Evezős Eb: három számban indul magyar egység

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.05.16. 12:25
Három számban indulnak a magyar evezősök a május utolsó napján kezdődő luzerni Európa-bajnokságon.

Szierer János szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban, Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban, míg Juhász Adrián és Simon Béla a kettesek mezőnyében áll rajthoz.Szierer János szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban, Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban, míg Juhász Adrián és Simon Béla a kettesek mezőnyében áll rajthoz.

„A magyar szövetség legfőbb szakmai vezetősége értékelte a múlt heti, plovdivi világkupa eredményeit, és a Juhász, Pétervári-Molnár alkotta kétpárt illetően úgy döntött, hogy a kísérleti egység ne versenyezzen tovább” – mondta a szakvezető.

Szierer hozzátette: az április közepén hozott változtatással az volt a céljuk – Pétervári-Molnár addig egypárban, Juhász pedig Simonnal kettesben ült –, hogy még erősebb egységet találjanak, amely így az augusztus végi, linzi világbajnokságon nagyobb eséllyel pályázhatott volna az olimpiai kvalifikáció megszerzésére.

„A Juhász, Pétervári-Molnár párosnak sok időre és közös munkára lett volna szüksége, de a vb-ig hátralévő idő rövidsége miatt a kísérletet végül elvetettük. Az olimpiai kvalifikációra viszont úgy is megvan az esély, hogy Bendegúz és Adrián is a korábbi hajójához tért vissza” – nyilatkozta Szierer.

A férfi kettest szerdán és csütörtökön három felállásban próbálták ki Szolnokon: Juhász és Simon mellett az U23-as Szabó Márton kapott lehetőséget a bizonyításra.

„Simon és Szabó párosa tudta a leggyengébb időt, viszont Juhász és Szabó pályája biztató volt, utóbbi egy másodperccel maradt el a legjobb felállástól, a Juhász, Simon hajótól. Így végül ők indulhatnak az Eb-n” – mondta a szakember.

Kiemelte: a legjobb időeredményen túl mellettük szólt még, hogy tíz éve egy hajóban eveznek, de „jó tudni, hogy van egy másik, hasonló teljesítményre képes” egység is. Szabónak így a szezonban egyelőre az U23-as korosztályban tűznek ki feladatokat.

„Annyi még a változás a Juhász, Simon egység esetében, hogy a jövőben ismét régi edzőjükkel, a hozzájuk hasonlóan szintén szolnoki Molnár Dezsővel készülnek majd Eros Goretti helyett” – árulta el Szierer, majd hozzátette, abban látták a páros formaingadozásának az okát, hogy edzőjükkel bár gyakran találkoztak, nem volt meg a napi kontrolljuk.

Szierer a jelenlegi magyar mezőnyben legerősebb női egységként elkönyvelt Polivka Dóra és Krémer Eszter kettessel kapcsolatban – amely 11. lett a szezon első vk-versenyén – megerősítette, hogy nem indulnak el az idei kontinensbajnokságon.

„Sikeres tavalyi év után az idei formájuk döcögős, így támogattam edzőjük és klubjuk kérését, miszerint az Eb helyett inkább készüljenek. A következő versenyük, amelyen bizonyíthatnak, a poznani világkupa lesz június 21. és 23. között” – mondta a szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik