Európai Játékok: Kopasz Bálinté az első magyar aranyérem

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.06.26. 09:31
null
Kopasz Bálint nyerte az első magyar aranyérmet (Fotó: MTI)
Kopasz Bálint megnyerte az első magyar aranyérmet a minszki Európai Játékokon: a fiatal magyar kajakos 1000 méteren a portugál Fernando Pimenta előtt győzött szerda délelőtt. Kárász Anna és Kozák Danuta második lett a női kajak kettesek 500 méteres fináléjában, így a magyar küldöttségnek már ezüstérme is van.

 

KOPASZ BÁLINT: ARANYÉREM

„Hányadik lettem? – érdeklődött Kopasz Bálint, miután kiszállt a hajóból a K–1 1000 méter elképesztő csatát hozó fináléja után, és csak akkor mosolyodott el, amikor megtudta, hogy ezt bizony megnyerte. – Amikor a célban oldalra néztem, láttam magam mellett Fernando Pimentát, és egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy elsőként értem be.”

A csata valóban elképesztően szoros volt, a portugál és a magyar kajakos korán ellépett a mezőnytől, de sokáig a portugál vezetett. Aztán kétszázzal a vége előtt jött a szokásosan erős hajrá a győriek 22 éves kajakosától, amivel át is vette a vezetést. Pimentában is maradt még erő, ő is finiselt, de nem tudta utolérni riválisát.

„Úgy érzem, jól osztottam be az erőmet, ennél jobb pályát nem is tudtam volna menni, de hihetetlen mértékben elfáradtam – lihegett Kopasz a győzelem után. – Általában nem szoktam figyelni a többi ellenfelet, de az utolsó ötven méteren valahogy mégis érzékeltem, hogy jön föl a portugál. Több erőt nem tudtam beleadni, mert hihetetlen módon besavasodott a kezem, alig tudtam mozgatni, úgyhogy a végén már csak beeveztem. Nagy mérföldkő ez a pályafutásomban, boldog vagyok, hogy megnyertem ezt a versenyt, ráadásul ilyen erős mezőnyben. Ez jó alapot adhat a világbajnokságra, néhány nap pihenő után készülök tovább keményen, hogy Szegeden még ennél is jobb teljesítményt tudjak nyújtani.”

A kenusok közül Kiss Tamás hatodikként ért célba 1000 méteren, a Kiss Balázs, Dóri Bence duó pedig kilencedik lett a párosok hasonló távján.

KÁRÁSZ, KOZÁK: EZÜSTÉREM

A Kárász Anna és Kozák Danuta alkotta esélyes magyar egység picit beragadt a rajtnál vagy éppen a rivális fehéroroszok rajtja sikerült tökéletesen – nézőpont kérdése. A nyilván csúcsformában lévő hazai egység ráadásul végig bírta erővel a futamot, így aranyat nyert, míg a magyar páros másodikként ért célba.

„Kis csalódás ez nekünk, váratlanul ért minket, hogy a fehéroroszok ennyire bírták a hajrát. Nem tudtunk már akkorát indítani, hogy behozzuk a hátrányunkat – mondta Kárász Anna. – Ez most elég nehezen ment, a rajtunkat ki kell elemeznünk, ráadásul az oldalszél is nagyon zavaró volt. Nem örülünk, de úgy érzem, mindent kiadtunk magunkból. Mind a ketten elég fáradtak vagyunk, a válogató lendületéből próbáljuk megoldani ezt a versenyt. A fehéroroszok hazai pályán megérdemelték a győzelmet, a világbajnokságon majd mi leszünk csúcsformában, és remélhetőleg mi is átélhetjük ugyanezt."

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Lakner Gábor

EURÓPAI JÁTÉKOK, MINSZK
KAJAK-KENU – a magyar érdekeltségű döntők dobogósai

FÉRFIAK
K-1 1000 m

1. Kopasz Bálint (magyar) 3:30.936
2. Fernando Pimenta (portugál) 3:31.048
3. Aleh Jurenyija (fehérorosz) 3:32.291
C-1 1000 m
1. Tomasz Kaczor (lengyel) 3:57.953
2. Kirill Samsurin (orosz) 3:58.028
3. Sebastian Brendel (német) 3:59.278
…6. Kiss Tamás (magyar) 4:07.343

NŐK
K-2 500 m
1. Volha Hudzenka, Marina Litvincsuk (fehérorosz) 1:40.888

2. Kárász Anna, Kozák Danuta (magyar) 1:42.526
3. Kira Sztyepanova, Anasztaszija Pancsenko (orosz) 1:43.358

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik