen, ugyanis a mászók is specializálódnak, akárcsak a tornászok vagy az atléták. Magas szinten a képességek csiszolása roppant időigényes, ugyanúgy, mint bármely profi sportágban, és maguk a mászók is lehetetlennek tartják, hogy rövid időn belül ne csak regenerálódjanak, hanem mentálisan is át tudjanak állni egyik mozgásformáról a másikra. Szemléletesebben magyarázva: szerintük a helyzet olyan, mintha egy atlétának egy versenynapon belül rajthoz kellene állnia száz méteren, maratoni futásban és mondjuk magasugrásban...

A sportág olimpiai jövője
A sportmászás az elmúlt két hétben Indonéziában rendezett Ázsiai Játékokon már bemutatkozott a felnőttprogramban, és szerepel az októberi Buenos
Aires-i ifjúsági olimpia műsorán is. A sportág 2020-as olimpiai bemutatkozását az Agenda 2020 elnevezésű reformcsomag új szabályának köszönheti, amely kimondja, hogy a rendező város kérvényezheti öt régi/új sportág egyszeri felvételét. Így került fel a tokiói programba a baseball (nőknek a softball), a karate, a falmászás, a hullámlovaglás és a gördeszka. A falmászásnak jó esélye van a túlélésre, ugyanis 2024-ben Párizs rendezi az ötkarikás játékokat, márpedig a francia vérbeli hegymászónemzet, ahol nagy hagyománya van a sportágnak. Az ország szövetségének több mint százezer tagja van, sőt a franciák lobbierejét ismerve remény van arra is, hogy másodjára már szétválasztják a három ágat, így a sportolók valóban bizonyíthatják tehetségüket.

Ezt a lehetetlen helyzetet a jövőben az ágak szétválasztásával lehetne orvosolni, ami a szervezés szempontjából egyáltalán nem megoldhatatlan feladat, már ha a létszámot nem növelik. Persze mindez csak akkor lényeges, ha a falmászás az olimpiai programban marad, amire 2024-ben, Párizsban jó esély van. Ugyanez a Yosemite Nemzeti Parkban, az El Capitan hatalmas sziklafalain született, gazdag amerikai mászóhagyományokat ismerve a 2028-as Los Angeles-i játékokon sem elképzelhetetlen. Márpedig ez három olimpiai szereplést jelentene egymás után, ami döntő lehet a jövő szempontjából, és ez az extrém sportág világszintű népszerűsége miatt valóban megérdemelné, hogy az olimpiai programban legyen. Maradjunk annyiban, hogy lenne, aki nézné.

Miért olyan népszerű?

A falmászás ugyan a több száz éves alpinista hagyományokból táplálkozik, mégis tipikusan modern sportág, ami éppen annak köszönheti népszerűségét, ahogyan és amilyen irányban a világ változott. Régen kinőtt már abból a szerepből, hogy hegymászók téli edzése legyen.

A sziklamászás bármennyire vonzó is, a felgyorsult világban az embereknek egyszerűen nem jut idejük arra, hogy rendszeresen több órát utazzanak az alkalmas sziklafalakig. Így marad a mesterséges terepen, teremben történő mászás, ami sokkal biztonságosabb, és egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően valódi közösségteremtő ereje van.

Fizikailag karbantartja az embert, hiszen olyan izmokat mozgat meg, amelyekre nem is gondolnánk. Mivel segít saját képességeink határainak megismerésében és kitolásában, javítja az önértékelést, ezáltal önbizalmat ad. Gyorsítja a gondolkodást és döntéshozatalt, ugyanis két fogás között nem sok idő van morfondírozni a következő mozdulaton.

Az egyre magasabbra törő mászónak a földön álló biztosító ember adagolja a kötelet
Az egyre magasabbra törő mászónak a földön álló biztosító ember adagolja a kötelet

Ez eredményezi a falmászás népszerűségét, és emiatt egyre nagyobb a hátországa, amely ráadásul roppant összetartó, és nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is. A kvalifikáció valóban nehéz, de hazánkban is akadnak nagyon tehetséges mászók, így nem ördögtől való gondolat abban bízni, hogy ebben a szárnyait bontogató versenyszámban egyszer mi is ki tudunk állítani egy sportolót az ötkarikás játékokra.

Az első lépés azonban az, hogy a falmászás megragadjon a műsorban.

A sportmászás típusai

NEHÉZSÉGI MÁSZÁS: A versenyző dinamikus kötél segítségével mászik, időnként önmagát biztosítja úgynevezett köztesek segítségével, ami falba szerelt nittekből lógó schlingeket (rövid heveder, két végén karabiner) jelent, ebbe akasztja a kötelet, így lesz, ami esés esetén megfogja. Az őt biztosító ember a földön állva adagolja neki a kötelet, a mászó célja pedig az, hogy minél tovább jusson, az idő másodlagos szempont.

GYORSASÁGI MÁSZÁS: Kijelölt, tizenöt méteres falszakaszon minél gyorsabban kell feljutni, a biztosítás úgynevezett felső biztosítással történik, azaz a kötél egyik végébe a mászó van beakasztva, a másikba a földön álló biztosító személy, a kötél közöttük egy karabinerrel be van akasztva a fal tetejébe. Az a versenyző nyer, aki hamarabb nyomja meg a fent található gombot.

BOULDER: Vízszintes, kifejezetten nehéz mászás, biztosítás nélkül, de alacsonyan, jellemzően néhány méteres magasságban, a mászót földre helyezett szivacsok óvják meg a sérüléstől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik