Azeri csillogás az Európai Játékok megnyitóján: mindent bevetnek egy olimpiáért

Vágólapra másolva!
2015.06.12. 06:00
Bakiban, Azerbajdzsán fővárosában 2015. június 12-én kezdetét vette az 1. Európai Játékok. Az európai multisporteseményt a Nemzeti Sport Online-on élő, szöveges hírfolyam segítségével kísérhetik végig 17 napon keresztül. Pénteken rajtoltak szinkronúszóink, leány vízilabdázóink, majd hatalmas költségvetésű, rendkívül látványos és ünnepélyes megnyitón vonulhatott fel a magyar csapat, melyet Veréb István birkózó vezetett a nemzeti zászlóval. A Játékokat Ilham Aliyev azeri elnök nyitotta meg.

Egy jelkép a játékok logójából: a gránátalma (Fotó: AFP)
Egy jelkép a játékok logójából: a gránátalma (Fotó: AFP)

1. EURÓPAI JÁTÉKOK, EZ VOLT A NYITÓ NAP (0. VERSENYNAP)

♦ A NAP LEGNAGYOBB ESEMÉNYE: Rendkívül látványos ceremónia után Ilham Aliyev azeri elnök megnyitotta az első Európai Játékok versenysorozatát a baki Olimpiai Stadionban.

♦ A NAP LEGFONTOSABB HÍRE. A csütörtökön súlyos közlekedési balesetet szenvedett három osztrák szinkronúszóból kettőt Bakiból Bécsbe kellett szállítani. A legsúlyosabban megsérült Vanessa Sahinovicot mesterséges kómában tartják, állapota az osztrákok tájékoztatása szerint nem életveszélyes. Péntek este az osztrák csapat megerősítette a hírt, hogy Sahinovicnak gerincsérülése is van, egyelőre nem lehet kizárni, hogy a 15 éves sportolónő megbénul. Nagyon hosszú műtéten esett át, a következő hétre tudnak felépülési forgatókönyveket felállítani.

MAGYAR EREDMÉNYEK JÚNIUS 12-ÉN, PÉNTEKEN (0. VERSENYNAP)
Szinkronúszás, páros: Fodor Adél, Harcsa Viktória: 15. hely, 71.6667
Vízilabda, lányok, A-csoport, 1. forduló: Magyarország–Németország 21–4
Szinkronúszás, csapat:Dimanopulosz Dorina, Fodor Adél, Harcsa Viktória, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Lukovszky Sarolta, Riemer Alexandra, Szabó Veronika: 13. hely, 72.0667

20.00 ÉG A LÁNG, június 12. és 28. között égni is fog: megkezdődött az 1. Európai Játékok. Köszönjük a figyelmet, a billentyűzetnél reggel hat óta Marosi Gergely volt, a Nemzeti Sport másik helyszíni tudósítója Szűcs Miklós, az élőzésben Izsányi Szabolcs nyújtott némi (nagyon kellő) segítséget otthonról. Holnaptól nagyüzem.

19.58 Még ellőnek néhány száz tűzijátékot, mert miért is ne? Az égből piros lufik hullanak, a médiaszektor tagjaiból kitör a gyerek.

19.50 Elég nagy a verseny a leglátványosabb jelenet és koreográfia címéért, azt kell, hogy mondjam. Pénz, energia, idő nem számít, meg is van az eredménye. Ez a nap és a következő tizenhat arról szól, hogy Azerbajdzsán mindenkit le akar nyűgözni, valamint bizonyítaná: megérett egy nyári olimpia megrendezésére is.

19.44 REPÜLŐ SZŐNYEG, nem hiszem el. Lehetne mondjuk új médiashuttle belőle.

19.40 RAJT! Az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, Patrick Hickey is elmondja ünnepélyes köszöntőjét. Majd átadja a szót Aliyev elnöknek, aki meg is nyitja az 1. Európai Játékokat. Az azeriek ellövik azt a pirót, amit eddig nem lőttek el.

„Az európai sport egyik mérföldkövét tettük le azzal, hogy immár Európa is rendelkezik saját multisporteseménnyel. Sokunk számára évtizedes álom vált valóra. Nincs kétségem afelől, hogy Azerbajdzsán kifogástalan házigazda lesz” – így Hickey.

19.36 Aliyeva köszönetet mond mindenkinek. Van is miért, fantasztikus, hogy mennyit dolgoztak az azeriek. Az önkénteseik lelkesedése is. Az Európai Játékok a sportolóké lesz, ígéri. Amit eddig láttunk, azért a legteljesebb elismerés jár.

19.33 A szervezőbizottság nevében az azeri first lady, Mehriban Aliyeva köszön be. A következő két hétben az Aliyev család neve még néhányszor elő fog kerülni... Elmondja, hogy Azerbajdzsán befogadó és multikulturális föld.

Ööö.

A kifütyült örményeket is megkérdezték?

19.21 Lady Gaga után nyolc olimpiai bajnok: Namig Abdellayev (Azerbajdzsán, birkózó), Tomasz Bimisz (Görögország, műugró), Niccolo Campriani (Olaszország, sportlövő), Lucie Décosse (Franciaország, cselgáncsozó), Fazekas-Zur Krisztina (Magyarország, kajakos), Katie Taylor (Írország, ökölvívó), Servet Tazegül (Törökország, tékvandós) és Jelena Zamolodcsikova (Oroszország, tornász) hozza az Európai Olimpiai bizottság zászlaját.

19.15 LADY GAGA ÉRKEZIK. Csak ez mennyibe kerülhetett?! John Lennontól játssza az Imagine-t. Jól. Az "Imagine there's no countries/It isn't hard to do/Nothing to kill or die for/And no religion, too" versszak ebben a kontextusban kicsit fura. A lelátón tízezerszám fények.

19.12 Mennyi büntetést szabnának ki focimeccsen annyi pirotechnikáért, amit ma az azeriek ellőnek?

19.10 Nyilván a stadiont is ki lehet világítani azeri színekre.

19.05 Hatásszünet. Mindjárt dobhártyaszaggató őrjöngés lesz. Jön ugyanis a házigazda Azerbajdzsán. Az azeri újságírók állva tapsolnak, és rákezdenek az Azərbaycan, Azərbaycan rigmusra, majd mindenki szelfizik a mögötte elvonuló csapattal.

19.04 HANGROBBANÁS, Törökország bevonul. Ősi és megbonthatatlan azeri-török barátság, itt minden török hazai pályán érezheti magát. Amíg azerivel nem kerül szembe. Az ukránok is nagy ovációt kapnak.

19.02 Az oroszoknál mindig hatalmas és erős a zászlóvivő. A svájciaknál a 160 centis Giulia Steingruber, aki pedig szertornában óriás.

19.00 Valamiért nagyon népszerűek a spanyolok, akiknek remek melegítőjük van. Valamiért (mondjuk ki, a méretek okán) a tornászok és a szinkronúszók minden küldöttségnél elöl jönnek.

18.56 Feltűnnek az oroszok, annyian vannak, mint az oroszok. Övék az Európai Játékok legnagyobb küldöttsége, több mint háromszáz sportolóval. Tombolás, vastaps, őrjöngés.

A magyar csapat bevonulása a megnyitón (Fotó: Szalmás Péter/MOB)
A magyar csapat bevonulása a megnyitón (Fotó: Szalmás Péter/MOB)

18.47 Veréb István zászlóvivő mögött szürke-fehér-mélykékben a magyar küldöttség! A teljes nevezett küldöttség 200 tagú, a megnyitóra nagyjából nyolcvanan jöttek el. A MOB közlése szerint a létszám sérülések miatt 195-re csökkent. A csapat egy része még nincs itt, van, aki a versenyére készül, van, aki meg 350 kilométerre van (a kajak-kenu válogatott ugyanis Mingacevirben versenyez). CSAPATNÉVSOR ITT!

18.44 Irdatlan hosszú sorban a franciák, majd jönnek a grúzok, akiket tombolás fogad. Nagy német és brit küldöttség. Őrjöngés fogadja a briteket is (brit-azeri örök barátság, vagy mi?)

18.35 Ez nem volt szép. Irdatlanul kifütyülték az örményeket, akik a sportolóikat nem is hozták el a megnyitóra. Az azeriek és örmények gyűlölködése tényleg nem ismer határokat.

18.33 INDUL A SPORTOLÓI BEVONULÁS! Az olimpiai szokásoknak megfelelően először Görögország, a játékok hazája.

18.32 Egy nagy gránátalmából rengeteg kis gránátalmalufi szabadul ki. A gránátalmáról (nar) mintázták az EJ egyik kabalafiguráját (ki nem találnák, Nar).

18.30 Egy kis protokoll: a lelátón az azeri elnöki pár, Ilham Aliyev és a first lady Mehriban Aliyeva. Mellettük Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke.

18.20 Az első árnyékból a Halálcsillagra tippeltünk, de egy gigantikus mérleget hoznak be a drótkötélpályán. Még vannak is rajta.

18.11 Lady Gaga lesz a sztárfellépő. Tényleg nem aprózzák el.

18.10 Azeri himnusz. Az újságíróik is éneklik. Óriási azeri zászlós élőkép. Még több piró. Mind az ezer táncos levonul. Csak a táncosok szoknyájához tizenhatezer négyzetméter anyagot használtak.

Ezer táncos szerepelt a nyitó élőképben (Fotó: AFP)
Ezer táncos szerepelt a nyitó élőképben (Fotó: AFP)

18.02 Visszaszámlálás, tűzijáték, remeg a monitor a hangerőtől. Nem aprózzák el. Ezt mondjuk nem is vártam. „Isten hozott mindenkit a tűz földjén, Isten hozott mindenkit Azerbajdzsánban!”

18.00 Vége a pre-show-nak, kezdődik a tényleges megnyitó. A lelátón Erdogan és Putyin. Többek között.

17.53 A felvonulás elé: az Európai Olimpiai Bizottság egyik zászlóvivője Fazekas-Zur Krisztina olimpiai bajnokunk. A magyar zászlót Veréb István birkózó viszi.

17.50 Bejött Szulejmán, Ali, Ahmed, és nyolcvanhárom feleségük. Valószínűleg igazából nem. Elég nagyszabású lesz a nyitókép, mert olyan jó tíz perce csak vonulnak befelé. Koreográfiát, embert, pénzt, paripát és fegyvert nem sajnáltak. Ezer táncos. Fölülről nem semmi a látvány.

17.42 Addig is, összeszedtük a szombati programot. Az első teljes versenynapon magyar birkózókért, szinkronúszókért, karatésért, hegyikerékpárosért, triatlonosokért, vízilabdázókért és asztaliteniszezőkért lehet szorítani. Én a birkózókat nézem végig, illetve a tervek szerint a hegyikerékpárt, Szűcs Miklós kollégám asztaliteniszre és karatéra megy. PROGRAM ITT!

17.35 Az Azeri Állami Néptáncegyüttes éppen agyonüti az előző, kissé vérszegény produkciót. Ez viszont pazar.

17.23 Az előttünk levő operatőrnek éppen nem volt dolga, és elkezdett szelfizni. Általános vigyorgás.

17.20 SZINTISZÓLÓ!!! TELJES ÁTÉLÉSSEL! A közönség is kicsit döbbenten néz. Nincs telt ház egyébként. A mai versenyeken se voltak sokan.

17.15 A színpadon egy azeri popbanda. Az énekesnél olyan szinti, amit legutóbb Első Emelet koncerten láttam. A tévében. A nyolcvanas évek végén.

17.13 „Mennydörgő hang szól, és a közönség elcsendesedik. A csendből Alim Qasimov improvizációja hangzik fel.” Ezzel kezd a hivatalos forgatókönyv.

A sajtózónából ez látszik
A sajtózónából ez látszik

17.10 Mindjárt kezdünk. Még mindig szellősen vagyunk. A megnyitó ünnepély rendezője a görög Dimitrisz Papajoannu, az athéni olimpiai megnyitó direktora.

17.00 Azt kell mondjam, ilyen tágas médiahelyen még az életben nem voltam. Csodaszép a stadion, a közönség lassan gyűlik, egyelőre szellősen vagyunk.

TOVÁBBRA SEM JÖN JÓ HÍR... Szegény Vanessa Sahinovicnak valóban gerincsérülése is van, ezt eddig csak rebesgették, az osztrák csapat sajtófőnöke, Wolfgang Eichler viszont most megerősítette. A csütörtökön elgázolt 15 éves osztrák szinkronúszó nagyon hosszú műtéten esett át, ez stabilizálta az állapotát. Az orvosok még egy hétig nem mernek biztosat mondani felépülési esélyeiről, annyit viszont közöltek, nem zárható ki, hogy megbénul a sportoló. Egészen szörnyű, ami történt.

16.20 Az Olimpiai (avagy Nemzeti) Stadion 68 700 fő befogadóképességű, a legmagasabb UEFA-minősítésű. A kivitelezés egy török céget dicsér. A 2020-as labdarúgó Eb-n csoportmeccseket és egy negyeddöntőt rendeznek majd itt.

Stadionkép megnyitó előtt
Stadionkép megnyitó előtt

16.10 Beszélgetés egy LEN-alkalmazottal az uszodakomplexum EJ utáni hasznosításáról:

– Mit tudnak ezzel a hatalmas létesítménnyel kezdeni a játékok után?
– Majd az elnök használja uszodának...

Komolyra fordítva a szót, ha minden igaz, akkor ez Azerbajdzsán első ötvenes versenymedencéje (plusz a műugrómedence is újdonság lehet), tehát az úszók ki tudják használni.

16.08 Irdatlan biztonsági intézkedések, kint vannak a kommandóegységek is, bár ez nem meglepő egy megnyitón, amely tele lesz VIP-vendéggel. Akkora a rendőri jelenlét, hogy az egy főre eső tányérsapkák száma kettő.

16.07 Sikerült átérni két shuttle-vel a stadionba, a küldöttségek özönlenek. Dugó nincs a shuttle-sáv miatt, leszámítva, hogy a buszok hosszú, tömött sorban vonatoznak.

Fernando Torres és Arda Turan
Fernando Torres és Arda Turan

16.02 Eközben a szervezők az Atlético Madrid sztárjaival, Fernando Torresszel és Arda Turannal reklámozzák az eseményt. Az azeri turisztikai hivatal a spanyol klub fő támogatója.

15.58 A brit The Guardian jelentette, hogy az Európai Játékokra kiküldött munkatársa nem kapott beutazási engedélyt Azerbajdzsánba. A lap azt is közölte, hogy ugyanígy járt több emberi jogi aktivista, aki újságíróként próbált meg az országba lépni. Olyan is akadt, aki elutazhatott Bakiba, de a repülőtéren visszafordították és kitoloncolták.

Csendes a városközpont a megnyitó előtt (Fotó: AFP)
Csendes a városközpont a megnyitó előtt (Fotó: AFP)

15.48 Csend honol az azeri fővárosban, lassan lemegy a nap, a megnyitó másfél óra múlva kezdődik.

14.45 Technikai szünet, át kellene érni a shuttle-vel a megnyitóra. A versenyeknek mára vége.

14.10 És meg is tartják a vezetést az oroszok (meg is fogják nyerni a versenyt, ez elég nyilvánvalónak tűnik). Magyarország - Dimanopulosz Dorina, Fodor Adél, Harcsa Viktória, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Lukovszky Sarolta, Riemer Alexandra, Szabó Veronika - a 13. helyen zárt, a pontszám 72.0667.

13.51 Az oroszok átveszik közben a vezetést, majdnem kilencven ponttal. 89.9333 pontot kapott az orosz szinkronúszócsapat, helyreállt a világrend. Magyarország a 12., már csak a franciák vannak hátra.

13.42 Harcsa Viktória az osztrákok balesetéről:„Rögtön az osztrákok balesete után hallottuk, mi történt, mivel mi is azzal a busszal mentünk volna, csak az edzőink úgy gondolták, induljunk fél órával később, és ez volt a szerencsénk. Elmentünk a buszállomáshoz, és láttuk, hogy a shuttle mennyire károsodott, aztán jött a hír, hogy megsérültek az osztrák lányok. Sokkolt minket, ami történt, mert ezzel az erővel mi is ott lehettünk volna.”

13.40 Értékelés a magyar szinkronúszóktól. Fodor Adél:„Nem volt annyira megterhelő, hogy reggel és délután is versenyeztünk, de idegileg azért alaposan elfáradtam. A duóval nagyon elégedettek vagyunk, igazából nekünk nem az számít, hogy mi a pontszám, hanem az, hogy mit mondanak az edzőink. Ők is nagyon elégedettek voltak, mi pedig kihoztuk magunkból a maximumot. A csapatot úgy éreztük belülről, hogy szintén jól sikerült, az edzőink is így látták.

13.03 A párosban, majd csapatban is versenyző magyar lányok, Fodor Adél és Harcsa Viktória elégedetten értékeltek a Nemzeti Sport Online-nak. A duóval kifejezetten elégedettek, a csapatot is jónak érezték belülről, a pontszám pedig - ezt minden rutinos, pontozásos sportágban versenyző sportoló tudja - szinte másodlagos emögött. A mieink egyébként majdnem belekeveredtek az osztrákok balesetébe, de végül nem kapták el ugyanazt a buszt, így szerencsésen megúszták. A magyar lányok elvonulnak, nincs olyan sok idejük a megnyitóig.

13.03 Az osztrákok helye természetesen (sajnos) üresen maradt a rajtlistán.

12.52 A MAGYAR SZINKRONÚSZÓCSAPAT PONTSZÁMA 72.0667. Most harmadik hely.

12.49 Nagy taps, nagy fújtatás, kivonulás, pontra várás. A monitoron látható szuperközeli lassítások meg zseniálisak.

12.46 Sosem irigyeltem a repülőembereket a sportágaikban (itt is mindig a kicsit és könnyűt dobják az akrobatikus elemeknél). Igaz, róluk szenzációs fotók készülnek.

12.44 Medencében a magyar szinkronúszócsapat, hangos beszámolás a bevonuláshoz: Dimanopulosz Dorina, Fodor Adél, Harcsa Viktória, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Lukovszky Sarolta, Riemer Alexandra és Szabó Veronika. A spanyolok közben kiverték a plafont a pontszámukkal, mi lesz erre az orosz válasz?

12.39 A magyar vízilabdázó lányok pedig a waterpolo.hu-nak értékelték győzelmüket.

12.33 Eszméletlen látványos spanyol gyakorlattal kezdenek a szinkronúszó csapatok. Az esztétikai sportágakban - szinkronúszásban és ritmikus gimnasztikában is - félelmetesen jók a koreográfusaik. A lányok haján körülbelül öt tonna ipari zselatin.

12.25 A LEN egyik főbírója a szinkronúszó-versenyen egyébként egy valódi sportági legenda, a háromszoros olimpiai és négyszeres világbajnok Olga Brusznyikina.

A most főbíróként dolgozó Olga Brusznyikina ilyen volt a medencében (Fotó: Action Images)
A most főbíróként dolgozó Olga Brusznyikina ilyen volt a medencében (Fotó: Action Images)

12.20Mindjárt ismét szinkronúszás, a magyar csapat harmadikként kerül sorra, a névsor: Dimanopulosz Dorina, Fodor Adél, Harcsa Viktória, Kertai Lili, Kézdi Fanni, Lukovszky Sarolta, Riemer Alexandra, Szabó Veronika.

11.53 És az osztrák reakció: „A lányok a megsérült társaikért versenyeznek, nagyon összekovácsolta őket az, ami a társaikkal történt. Nagyon erősnek bizonyultak, és a duónk kiválóan teljesített az előzményeket figyelembe véve. Drámai így kezdeni egy nagy versenyt. Fel vagyok még mindig dúlva. Nem vagyunk dühösek, rossz időben voltak a lányok, rossz helyen – értékelte a küldöttség zaklatott első két napját Karl Stoss, az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke.

11.20 Egy nagyon rossz hír.A csütörtöki balesetben legsúlyosabban megsérült osztrák szinkronúszó, Vanessa Sahinovic mesterséges kómában fekszik, miután hazaszállították Bécsbe. További műtétek várnak rá, állapotáról annyit közöltek, hogy nincs életveszélyben.

Kis technikai szünet (a hivatalos oldal is elszállt), 12.30-tól szinkronúszás, hazai idő szerint késő délután pedig iszonyatos összegbe kerülő, nyilván hiperlátványos megnyitó.

A vízilabdastream nyitó képe. All you need is love?
A vízilabdastream nyitó képe. All you need is love?

10.15 LÁNY VÍZILABDATORNA, 1. FORDULÓ: MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 21–4, VÉGEREDMÉNY.

10.13 Kicsit leállt a gólgyártás 19–4.

MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG LÁNY VÍZILABDA-CSOPORTMÉRKŐZÉS, 3 NEGYED UTÁN 18–3 MAGYARORSZÁG JAVÁRA.

9.55 18–2, lesz-e a végére közte húsz?

9.45 Már 13–2. Kapuscserék. A német fog egyet! A magyar csapatban a tizenöt éves Vályi Vanda személyében olyan játékos is van, aki már bemutatkozott a felnőtt válogatottban.

9.40 MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG LÁNY VÍZILABDA-CSOPORTMÉRKŐZÉS, 2 NEGYED UTÁN 12–2 MAGYARORSZÁG JAVÁRA.

9.37 MagyarországNémetország 12–1, a hangszóróból üvölt a Chumbawambától a Tubthumping. I get knocked down, but I get up again (Padlóra kerülök, de felkelek). De a németek nem kelnek fel innen.

9.30 Német időkérés, a fekete dresszes, sötét sapkás lányokon nem látni túlzottan a hitet. Mondjuk egy 1-10-es kezdés nekem is kicsit elvenné a kedvem a játéktól.

9.27 Nyolc, kilenc, a németeknek még mindig egy, izgulni ma nem kell. Tíz egy. Másfél negyed se kellett hozzá.

9.21 LÁNY VÍZILABDA, 1. NEGYED UTÁN: Magyarország–Németország 6–1. A második negyed a hetedik magyar góllal kezdődik, ennek már most vége van, pedig el sem kezdődött.

9.17 5-1 egy gólváltás után, a németek semmivel nem tartanak előrébb. A kispad a napon, plexi alatt nyolc ember egy helyen, tuti nincs melegük. Már ha szeretik a negyven fokot. Az időjárás egyébként nem épp változékony, stabil 30 fok, nap, állandó szél.

9.12 Három, McHunu Hlengiwe, négy, Hertzka, öt (ja, nem) - német időkérés. A német kapus védési hatékonysága egészen pontosan nulla százalék.

9.10 Az első gól a miénk, Mucsy Anna Mandula ünnepel. A második is, Hertzka Orsolya.

9.08 Kis csúszás, de megy a magyar és a német lánycsapat meccse. A szomszédban, a nagy vízilabda-arénában is meccs van, a sípolás áthallatszik, meglátjuk, mennyire lesz zavaró,

8.58 Dolgok, amik nincsenek: konnektor és dedikált médiahely, mivel ez eredetileg bemelegítő pólómedencének épült. Dolgok, amik vannak: azeri rock, napfény, szél, a medencében pedig a magyar és a német lány vízilabdacsapat (U17-es korosztály).

A pólóaréna eredményjelzője a magyar-német előtt
A pólóaréna eredményjelzője a magyar-német előtt

8.15 Közép-európai idő szerint kilenc órakor folytatjuk, lány vízilabdázóink Németországgal játszanak.

Fodor Adél (balra) és Harcsa Viktória: az Európai Játékok első magyar versenyzői (Fotó: Szalmás Péter/MOB)
Fodor Adél (balra) és Harcsa Viktória: az Európai Játékok első magyar versenyzői (Fotó: Szalmás Péter/MOB)

7.50 REGGELRE VÉGE. A szinkronúszó párosok versenyében orosz, ukrán, spanyol, osztrák, olasz, görög az első hat sorrendje. Fodor Adél és Harcsa Viktória a 15. helyen zárt, pontszámuk 71.6667. Kis szünet.

7.42 Vissza szinkronúszni: az említett osztrákokon kívül a hollandok és a franciák is ikerpárral duóznak. Az olaszok jönnek még, és vége a reggeli selejtezőnek, Fodor Adél és Harcsa Viktória a 14. helyen.

7.32 Ha már ritmikus gimnasztika: az egyetlen magyar indulónak, Vass Dórának még a nem éppen diszkrét klímaberendezéssel is meg kell küzdenie. Ez mindig a szalaggyakorlatoknál jelent gondot - a magyar bajnoknő például most dupla szalaggal edzett (ezt egyébként is szokták gyakorlásként alkalmazni), mivel jóval erősebb kézmozdulatok szükségesek a szokásosnál. Az azeriek rajongott kedvence, a világklasszis Marina Durunda meg ma 18 éves - na, miatta le fogják szakítani a tornacsarnok tetejét a helyiek.

7.28 Meglepőnek tűnhet, de a szinkronúszásban az agyrázkódás jelenti az egyik fő sérülésveszélyt, lévén véletlen fejbe rúgások bármikor előfordulhatnak. Egy ötperces gyakorlatban legalább egy percig levegő nélkül kell meglennie a versenyzőnek. Mintha említettem volna, hogy brutálisan nehéz sportágról van szó. És ebben még a ritmikus gimnasztikánál is halálosabb bűn, ha valaki nem spiccel nagyon szépen...

7.10 Orosz, ukrán, spanyol, osztrák az első négy helyezett. Fent transzparensekkel üzennek a megsérült osztrák lányoknak, három is van a lelátón.

7.05 Két görög születésű osztrák iker, Anna-Maria és Eirini-Marina Alexandri a medencében (van egy harmadik szinkronúszó ikertestvérük is, a csapatban). Mint arról tegnap beszámoltunk, három osztrák szinkronúszó sérült meg az EJ-faluban, amikor a járdán sétáló 15 éves lányokat elütötte egy shuttle. Vanessa Sahinovic, Luna Pajer és Verena Breit sérült meg, előbbiek sérülései olyan súlyosak, hogy ma magángéppel Bécsbe szállítják őket (Sahinovicnak több csontja is eltört). Rendőrségi ügy van természetesen az esetből, az azeri hatóság vizsgálatot indított.

7.00 És rengeteg rendőr. A mai rendőrautó-mérőszám (RM) 56. Ennyi járőrkocsit láttunk a 45 perces út alatt. A Játékok buszainak mindenhol elsőbbsége van, külön sávot kaptak, mint egy olimpián.

6.57 A média shuttle körbejárja egy körgyűrűn a fél várost, így jól kijönnek Baki óriási kontrasztjai. Az egyik oldalon döbbenetes, helyenként teljesen indokolatlannak tűnő fényűzés. A másikon az omladozó panelházak és a fal mögül kikandikáló, nyomornegyed határán billegő területek.

6.55 Trópusi meleg az uszodában, a vízben épp a britek. A magyarok a csehekkel holtversenyben a 7. helyen, vezet az orosz Valerija Filanova és Darija Kulagina.

6.42 A vegyes zóna helyett I-Zone van, ahová kihívják a versenyzőket - mivel a vegyes zóna a rögbi és a marhakarám különösen kellemetlen elegyévé válik zsúfoltság esetén, ez kulturáltabb megoldásnak tűnik. Most tesztelik a rendszert a riói olimpiára.

6.24 A nyitó fehéroroszok fölényesen vezetnek, de az orosz, spanyol, ukrán riválisok még később jönnek.

A magyaroknak ezzel a fejessel kezdődött az Európai Játékok: Fodor Adél és Harcsa Viktória a vízben
A magyaroknak ezzel a fejessel kezdődött az Európai Játékok: Fodor Adél és Harcsa Viktória a vízben

6.22Fodor Adél és Harcsa Viktória pontszáma 71.6667, ezzel négy induló után a harmadik helyen állnak.

6.18 AZ ELSŐ MAGYAROK! Fodor Adél és Harcsa Viktória a vízben, az első Európai Játékok első magyar versenyzői. Sikoly a lelátóról (fent ül a többi, délután versenyző csapattag), tombolás. A zene Ray Charles-tól a Hit The Road, Jack.

6.13 Tegnap az edzés is lenyűgöző volt, amennyire volt időm belenézni. A szinkronúszáson gyakran élcelődnek, de a brutálisan nehéz sport még finom kifejezés rá. Mondhatni, az emberi testet nem arra találták ki, hogy vízben, gyakran fejjel lefelé rendkívüli koordinációt, erőt és lazaságot igénylő, bonyolult, szinkronban végrehajtott gyakorlatot mutassanak be vele. A kivételek a szabály alól maguk a szinkronúszók. Itt csak lányok vannak, de a vizes vb-n, Kazanyban már lesz férfi szinkronúszás is (illetve vegyes páros)!

6.10 Addig is, egy kiváló szinkronúszás-definíció: „A szinkronúszás olyan, mint a 400 m, csak fejjel lefelé a vízben."

6.06 A két magyar versenyző, Fodor Adél és Harcsa Viktória negyedikként jön.

6.03 Két perc negyvenkilenc másodperc az örökkévalóságnak. A két lány integet, majd pontszámra vár egymást átkarolva. 77.3667, a játékok első pontszáma.

„Álmomban azt éreztem, hogy mi kezdjük a játékokat, csütörtökön aztán kicsit izgultam, hogy a sorsoláson beigazolódjon. Bejött, tényleg mi lettünk az első versenyzők az Európai Játékokon, nagyon büszkék vagyunk erre" – így a cseh születésű Ciplakova.

6.00 JÓ REGGELT KÍVÁNUNK! A billentyűknél ma (és a következő tizenhat versenynapon) Marosi Gergely, ez lesz élő hírfolyamunk az első Európai Játékokról, melyet Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban rendeznek meg.

A baki vizes központban éppen sporttörténelmet ír két csodás spiccű fehérorosz lány, Hanna Sulina és Dominika Ciplakova. A fehéroroszok szinkronúszó duója az első Európai Játékok első két versenyzője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik