Európai Játékok: két magyar lány sporttörténelmet írt

Vágólapra másolva!
2015.06.12. 08:13
null
Fodor Adél (balra) és Harcsa Viktória: az Európai Játékok első magyar versenyzői (Fotó: Szalmás Péter/MOB)
Az azerbajdzsáni Bakiban zajló I. Európai Játékok megnyitójának napján – hivatalosan a nulladik versenynapon – bemutatkozott a magyar küldöttség első két versenyzője, a szinkronúszó Fodor Adél és Harcsa Viktória. A magyar duó a 15. helyen zárt a párosok selejtezőjében, a magyar szinkronúszó csapat pedig 13. lett az osztrák versenyzők súlyos balesete miatt megfogyatkozott mezőnyben.

Spicc, mosoly, ugrás, csobbanás, szól a hangszórókból a Hit The Road, Jack: két szinkronúszó lány, Fodor Adél és Harcsa Viktória írta be magát a sporttal foglalkozó történelemkönyvekbe azzal, hogy a magyar küldöttségből elsőként versenyzett az első Európai Játékokon. Kis híja volt annak, hogy ne ezzel kerüljenek be a hírekbe, de erre még visszatérünk.

KIHOZTÁK A MAXIMUMOT

„Nem volt annyira megterhelő, hogy reggel és délután is versenyeztünk, de idegileg azért alaposan elfáradtam. A duóval nagyon elégedettek vagyunk, igazából nekünk nem az számít, hogy mi a pontszám, hanem az, hogy mit mondanak az edzőink. Ők is nagyon elégedettek voltak, mi pedig kihoztuk magunkból a maximumot. A csapatot úgy éreztük belülről, hogy szintén jól sikerült, az edzőink is így látták" – értékelt a magyar duóból Fodor Adél.

A Fodor, Harcsa páros a péntek reggeli selejtezőben a tizenötödik helyen zárt, megelőzve a liechtensteini, az azeri, a lengyel és a bolgár duót, majd nem kapott sok pihenőt, hiszen társaikkal délután már csapatban versenyeztek és végeztek a tizenharmadik pozícióban.

És ha már tizenhárom, a szám ezúttal tényleg balszerencsés volt: a mezőny az osztrák versenyzők súlyos csütörtöki balesete miatt fogyatkozott meg, hiszen szomszédaink szinkronúszó-csapatából hárman is kórházba kerültek, miután egy shuttle elütötte őket a sportolói faluban. Az egyaránt tizenöt éves Vanessa Sahinovic, Luna Pajer és Verena Breit került a busz elé, előbbiek sérülései olyan súlyosak, hogy magángéppel Bécsbe kellett szállítani őket. Sahinovic mesterséges kómában fekszik törései miatt, de az Osztrák Olimpiai Bizottság közlése szerint nincs életveszélyben.

Az osztrákok este sajtófőnökük, Wolfgang Eichler révén megerősítették azt az egész nap rebesgetett hírt, hogy Sahinovicnak gerincsérülése is van. A csütörtökön elgázolt 15 éves osztrák szinkronúszó nagyon hosszú műtéten esett át, ez stabilizálta az állapotát. Az orvosok még egy hétig nem mernek biztosat mondani felépülési esélyeiről, annyit viszont közöltek, nem zárható ki, hogy megbénul a sportoló.

Rettenetesen szomorú történet, és hajmeresztő, hogy a baleset napján edzésre igyekező magyarok is kis híján belekeveredtek. A sportolói interjúk helyszínéül szolgáló I-Zone-ban Fodor Adél és Harcsa Viktória egymás szavába vágva mesélt a szinkronúszókat teljesen sokkoló esetről.

„Rögtön az osztrákok balesete után hallottuk, mi történt, mivel mi is azzal a busszal mentünk volna, csak az edzőink úgy gondolták, induljunk fél órával később, és ez volt a szerencsénk. Elmentünk a buszállomáshoz, és láttuk, hogy a shuttle mennyire károsodott, aztán jött a hír, hogy megsérültek az osztrák lányok. Sokkolt minket, ami történt, mert ezzel az erővel mi is ott lehettünk volna."

Ők megúszták, az osztrákok duója negyedik helyről folytatja – az előzmények után ez bravúr –, a „sógorok" csapata helyett viszont csak a sérülteknek jobbulást és erőt kívánó transzparenseket lehetett megmutatni.

„A lányok a megsérült társaikért versenyeznek, nagyon összekovácsolta őket az, ami a társaikkal történt. Nagyon erősnek bizonyultak, és a duónk kiválóan teljesített az előzményeket figyelembe véve. Drámai így kezdeni egy nagy versenyt. Fel vagyok még mindig dúlva. Nem vagyunk dühösek, rossz időben voltak a lányok, rossz helyen. Kettejüket haza kellett szállítani, Verena Breit pedig nincs olyan állapotban, hogy vízbe szálljon, de velünk maradt, ez lelkileg fontos a társainak. Ez a legjobb gyógyszer arra, hogy feldolgozzák a történteket: maradjanak együtt, így láthatják, mennyien támogatják őket a lelátóról, és mennyi bátorító üzenetet kapnak a helyi szervezőktől is” – értékelte a küldöttség zaklatott első két napját Karl Stoss, az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke.

Két fehérorosz szinkronúszó – Hanna Sulhina és a cseh származású Dominika Ciplakova – mondhatja el magáról, hogy az Európai Játékok első versenyzői voltak. A kamerák előtt is magát automatikusan balettpozícióba vágó, a versenyt a nyolcadik helyről folytató lányok elég meglepetten fogadták az interjúzónában a tévéstábok rohamát.

„Nem voltunk túlzottan idegesek, inkább energiát adott, hogy mi mutatkozunk be elsőként az összes sportoló közül. Elégedettek vagyunk, jó teljesítményt nyújtottunk, ez volt az egyik legjobb gyakorlatunk az utóbbi időben. Hogy lesz-e még esélyünk az éremre? A sportban szinte bármi megtörténhet, de ez pont nem – vonta meg a mérleget Ciplakova.

Lehet, hogy ő volt az első Európai Játékok első versenyzője, de ez biztos nem érintette a realitásérzékét...

1. EURÓPAI JÁTÉKOK, BAKI
SZINKRONÚSZÁS, PÁROS SELEJTEZŐ
1. Filenkova, Kulagina (Oroszország) 89.2333, 2. Nariezsna, Jahno (Ukrajna) 87.5333, 3. Echeberria Esquivel, Toledano Carmelo (Spanyolország) 85.7333, …15. Fodor Adél, Harcsa Viktória (Magyarország) 71.6667

CSAPAT SELEJTEZŐ
1. Oroszország 89.9333, 2. Ukrajna 87.3000, 3. Spanyolország 86.1333, ...13. Magyarország (Dimanopulosz Dorina, Fodor Adél, Harcsa Viktória, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Lukovszky Sarolta, Riemer Alexandra, Szabó Veronika) 72.0667

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik