Év Sportolója Gála: Mesterjátszma

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.09. 08:44
null
Tavaly Shane Tusup volt az Év edzője (Fotó: Török Attila)
Négy éve már újra egy kategóriát képeznek a klubedzők és a szövetségi kapitányok, és díjazzák a fogyatékos sportolókkal foglalkozó szakembereket is.

 

 

Az edzők kategóriájával 1985-ben bővült ki az 1958-ban útjára induló, idén 61. alkalommal kiírt Év sportolója választás, és máris dilemma elé állította a szavazójogukkal élő sportújságírókat, hogy miként hasonlítható össze a klubedzők és a szövetségi kapitányok munkássága.

Pláne úgy, hogy elsőként rögtön a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Mezey György nyerte el a díjat. A szavazást kiíró Magyar Sportújságírók Szövetsége aztán 1995-ben kettébontotta a két kategóriát, különválasztottak legjobb edzőt és legjobb szövetségi kapitányt, ám 2015-ben újra egyesült a kettő, miután a szövetség új vezetősége úgy érvelt: így még értékesebb a győzelem.

Az elmúlt két évben – az összesen négyszeres győztes – Shane Tusup érdemelte ki a díjat a sportújságírók szavazatai alapján, de címvédés az idén biztosan nem lesz: az amerikai úszóedző a 2018-as esztendőben nem a magyar sportsikerekért tevékenykedett. Az idei három jelölt a Bánhidi Ákos, Csang Csing Lina kettős, Golovin Vlagyimir és Sike András.

Az előbbi páros az olimpiai bajnok férfi rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott két szakvezetője. „Hazánkban leginkább a nyári sportágaknak van hagyományuk, méghozzá elég nemes és gazdag, így tehát az, hogy mi, téli sportágat űzők is ott vagyunk most közöttük, végtelenül megtisztelő és nehezen felfogható – fogalmazott lapunknak Bánhidi Ákos. – Olyan sportágak közé került a rövid pályás gyorskorcsolya, amelyek képviselőit az olimpiákon mi magunk is megkülönböztetett figyelemmel követtük. Hihetetlenül jó érzés, hogy az újságírók úgy gondolják, érdemesek vagyunk a figyelemre.”

A másik jelölt, Golovin Vlagyimir a Debrecenben világbajnoki címet nyerő női junior kézilabda-válogatott edzője. Odesszában született 1970-ben, huszonkét évesen települt Magyarországra.

„Az edzői jelölésem teljesen meglepett – fogalmazott a szakember. – Úgy gondolom, ez a korábban az FTC-nél másodedzőként, illetve a Kiskunhalason, Siófokon és most, az MTK-nál nap mint nap végzett vezetőedzői munkám elismerése, egyúttal megerősítés is, hogy ezt kell folytatnom.”

Az Év edzője díjért ugyancsak versenybe szálló Sike András birkózóedző tanítványai közül a 2018-as, budapesti rendezésű világbajnokságon a kötöttfogású Bácsi Péter, valamint Korpási Bálint és Lőrincz Tamás összesen egy arany- és két ezüstérmet szerzett, a csapat pedig az oroszok mögött a második helyen végzett a válogatottak pontversenyében.

„Nagy megtiszteltetés ez és kellemes meglepetés is: úgy gondoltam, a legjobb tízben helyem van, de arra már nem számítottam, hogy a top háromba is beválasztanak – mondta Sike András. – Nagyon boldog vagyok, hogy Bácsi Peti pályafutására feltettük a koronát, több mint húsz éve vagyok az edzője, de a válogatott többi tagjának is már negyedik éve. Edzői pályafutásom egyik legszebb éve volt ez – csak azért nem mondom, hogy a csúcsa, mert oda Tokióban szeretnénk felérni!”


Negyedik éve az MSÚSZ már a fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők teljesítményét is díjazza. Ezúttal Beliczay Sándornak, Pécsi Annamáriának és Szabó Álmosnak van lehetősége megnyerni a trófeát. Az előbbi 2016-ban és 2017-ben is megkapta már ebben a kategóriában az év legjobbjának felajánlott díjat. A mozgássérültek vívásával 1991 óta foglalkozó szakember klubjában, a Törekvésben körülbelül százötvenen forgatnak pengét, a legsikeresebb mostani tanítványa a férfikategóriában jelölt Osváth Richárd, valamint Hajmási Éva. Visszatérő vendég tehát a jelöltek között, és rutinos nyilatkozó. „Én nagy örömmel megyek, a baj az, hogy egyedül kell mennem, mert Dubaiban van az egész csapatom kvalifikációs világkupaversenyen – mondta megkeresésünkre. – Mindennek örül az ember, már a jelöltségnek is. Jó érzés, semmi különös nem történik, ha nem én nyerek, de ha mégis, boldog leszek.”

Egyik „kihívója” Pécsi Annamária. A 2006-ban jogi doktorátust szerző szakember húsz éve a magyar szervátültetettek sportjának kiemelkedő edzője, az úszószakág irányítója.

„Számunkra az is nagy megtiszteltetés, hogy jelöltek a legjobb háromba, nyilvánvalóan már ennek is nagyon örülünk tanítványommal, Gyurkó Szandival együtt – fogalmazott Pécsi Annamária. – Nagyon büszke vagyok az egész magyar transzplantált úszócsapatra, amely évtizedek óta sikeresen szerepel a nemzetközi versenyeken.”

A harmadik jelölt, Szabó Álmos kitartó és elkötelezett munkájának köszönhetően alakult meg Budapesten a Vasas SC berkein belül a paraúszó-szakosztály. Tanítványai közül Pap Bianka a riói paralimpián ezüst- és bronzérmet nyert, 2017-ben világbajnok, tavaly Európa-bajnok, Illés Fanni szintén Eb-győztes lett. „Igazság szerint nekem az életem a sport, mindenemet az teszi ki, eleve hatalmas megtiszteltetés, hogy a tízbe kerültem – mondta Szabó Álmos. – Nagyon boldog vagyok, hogy most meg ilyen erős mezőnyben az első háromba. Annak a rengeteg munkának, amit végzek, ez egy kis elismerése. Tavaly két Európa-bajnokot is hoztam Magyarországnak, az egyikük, Pap Bia, aki a nők között jelölt, az utóbbi négy világversenyéről tizennégy éremmel tért haza.”

TUDTA-E?

A magyar sport két egyetemes alakja, Puskás Ferenc labdarúgó és Papp László ökölvívó politikai okokból sohasem szerepelhetett az 1958 óta létező Év sportolója gála legjobbjai között. Ezért a 2007 decemberében tartott gálán posztumusz az Év sportolója díjjal jutalmazták a pályafutásukat. Az Aranycsapat legendás kapitányának nevében felesége, Erzsébet asszony vette át a díjat, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó elismerését fiának adták át.



Az összeállítást készítette:
Bodnár Zalán, Kohán Gergely, Kovács Erika, Mihályi András, Papp Bálint

2019. február 14., 20.00, Nemzeti Színház
2019. február 14., 20.00, Nemzeti Színház

 

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik