Év Sportolója Gála: Reflektorfényben

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2019.02.07. 09:40
null
A média érdeklődésének homlokterében – a vörös szőnyegen érkező sztársportolókat újságírók, riporterek hada várja, az élő televíziós közvetítést pedig százezrek követik (Fotó: Tumbász Hédi)
Már a színházteremben is otthon érzi magát a közszolgálati sportcsatorna, amely névadó szponzorként immár negyedszer közvetíti élőben a gálát.

 

2019. február 14., 20.00, Nemzeti Színház
2019. február 14., 20.00, Nemzeti Színház

„A Facebook-csatornánkra a tavalyi gála idején több mint egymillióan kattintottak – mondta a Nemzeti Sportnak Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója. – De hát nem is csoda, hiszen az egy évvel ezelőtti gála tele volt felejthetetlen jelenetekkel, főleg a díjazottak jóvoltából, akiknek tetteiről és emlékezetes mondatairól beszélt másnap mindenki az országban. Mindez jól mutatja, milyen rangra emelkedett a gála az elmúlt években a színpadi műsorok színvonala révén, valamint a díjazottak, díjátadók jelenlétével. Ahogy tavaly is fogalmaztam: ez az esemény a magyar sport Oscar-gálája.”

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálának immár negyedik éve névadó szponzora a közszolgálati sportcsatorna, amely természetesen nem „csupán” támogató a szó klasszikus értelmében, hanem a Nemzeti Színházból élőben sugárzott műsor révén az esemény ázsiójának emeléséhez is hozzájárul.

A szituáció persze különleges, hiszen ritkán kell sporteseményt színházteremből közvetíteni, ami másfajta kihívás elé állítja a stábot.

Székely Dávid (Fotó: Tumbász Hédi)
Székely Dávid (Fotó: Tumbász Hédi)

„Nagyon különleges szituáció ez nekünk, hiszen mi elsősorban a sportpályákhoz vagyunk szokva, ilyen jellegű közvetítésünk legfeljebb kettő van egy évben – folytatta Székely Dávid. – Tizenöt kamerával sugározzuk a gálát, majdnem annyival, mint egy NB I-es futballmeccset szokás. Szükség is van erre, máshogy nem is lehet: a díjazott sportolók teljesítményéhez és a gálaműsor művészi színvonalához csak úgy nőhetünk fel, ha mi is nagy erőkkel vagyunk jelen. A kategóriagyőztesek kihirdetésekor eleve három kamerát lefoglal, hogy a három jelöltet egyszerre mutatjuk a képernyőn. Már önmagában az is nagy kihívás, hogy elérjük, a szerepet kapó vendégek pontosan oda üljenek, ahová a jegyük szól, hiszen amikor elhangzik a nevük, azonnal be kell vágnunk őket, nincs idő keresgélni, hol ülnek. A nagyobb nehézségek közé tartozik, hogy ebben a környezetben nem tudunk például a kameráinknak külön emelvényt építeni, mint mondjuk egy futballmeccsen, ha adott esetben arra van szükség a tökéletes nézőpont megtalálásához, márpedig a nézők időnként felállnak műsor közben, ezért máshogy kell megoldanunk, hogy a látvány zavartalan legyen. És persze a fényeket is tökéletesen be kell lőni, itt nem oldható meg olyan egyszerűen, mint egy futballstadionban, ahol csak felkapcsolják a reflektorokat, és azzal rendben is van minden. De minden évben levonjuk a tanulságokat, kijavítjuk a hibákat, egyre összeszokottabb a csapatunk, és folyamatosan azon vagyunk, hogy minél színvonalasabb legyen a közvetítés.”

Priskin Tamás (Fotó: Tumbász Hédi)
Priskin Tamás (Fotó: Tumbász Hédi)

A televízió-műsornak külön kommentátora nem lesz, a csatorna az élő műsort – amelynek házigazdája az M4 Sport műsorvezető-riportere, Mohay Bence (az ő bemutatását lásd keretes írásunkban) – továbbítja a nézőknek. A gála február 14-én 20 órakor kezdődik, de az M4 Sport már 19.30-tól megkezdi a felvezető műsort, a Nemzeti Színházban a vörös szőnyegnél Kovács „Kokó” István – aki ökölvívóként maga is kétszer, 1991-ben és 1996-ban az Év férfi sportolója volt Magyarországon – és Tihany Viktor fogadja az érkező sportolókat, sztárvendégeket. A gála után újabb harminc percig tart az adás a sportcsatornán Petrovics-Mérei Andrea műsorvezetővel, és természetesen a győztesek is először az M4 Sport kamerái előtt szólalnak meg.

A közszolgálati csatorna tavaly óta már a sajtótájékoztatót is élőben sugározta február 4-én, ugyancsak a Nemzeti Színházból. A Magyar Sportújságírók Szövetsége ezen az eseményen jelentette be, hogy az egyes kategóriákban korábban kijelölt és a tagságnak szavazásra bocsátott tíz-tíz jelölt közül melyik három-három maradt versenyben és lesz ott személyesen is a gálán, ahol élő adásban derül fény a győztes kilétére.

A gálán tizenegy kategóriában a sportújságírók szavazatai alapján választják meg a győztest, a tizenkettedik díjról, az év magyar góljáról a szurkolók dönthetnek. A Magyar Labdarúgó-szövetség szakmai bizottsága által összeállított tíz gólra – amelynek a kritériuma az volt, hogy a 2018-as naptári évben magyar játékos szerezze bárhol a világon, vagy bármilyen nemzetiségű futballista Magyarországon bármilyen osztályban – az M4 Sport hivatalos honlapján lehet szavazni, a február 4-i szűkítés óta már csak a három versenyben maradt gólra. Voksolni egészen a február 14-i gáláig lehet, amikor is az élő adásban zárul le a szavazás.

„Elmondhatom, hogy óriási az érdeklődés és a szavazókedv – tudtuk meg szintén Székely Dávidtól. – Azt is elárulom, hogy rendkívül izgalmas a versenyfutás, még Bódi Ádám, Loic Nego és Sigér Dávid gólja is nyerhet. Érdemes tehát szavaznia annak, aki eddig elmulasztotta.”

Nem rutinmunka

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála műsorvezetője és házigazdája a Nemzeti Színházban Mohay Bence lesz. A műsorvezető-riporter már tizenegyedik éve, 18 éves korától a közmédia sportszerkesztőségének tagja. Végigjárta a szamárlétrát, volt gyakornok, utána félállásban riporter, miközben elvégezte a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakát, majd 2011-től műsorvezető és kommentátor.

Két nyári (London, Rio de Janeiro), egy téli (Szocsi) és két ifjúsági olimpián dolgozott a helyszínen, közvetített többek között úszó-, vívó- és birkózó-világbajnokságról, műsorvezetőként vett részt két labdarúgó-vb közvetítéssorozatában is, jelenleg az Irány Madrid és a Sport7 című műsor házigazdája. Időközben elvégezte az újságírói mesterszakot a Dél-kaliforniai Egyetemen, a USC-n, ahol korábban Hosszú Katinka is tanult.

„Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy a szervezők már másodszor kérnek fel erre a feladatra, néhány évvel ezelőtt Petrovics-Mérei Andreával kettesben vezettem már a gálát, igaz, az még az Akvárium Klubban volt, nem a Nemzeti Színházban – mondta Mohay Bence. – Természetesen nem én vagyok a főszereplő, nekem is óriási élmény lesz ott állni a sportolók mellett a színpadon egy ilyen év után, amely során ennyi csodás magyar sportsikernek örülhettünk.”

Egy ilyen eseményre másként kell készülni, mint a mindennapi munkákra. „Ez tipikusan az a feladat, amelyet nem lehet rutinból lehozni – mondja Mohay Bence. – Rendkívül alapos felkészülést igényel, egész napos próbákkal, ez rendkívül komplex műsor kulturális produkciókkal, díjátadásokkal, beszédekkel. Olyan sportolók állhatnak a színpadon, akik az egész évet keményen végigdolgozták, hogy aznap ott lehessenek, én sem tehetem meg, hogy nem készülök fel belőlük tökéletesen. Igyekszem odafigyelni minden részletre, hogy ezzel is megtiszteljem őket.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik